Yazın aksine kışın bahçeniz dinlenir. Ancak soğuk mevsimde de özel bakım gerektirir. Bahçede hangi hatalardan kaçınmanız gerektiğini ve bahçedeki bitkileri nasıl destekleyebileceğinizi anlatıyoruz. Bu sadece hasarı önlemekle kalmaz, aynı zamanda uzun ömürlü bitkilerinizin ilkbaharda tekrar keyfini çıkarabilmenizi sağlar.

Kışın bahçecilikte en sık yapılan 10 hata:

Kar yağdığında çimlerin üzerinde yürümek hasara neden olabilir. Bahçe bitkilerinin de kışın susuzluktan ölebileceğini biliyor muydunuz? Baharın hoş olmayan bir sürprizle başlamaması için artık bahçede bazı şeylere dikkat etmeniz gerekiyor.

1. Hassas ağaçları korumazlar

Güneş sıfırın altındaki sıcaklıklarda parladığında ağaçlara dondan zarar gelme riski özellikle yüksektir. Gövdenin güneşe bakan tarafı ısınarak kabuğun genişlemesine neden olur. Bu süre zarfında güneşin karşı tarafı donmuş halde kalır. Ortaya çıkan gerilim sonunda kabuğu yırtar. Kabuktaki yaralar parazitlerin, mantarların ve bakterilerin çoğalmasına izin verir. Genç ağaçlar özellikle risk altındadır.

2. Kışın bahçe bitkilerini sulamayın.

Kışın bahçecilik yaparken yaygın bir hata: sulamayı tamamen bırakırız. Ancak yaprak dökmeyen bahçe bitkileri kışın bile bir miktar suya ihtiyaç duyar. Güneş parladığında su yaprakların arasından buharlaşır. Aynı zamanda toprak donarsa kökler besinleri ememez. Toprak biraz çözülür çözülmez bitkiyi biraz sulamalısınız.

İpucu: Her zaman hava tahminlerine dikkat edin. Örneğin, her zaman yeşil kalan bitkilerinizi uzun donma döneminden önce sulayın. Eğer hava kuru ve çok soğuk değilse kışın bile bitkinizi sulamalısınız.

3. Kışın çimlerde yürüyüşe çıkarsınız.

Kışın don, kar veya buzlanma varsa çimlerin üzerinde yürünmemelidir. Kar üzerinde yürümek onu sıkıştırabilir ve bu da “çimlerin havasını mahrum bırakabilir.” Bu hata, yaygın bir kış çim hastalığı olan tifo ateşine neden olabilir.

Ancak çimlerin buzla kaplı olması veya tamamen donması durumunda, üzerine basıldığında bıçaklar kırılabilir. Bu durum çimlerin ölmesine ve çim üzerinde kahverengi lekelerin oluşmasına neden olur.

4. Saksı bitkileriniz ışıktan yoksundur

Bazı saksı bitkileri dona tolerans göstermez ve bu nedenle iç mekanlarda kışı geçirir. Zakkum, defne, hurma ağaçları ve bazı narenciye türleri kışın bile yaprak üretmeye devam ediyor. Bu nedenle bu bitkiler için çok karanlık olmayan bir yer seçtiğinizden emin olun.

5. Bitkileriniz donmaya karşı koruma altında terler

Bitkileri dondan korumak için kıştan önce iyice sarıyoruz. Ancak kış sonuna doğru bu durum sorun olmaya başlıyor. Güneşli günlerde hava çok sıcak ama geceleri hala donabiliyor. Gerekirse gündüz antifrizi çıkarıp gece tekrar uygulayabilirsiniz. Bitkiler donmaya karşı koruma altında terlerse, çok erken filizlenme riski vardır. Ayrıca antifriz malzemesinin ışığın ve havanın geçmesine izin verdiğinden emin olun.

6. Kompost yığınınız korunmuyor

Bu mutlaka bir hata değildir, ancak kış bahçeciliği konusunda size yardımcı olabilecek aşağıdaki ipucu mantıklıdır: Kompost yığınınızı kartonla, eski kilimlerle veya saman veya yapraklarla dolu torbalarla örtün. Ortaya çıkan ısı artık o kadar hızlı dışarı çıkamıyor ve kompost daha hızlı ayrışıyor.

7. Kar kütlelerini kaldırmazsınız.

Çok kar yağdığında çitlere ve ağaçlara dikkat etmek önemlidir. Kar yükünün çok fazla olması halinde dallar kırılabilir. Dallar zaten biraz bükülmüşse veya kar tabakası on santimetreden daha kalınsa, bitkilerinizi kar yükünden kurtarmalısınız.

8. Çok fazla tuz eklediniz

Bazı istisnalar dışında, yol tuzunun özel kullanım için kullanılması yasaktır. Elinizde kalan varsa bahçe yollarına saçmayın. Aslında tuz, eriyen suyla birlikte toprağa sızdığında çiçek tarhlarına, ağaçlara ve çitlere zarar verir.

9. Bahçe havuzunun tamamen donmasına izin verdiniz

Bahçe havuzu, ayrışma gazlarının kaçabilmesi için en azından kısmen donmamalıdır. Bunlar, bitki artıklarının ayrışmasıyla havuzun dibinde oluşur. Havuzdaki balıklar bu gazlardan zehirlenme riski altındadır. Bu nedenle sonbaharda ölü bitki ve yaprakların havuzdan uzaklaştırılması tavsiye edilir. Havuzun donmasını önlemek için suyun yüzeyine büyük bir tahta parçası veya Strafor levha yerleştirebilirsiniz. Acil bir durumda buzun içine bir havalandırma deliği açılmalıdır.

10. Pestisitleri çok soğuk saklıyorsunuz

Don nedeniyle pestisitler kullanılamaz hale gelebilir. Bu nedenle kış aylarında bahçe kulübesinde veya garajda saklamayın. Eğer ürünün kıvamı kış boyunca değiştiyse bu, kullanmayı bırakmanız gerektiğinin bir işaretidir.

Bu kış bahçeciliği ipuçlarını takip ederek, yalnızca bir sürü işten tasarruf etmekle kalmayacak, aynı zamanda ölü bitkileri değiştirmek için de çok para harcayacaksınız.