Aslen Güney Amerika olan begonviller de bizim topraklarımızda, genellikle kıyı bölgelerinde ve güneyde yetişir. Bu bitkiyi kışın soğuğundan ve donlarından koruyarak evinizin balkonunda da yetiştirebilirsiniz. Aslında gösterişli çiçekli bu bitki saksıda da yetiştirilebilir: ne zaman çiçek açtığını ve bir desteğe nasıl tırmandırılacağını öğrenin.
Begonvil veya begonvil olarak da adlandırılan Begonvil , çit duvarlarını kaplamak veya muhteşem çiçekli bir çit oluşturmak için kullanabileceğiniz güzel bir tırmanıcı bitkidir , ancak iyi haber şu ki, onu saksılarda da yetiştirebilir ve balkonda tutabilirsiniz. Adını 1768 yılında Brezilya’da Nyctaginaceae familyasına ait bu bitkiyi keşfeden Fransız kaşif ve amiral Louis Antoine de Bougainville’in onuruna almıştır .
Pembeden fuşyaya , macentadan mora , kırmızıdan turuncuya kadar çiçeklerin en şatafatlı renklerini sunan yaprak dökmeyen bir bitkidir . Birçoğu hibridizasyon veya spontan mutasyonlarla elde edilen 300’den fazla çeşidi vardır . Güney Amerika’dan gelen begonvillerin güneşte, oldukça sıcak bir iklimde rahat bir bitki olduğunu hayal edebileceksiniz: bu nedenle, kışın hayatta kalması için ona daha dikkatli bakmanız gerekecek . düşük sıcaklıklar ve bunu tavsiye ile yapabilirsinizsana vereceğim
Çeşitler ve türler
Begonvil adı, Nyctaginaceae familyasına ait ve Güney Amerika ile Brezilya’nın tropikal ve subtropikal bölgelerine özgü çiçekli bitki cinsini belirtir . Bugün , genellikle bu bitki için kullanılan bir terim olan begonvilleri duyma olasılığınız daha yüksektir , ancak kesin olmak gerekirse, 18 tür ve yüzlerce farklı çeşidi vardır. Bunlardan bazılarını görmeye çalışalım:
- Bougainvillea glabra : Brezilya’dan gelen ve yaklaşık 10 metreye kadar önemli bir yüksekliğe ulaşabilen bir türdür. Renkleri kırmızıdan mora değişir ve görünümü çok parlak yaprakları ile özellikle bereketlidir.
- Bougainvillea aurantiaca : Büyümek için çok yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyduğu ve ani sıcaklık değişikliklerine dayanamadığı için en az bilinen türlerden biridir. Yaprakları koyu sarıdır.
- Bougainvillea x buttiana : Bougainvillea glabra ve Bougainvillea peruviana melezinin meyvesi , bu melez tür, çeşide bağlı olarak birbirinden çok farklı olabilen renklerle karakterize edilir.
- Bougainvillea spectabilis : Brezilya kökenli başka bir tür, yoğun pembe renkli bract’lere (yani çiçeklere eşlik eden yapraklar ) sahiptir .
- Bouiganvillea speciosa : Yine Brezilya’dan gelen bu türün diş telleri pembe ile fuşya arasında bir renge ve kalbe benzeyen özel bir şekle sahiptir .
- Bougainvillea refulgens : Yine Brezilya kökenli olan bu türde, brakteler muhteşem bir görünüm yaratan morumsu-mor tonlardaki sarkık salkımlarda toplanmıştır .
Aynı begonvil türü içinde, biraz farklı özelliklere sahip bitkiler bulabilirsiniz: Size bir örnek vermek gerekirse, Begonvil glabra, beyaz çizgili kırmızı çiçekleri olan Variegata çeşidinde, kırmızı çiçeklerle karakterize Crimson Lake’de ve Sanderiana’da öne çıkıyor. mor çiçek salkımına sahip.
Yetiştirme ve bakım
Size söylediğim gibi, begonvillerin tırmanma alışkanlığı onu pergolalara tırmanmak veya çitler oluşturmak için ideal bir bitki yapar, ancak bazı çeşitleri vardır , özellikle çalı olanlar saksıda büyümeye uygundur , bu nedenle renk vermek için mükemmeldir. senin balkonun Bu bitkilerin bakımı için en önemli ipuçlarını görelim.

ne zaman ekilir
Begonvil ekimi tohumla , fideyi aktararak veya keserek, yani yaklaşık on santimetrelik küçük bir daldan begonvilleri bir saksıda yetiştirmeye başlayabilirsiniz .
Bunun için en uygun ana bitkiyi belirledikten sonra, bir dal koparın ve hemen onu kum ve turba karışımından oluşan , iyi drene edilmiş ve tabanı kil toplarından oluşan toprakla dolu bir vazoya koyun: bunun nedeni Begonvil , genellikle köklerin çürümesine yol açan durgunluktan korkar .
Bitkinin kök salması ve kalıcı bir yere, daha büyük bir saksıya veya bahçeye nakledilmesi en az 3 hafta sürer. Kesim , ekim veya olası bir nakil, bu bitkinin yaşam döngüsünü desteklemek için iklim koşullarının daha uygun olduğu ilkbaharda yapılması gereken işlemlerdir .
Size söylediğim gibi, begonvilin tırmanma alışkanlığı vardır, ancak tırmanmasını sağlamak için ona biraz yardım etmeniz, üzerinde büyüyeceği yapının yakınına dikmeniz ve etrafını sarmanız gerekir, böylece gelişmeye devam eder. Destek.
Konum ve sıcaklık
Begonvil için en iyi maruz kalma güneşte. Öte yandan, bu bitkinin anavatanı, ılıman ve sıcak bir iklim ile karakterize edilen tropikal kuşaktır . Bu nedenle 40°C’nin üzerindeki sıcaklıkları tolere eder (İtalya’da bitki Güney ve kıyı bölgelerinde yaygındır), kışın sıcaklıklar 10°C’nin altına düşme eğilimindeyse ve her şeyden önce daha soğuk rüzgarlardan korunmalıdır.
Toprak ve gübreleme
Begonvil , iyi nemli, verimli, iyi drene edilmiş , düşük kireçli toprak gerektirir . Gübre gelince, iyi bir nitrojen, fosfor, potasyum ve mikro element kaynağı olan çiçekli bitkiler için özel olarak formüle edilmiş bir organik ürün seçin. Çözüm, özel mağazalarda ve fidanlıklarda sulama için kullanılan suyla seyreltilecek ve iki veya üç haftada bir uygulanacak sıvı bir ürün satın almaktır.
sulama
Begonvil uzun süreli kuraklığı da iyi tolere etse de, özellikle bitkisel faaliyetinin ortasında olduğumuz yaz aylarında bitkinin doğru gelişimi için periyodik sulama şarttır . Sadece köklerin çürümesine veya bitkinin boğulmasına neden olabilecek su durgunluğundan kaçınmaya dikkat edin. Nasıl fark edilir? Begonvilin çiçek açtığından ve yapraklarını dökmeye başlamadığından emin olun.
Çiçekli
Begonvillerin çiçeklenmesi yaz aylarında yoğunlaşır, ancak onu tüm ihtişamıyla görmek için bitkiyi günde en az 5 saat güneşe maruz bırakmanız gerekir, çünkü gördüğümüz gibi bu bir cinstir. gölgede tutulduğunda veya soğuk rüzgarlara maruz kaldığında çiçek açmakta zorlanan tropik iklimlerde rahat bitkiler .

Budama
Tam olarak yazın çiçek açması nedeniyle, bitki kış sonunda, Şubat ayında budanma eğilimindedir . Bu şekilde , kuru dalları ortadan kaldırarak ve bitki üzerinde daha güçlü dalların ve yeni yaprakların büyümesini destekleyerek yaprakları inceltmek mümkündür .
Saksıda begonvil yetiştiriyorsanız, düzenli bir şekil vermek için kuru dalları çıkardığınızdan ve uçlarını kırptığınızdan emin olun; aksi takdirde, bitki tam zemindeyse, bu nedenle bir pergola veya tırmanıcı üzerinde duruyorsa, daha zayıf veya düzensiz dalları , dalların kendilerine göre hafif eğik kesimlerle uzunluklarının yaklaşık üçte biri kadar kesmeniz gerekecektir.
Hastalıklar ve zararlılar
Sert ve parazitlere karşı dirençli olan begonvil, bitki özsuyunu emerek beslenen ve büyümeyi azaltan parazitler olan yaprak bitlerinin saldırısından korkar . Yaprak bitleri yapraklarda lekelere ve sararmaya neden olan mozaik virüsünü serbest bırakırsa , bitki artık çiçek açmaz ve yok olmaz. Sadece değil. Yaprak bitlerinin varlığı , karıncaları çeken ve küf oluşumuna neden olabilen şekerli bir madde olan bal özünün varlığını belirler .
Yetiştiricilerin saldırısı, geniş spektrumlu bir insektisit kullanılarak etkili bir şekilde karşıtlaştırılabilir; bu, aynı zamanda , bitkilerin özsuyuyla beslenen ve büyümelerine zarar veren diğer böcekler olan pul böceklerinin mevcudiyetinde de faydalı olabilir .
Kışın bakımı nasıl yapılır?
Kış mevsiminde , begonvilleri soğuktan korumak için bazı önlemler almanız gerekecek , çünkü size açıkladığım gibi, begonvil tropikal kuşağa özgü bir tırmanıcıdır ve tam güneşte kalmayı tercih eder: bu nedenle açıktır ki kışın bu güzel bitki, özellikle termometre sütunu 7 derecenin altına düştüğünde, soğuk sıcaklıklardan muzdarip olabilir. Örneğin, saksıda begonvil yetiştirdiyseniz, bunun rüzgardan korunaklı bir yere yerleştirildiğinden emin olmanız gerekecek ve onu zeminden ayıran bir polistiren tabakası yerleştirerek, koruma olarak iyi yapacaksınız. toprağın soğuğu. Ayrıca iyi malçlayınBitkinin tabanında saman veya kuru yapraklar biriktirmek, ihtiyaç duyduğu ısıyı korumasına yardımcı olmak için iyi bir yol olacaktır.
Açıkçası, kışları çok sert geçen bölgelerde yaşayanlar için saksıda yetiştirme seçimi önerilir, çünkü bu durumda onu düşük sıcaklıklardan korumanın tek yolu onu iç mekana taşımaktır . Her durumda, soğuk mevsimde, dış mekan begonvilleri için sulamayı en aza indirmeniz gerekecektir , çünkü su basması yaprakların düşmesine veya köklerde ciddi hasara neden olabilir.
Uzman görüşü
Tüm ihtişamıyla cömertçe bir çardağa tırmanan bir begonvil ister misiniz? İşte bahçıvan ve bahçıvanlık uzmanı Stefano Pagano’dan bazı değerli tavsiyeler : ” Begonvil , genel olarak güneşi, denizi ve turunçgilleri hemen akla getiren bir bitkidir. Aslında herkes onun olması gereken bir bitki olduğunu bilmez . limonla aynı şekilde işlenir! Pekala evet. Bir anda büyümesini sağlamak için tam güneşte ve sıcağa yerleştirin. Çabuk bir şekilde bir çardağa yapıştığını ve çıtır çıtır çiçek açtığını görmenin temel olarak iki sırrı vardır: toprağı oldukça asidik bir pH’ta tutmak iyidir(bunun için asidofilik bitkiler için özel topraklar veya alternatif olarak ortancalar veya açelyalar için bir toprak kullanın, eğer evinizde zaten varsa) ve Mayıs ayından itibaren hazır etkiye sahip sıvı gübrelerle cömertçe gübreleyin . Benim tavsiyem, ürünü her 15 günde bir sulama kabından su ile seyreltmenizdir”.