Sardunyalar, bahçe veya balkon dekorasyonunda en popüler bitkilerden biridir. Uzun süre çiçek açarlar, zamana direnirler ve az bakım gerektirirler. Sardunyalar ayrıca doğal sivrisinek kovuculardır. Ancak sardunyalar çiçek açmaz veya yaprakları sararır.

İşte sağlıklı bir bitkinin ve mükemmel çiçeklenmenin sırları!

Işık

Sardunyalar    , özellikle çiçeklenmelerini istiyorsanız,  çok fazla ışığa ihtiyaç duyar!  Mümkünse güneye veya güneydoğuya doğru ışığa maruz bırakın.

Bitki için optimum sıcaklık 15 ile 25 derece arasındadır. Sardunyalar soğuktan ve rüzgardan nefret eder, bu nedenle onları kışın bahçenizde veya balkonunuzda aydınlık ama çok rüzgarlı olmayan bir yere yerleştirerek korunmaları önemlidir.

Sıcaklıklar çok soğuksa, sardunyaları naylon bir muşamba ile kaplayabilirsiniz.

bahçe sardunyaları

su

Özellikle yaz aylarında sık sık su!

Sardunyalar çok suya ihtiyaç duyar: toprak her zaman nemli olmalıdır. Bu nedenle, yüksek sıcaklıklarda günde bir veya birkaç kez su.

Soğuk havalarda ise toprağın kurumamasına dikkat ederek sadece ara sıra sulayın.

Bazen normalde kullandığınız su, çok yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle sardunyalar için uygun olmayabilir.

Bu sorunu, suyu bitkiniz için en uygun pH değerini verecek olan dipte biraz turba olacak şekilde, suyu gece boyunca sulama kabında bırakarak çözebilirsiniz.

Dikkat :

Sularken, köklerin çürümesini görme riskiyle su durgunluğu yaratmayın. Ayrıca mantar veya küf oluşturabilecek yaprakları sulamaktan kaçının.

tencere

Sağlıklı bir bitkinin sırlarından biri, onu ektiğiniz saksıdır.

Sardunyalar herhangi bir şekilde saksılara ekilebilir, ancak önemli olan boyuttur.

İdeal saksı boyutu en az 20 cm çapında ve en az 15 ila 20 cm derinliğindedir: bunlar aslında bitkinin köklerinin serbestçe gelişmesine izin vermek için en uygun boyutlardır.

Öte yandan, sardunya çok büyükse, çapı 40 cm’ye kadar olan daha büyük saksılar seçilmelidir.

Tencerenin dibine ağırlık verecek ve rüzgarın bitkiyi devirmesini önleyecek çakıl serebilirsiniz.

sardunyalar

Zemin

Sardunyalar hafif asitli topraklara ihtiyaç duyar.

Her tür toprağa uyum sağlayan güçlü kökleri olmasına rağmen, bitki en iyi hafif, gözenekli, killi zengin topraklarda yetişir: Fidanlıklarda sardunyalarınıza uygun topraklar bulacaksınız.

Bitki normalde kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında taze toprakla nakledilmelidir.

Yeniden dikmeden önce eski toprağın köklerini temizleyin.

gübrelemek

Bitkinizi gübrelemeyi unutmayın!

Gübreleme için en uygun zaman çiçeklenme dönemi yani ilkbahardan sonbahar sonlarına kadar olan dönemdir ve en uygun gübreler azot, fosfor ve potasyum içeren gübrelerdir.

Temel doğal gübre kahve telvesidir: iki yemek kaşığı güneşte kurutulmuş kahve telvesi bitkinize önemli miktarda besin vermek için yeterlidir!

En sıcak aylarda, bol çiçek açmasını istiyorsanız, bitkiyi 15 günde bir de gübreleyebilirsiniz.

Temizlik

Sardunyaların temizlenmesi, kurutulmuş çiçek ve yaprakların çıkarılması da dahil olmak üzere biraz daha özen gerektirir.

Yeni çiçeklerin ve yaprakların ortaya çıkması için eskilerin bir makasla çıkarılması gerekir: Ancak kullanmadan önce bitkinin enfekte olmasını önlemek için bunları alkolle dezenfekte etmeyi unutmayın.

hastalıklar ve parazitler

Birçok bitki gibi, sardunyalar da kendilerine zarar verebilecek ve ölümlerine yol açabilecek zararlıları çeker.

Yapraklar sararır ve bitkinin yüzeyi yapışkan hissederse,  bunun nedeni  yaprak bitleri   veya akarlar olabilir.

Bu durumda, Marsilya sabunu bazlı doğal bir ilaçla veya sulama suyuna birkaç damla tarçın esansiyel yağı koyarak onlarla savaşabilirsiniz.

Ancak sardunyalar için en büyük tehlikelerden biri sardunya lycene’dir: Bu, bitkiye bulaşabilen ve kısa sürede ölümüne yol açabilen bir parazittir.

Doğal ilaçlar, herhangi bir larvayı yok etmek için sardunyaların yapraklarını ve dallarını suya batırılmış bir pamuk topu ve sarımsakla temizlemekten ibarettir.

Su, alkol veya Marsilya sabunu ile seyreltilmiş keten tohumu yağı da dahil olmak üzere,  kırmız   için çeşitli doğal ilaçlar vardır  .