Ütünüzü bir giysinin üzerinde unuttunuz ve kumaşta kahverengi bir iz mi oluştu? Silinmez gibi görünse de bu leke basit, doğal malzemelerle çıkarılabilir.
Ütü yaparken bazen ütünün bir giysi üzerinde çok uzun süre kalması olur. Sonuç olarak, kahverengi bir leke oluşur ve yıkamaya karşı dirençlidir. Ancak kumaş yanmadığı sürece bu tür izleri ortadan kaldırmak için her zaman bir çözüm vardır.
Kumaşlardaki demir izi nasıl yok edilir?
Tişörtünüz, gömleğiniz veya pantolonunuz ütülendiğinde onarılamaz şekilde hasar görmüşse, yeni gibi görünmesi için her zaman aşağıdaki yöntemlerden birini kullanabilirsiniz. Ancak, kumaş yandığında ve lifi derinden etkilendiğinde bazı lekelerin çıkarılmasının zor olduğunu unutmayın.
-
Beyaz sirke ile demir izini silin
Beyaz sirkenin içerdiği asetik asit kumaşlarda oluşan lekelerin derinlemesine giderilmesine yardımcı olur . Çarşafları yumuşatıp renklerini korumanın yanı sıra kötü kokuları ve inatçı lekeleri de yok eder. Bir yemek kaşığı ürünü bir bardak ılık suya dökün ve ardından bu solüsyona batırılmış bir bezle ütüden zarar görmüş bölgeyi tedavi edin. Durulamadan önce birkaç dakika bekletin. Leke devam ederse, başka bir teknik deneyebilirsiniz. Bir leğende yarım litre beyaz sirkeyi yarım litre su ile tercihen kireçsiz karıştırın. Ardından temiz bir beze batırın ve sıkın. Ardından söz konusu iz üzerine yerleştirin ve cihazın çok sıcak olduğundan emin olarak ütüleyin. Bitirmek için giysiyi makinede veya elde Marsilya sabunu ile yıkayın.

-
Hidrojen peroksit ile demir izlerini ortadan kaldırın
Bu yöntem, giysilerden demir lekelerini çıkarmak için gereklidir . Giysinizde hidrojen peroksit veya hidrojen peroksit kullanmak için bir çay kaşığı hidrojen peroksiti bir bardak soğuk suda seyreltin ve ardından karışımı ütüyle parlatılmış alana dökün. İşareti temiz bir bezle hafifçe ovmadan önce birkaç dakika bekletin. Kumaşı etkilenen bölgede ısrar ederek sabunla yıkayın, ardından iyice durulayın. Ütüyü geçirmeden önce ütü lekesinin üzerine hidrojen peroksite batırılmış bir bez koymak da mümkündür. Cihazın ısısı böylece kumaşa derinlemesine nüfuz edecek ve ürünün izi kaldırmasına yardımcı olacaktır. Gerekirse yöntemi tekrarlayın.
-
Ağartıcı ile bir demir izini çıkarın

Bu ürün keten veya pamuklu kumaşlarda beyaz renkte olmaları şartıyla çok etkili olabilir. Bir litre suya bir çay kaşığı çamaşır suyu, kumaştaki inatçı lekeleri çıkarmak için fazlasıyla yeterli olacaktır. Etkilenen bölgeyi bu solüsyona batırılmış bir bezle nemlendirmeniz yeterlidir. Ancak, giysiyi bir su ve sirke çözeltisine batırarak bu ürünün reaksiyonunu nötralize etmeniz önerilir. Ardından nötr bir sabun kullanarak elde yıkayın, ardından durulayın.
Dikkat: Çamaşırların gri görünmesine neden olabileceğinden çamaşırları beyazlatmak için çamaşır suyu çok sık kullanılmamalıdır.
-
Limon suyu ile bir demir izini kaldırın

Dezenfektan ve temizleme özellikleri ile bilinen limon, ütünün kahverengi izine anında etki eder. Mükemmel beyazlatıcı ajan, açık renkli giysiler üzerinde etkili bir şekilde etki eder. Bunu yapmak için limon suyunu doğrudan ütünün işaretine dökün. Çarşafları sıcak su dolu bir leğene yerleştirmeden önce birkaç dakika etki etmesini bekleyin. Yaklaşık otuz dakika demlenmeye bırakın. Sonra sıkın ve havayla kurutun.
Bir giysi üzerinde daha önce benzer bir deneyim yaşadıysanız, yukarıda belirtilen yöntemlerden birini benimseyerek her zaman ikinci bir şans verebilirsiniz. Bunlar sadece temiz bir çarşaf elde etmenizi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda tüm can sıkıcı izleri de ortadan kaldıracaktır.