Press ESC to close

Ay ile bahçecilik: Şubat 2023 ay takvimi

Bazı bahçıvanların bahçedeki veya sebze bahçesindeki bitkilerle ilgilenmek için ay takvimine başvurduğunu biliyor muydunuz? Bu, Ay’ın döngülerine bağlı olarak bahçede, bahçede veya sebze bahçesinde yapılacak olası işler hakkında bilgi verir. Ay’ın bitki örtüsü üzerindeki etkisine inanıyorsanız, bahçenize ve sebze bahçenize hangi bitkileri ekeceğinizi veya dikeceğinizi öğrenmek için Şubat 2023 ay takvimini keşfedin.

Ay takviminde hangi bilgiler bulunur?

Ay takvimi bahçede, bostanda veya meyve bahçesinde yapılacak işler hakkında göstergeler sağlar. Ayrıca bahçeye uygun olmayan günleri de gösterir  .  Sevgili bahçıvanlar, şu dönemlerde bahçecilik yapmanın tavsiye edilmediğini bilin:

  •  Yerberi:  Bu dönemde Ay  Dünya’ya en yakındır.  Fidelerinizin çürümesini önlemek için yerberi döneminde bahçe yapmayın.
  • Ay Düğümü:  Ay’ın Güneş ile Dünya arasına girmesiyle oluşur. Bu gün boyunca bitkilere bakmak,   bitkilerinizin büyümesi sırasında malformasyonlara neden olabilir.
  • Apogee:  Apogee, Ay’ın Dünya’dan en uzak noktada olduğu zamandır. Tohumları bu dönemde ekerseniz fideler daha az büyüyecektir  .

İlginç değil mi! Ancak  takvim aynı zamanda her gün için bakılması gereken bitki türlerini de belirtir. ayırt ediyoruz:

  • Tohum ve meyve günleri:  Meyveleri veya tohumları için yetiştirdiğiniz bitkilerle ilgilenmek için ideal günlerdir.
  • Kök günleri:  Bu dönemler kökleri için yetiştirdiğiniz bitkiler için uygundur.
  • Yaprak günleri:  Bu günler, yaprakları için yetiştirilen bitkileri içeren bahçe işlerini yapmak için iyi bir zamandır.
  • Çiçek günleri:  Bu günler çiçekli bitkilere bakmak için mükemmeldir.

Bütüncül bir yaklaşıma dayanan bir yetiştirme yöntemi olan biyodinamiğin takipçileri, sadece ay döngülerini ve Ay’ın yükselme veya alçalma hareketlerini takip etmekle kalmaz, aynı zamanda zodyak takımyıldızlarını da hesaba katarlar.

  • Toprak burçları:  Boğa, Başak ve Oğlak köklere iyi gelir. Daha sonra pancar, turp veya havuç gibi kök sebzelerle uğraşmanız önerilir.
  • Su burçları:  Yengeç, Akrep ve Balık, lahana ve salata gibi yapraklarla ilgilenmeye elverişlidir.
  • Ateş işaretleri:  Koç, Aslan ve Yay, tohumları ve meyveleri tercih eder.
  • Hava işaretleri:  İkizler, Terazi ve Kova, çiçekli bitkilerin bakımı için mükemmeldir.

 Sevgili zodyak yerlileri, bahçeyi akıllı hale getirmek için Ay’ın gücünden yararlanmak size kalmış !

Dikim için Ay’ın doğru konumu nedir?

Ay alçalırken  ekim ve dikim önerilir  . Kökler bu dönemde daha aktiftir. Bununla birlikte, toprağı  Ay ile ekimden birkaç gün önce hazırlayın.  Ay, Dünya’ya yaklaştığında küçülüyor. Daha sonra Dünya’dan uzaklaştıkça yükseldiği söylenir. Yükselen bir ayda bir ekim yapıldıysa, bu başarısız olduğu anlamına gelmez,  ancak iyi sonuçlar veremez. 

Ay ile başarılı bahçecilik için 2023 ay takvimi

Tohum ekmek

Tomurcuklanan bahçıvan! Bahçe işlerinizi ayın evrelerine ve konumlarına göre planlamak istiyorsanız 2023 ay takvimi tam size göre. İşte   Şubat ayı boyunca bahçenize ve sebze bahçenize ekebileceğiniz bitkilere genel bir bakış. Bahsedilmeyen günlerin dikim ile ilgili olmayıp sadece bitkilerin boyları ile ilgili olduğunu bilmelisiniz. Başarılı bir bahçecilik işlemi için kılavuzu takip edin!

01 Şubat  :  Ay bu gün yükselecek. Bu, örtü altında turp ekmek için ideal bir zamandır  .  Bu sebzeyi bir ayda hasat edebilirsiniz. Ayrıca bir tünelin altına çok temiz beyaz soğan ekebilirsiniz. Bu, tohumları çok aralıklı bir şekilde yerleştirmenin   gerekli olacağı anlamına gelir  .

02 Şubat – 3 Şubat  :  Ay azalıyor olacak. Süs bahçenizde donmuyorsa akasma veya hanımeli gibi tırmanıcı bitkiler dikin. Sağlamlıklarına göre uyarlanmış bir destek seçtiğinizden emin olun.  Çuha çiçeği veya hercai menekşe dikin. Sebze bahçesinde karnabahar fidelerini nakledin  ve  sıcak tutun.  

04 Şubat:  Ay alçalacak ve saat 8:54’te zirvesinde olacak. Bununla birlikte,  öğleden sonra 2’den önce bahçecilikten kaçınmalısınız.  Ocak başında ektiğiniz marulları sebze bahçesine dikmeyi düşünün.

09 Şubat – 11 Şubat:  gevşek, yani hafif ve önceden işlenmiş bir toprağa arpacık soğanı ve sarımsağı dikin. İklim iyi değilse  pembe sarımsak ekin. Öte yandan, hava ılımansa beyaz ve mor sarımsağı tercih edin. Dikimden sonra sulama yapmayın. uyarıldınız!

12 Şubat:  Ay alçalacak. Sabah 7:32’de bir ay düğümü gözlemlenecek. Saat 12:35’ten önce bahçeyle uğraşmaktan kaçının. Süs bahçenizde,  donmaması şartıyla tırmanıcı bitkiler dikin.  Kök topları dikim çukurunda eğimli olmalıdır. İlkbaharda çiçek açan ilk çalılardan biri olarak kabul edilen Çin badem ağacını da dikebilirsiniz. Sebze bahçesine ekmiş olduğunuz karnabaharları ılık bir yere nakledin.

süs bahçesi

13 Şubat  :  Ay alçalacak. Saat 16.00’da Ay’ın son çeyreği gözlemlenecek. Bu, ayın 4 evresinden biridir. Bu bölge Dolunay ile Yeni Ay arasında yer alır. Bu gün boyunca bir önceki gün yaptığınız aynı işe devam edebilirsiniz.

14 Şubat – 15 Şubat:  Bu azalan Ay sırasında, yaprak döken çalılar dikmeyi düşünün. Ayrıca uzun ömürlü, dekoratif sarmaşık ve Virginia sarmaşığı da ekebilirsiniz.

16 Şubat – 17 Şubat:  14:33’ten sonra Ay doğuyor. Bu, terrine veya mini turba keseklerine domates ekmek için mükemmel bir zaman olacaktır. Onları sıcak ekmeniz gerektiğini unutmayın. Bunları seçtiyseniz,  domates bitkilerini  3-5 cm yüksekliğe ulaştıklarında saksılara alın. Ayrıca patlıcan, biber ve biber ekin. Onları bir kutuya sıcak ekin.

18 Şubat – 19 Şubat:  Ay yükseliyor. İlkbahar-yaz şalgamları ve renkli soğanlar ekin. Örtü altında ve bir kutu içinde kerevizi ekin. Çerçevenin altına yarım uzun veya kısa havuç ve pırasa ekin. Patates dikmeyi düşünüyorsanız ,  bu yumruları bir sandıkta saklamanız ve üzerini örtmeniz önerilir  .

Sebze bahçesi

20 Şubat – 21 Şubat:  Bu 20 Şubat’ta Yeni Ay gözlemlenecek. California gelincikleri ve Şam çörek otu gibi yıllık bitkileri yerinde ekmeyi düşünün. Çiçekçiler için sardunyalar olarak da adlandırılan  begonyaları ve ıtırları sıcak, kutulara ve aydınlık bir yere ekin  . Sebze bahçesi ile ilgili olarak, çerçevelerin altına brokoli lahana ve karnabahar ekin.

sardunyalar

22 Şubat – 23 Şubat:  Ay küçülüyor olacak. Fidanlıkta, örtü altında veya yerinde bahar başlı marulları ekin. Maydanoz veya frenk soğanı gibi aromatik bitkiler ekin.  Fesleğenleri sıcak tutmak şartıyla iç mekanlara ekebilirsiniz . 

26 Şubat – 28 Şubat:  kerevizi kutulara ve örtü altına ve çerçevelerin altına ekin, pırasa ve yarım veya kısa havuç ekin. Tütsülenmemiş toprakta renkli soğanları ekin.

 

Bu ay takvimi sayesinde siz sevgili okuyucular, ay ile bahçe yapmayı ve ekmeyi öğreneceksiniz. Sonuç: başarılı ekim, sebze bitkileri, çiçekli bitkiler ve iyi bir hasat. Öyleyse ne bekliyorsun! Tırmıklarınıza, hazırlanın, gidin!