Çamaşır yıkamak, çamaşırlarımıza zarar verebilecek olaylardan kaçınmak için çok dikkat gerektiren bir iştir. Giysilerimizi zarar vermeden yıkamak için kendimize sormamız gereken ilk soru bu giysinin makinede yıkanıp yıkanamayacağıdır. Bunu yapmak için, sadece etiketine bakın ve malzemesini görün. Size yardımcı olmak için, burada asla makinede yıkanmaması gereken giysiler var.
Bir giysiyi yıkamadan önce, makinede mi yoksa elde mi yıkanabileceğini kontrol etmek önemlidir. Bu, hem giysinize zarar vermenizi hem de çamaşır makinenize zarar vermenizi önleyecektir.

Hangi giysiler asla makinede yıkanmamalıdır?
Çamaşırhane uzmanı Deyan Dimitrov’a göre 2 parça makinede yıkanmamalı.
-
Sütyeni makinede yıkamayın

Çamaşır makinesi , iç çamaşırı gibi hassas giysileri zayıflatabilir . Bu nedenle elde yıkama tercih edilmektedir. Ayrıca sutyeninizin kayışları ve metal kancaları tambura zarar verebilir veya diğer hassas giysileri yırtabilir. Bunun nedeni, davul hareket halindeyken diğer giysilere karışabilmeleridir. Metal kancalar bir yıkama döngüsü sırasında tamburun içine sıkışırsa, sutyenin aşırı derecede esneyip orijinal şeklini kaybedebileceğinden bahsetmiyorum bile. Bununla birlikte, sütyeninizi örneğin sabunlu suyla elde yıkayın. Bunun için Marsilya sabunu ve biraz ılık su, hatta ince iç çamaşırları için uygun hafif bir deterjan kullanın. Bu, iç çamaşırlarınızı ter ve vücut kokusundan temizlemek için yeterlidir . Ayrıca sutyeninizi çamaşır kurutma makinesi ile kurutmayın. Isı gerçekten de lastiğine zarar verebilir ve daha çabuk gerilmesini sağlayabilir. Bunun yerine, sutyenin havayla kurutulması önerilir. Deforme olmasını önlemek için, askılardan değil, bardakların ortasından asmayı düşünün .
-
Kravatları makinede yıkamayın
Kravatlarınızı korumak ve uzun süre dayanması için makinede yıkamaktan kaçının. İpek, keten veya yünden yapılan kravatlar genellikle kırılgandır. Bunları çamaşır makinesine koyarsanız kolayca zarar görebilir veya deforme olabilir.
Kravatınızı beceriksizce lekelerseniz, yapılacak ilk şey lekeyi emmek için temiz bir bezle silmektir. Kumaşa daha fazla gömmemek için lekeyi ovmaktan kaçının . Daha sonra elle temizleyin.

– Yağ veya gres lekeleri için: lekeyi un veya talk ile serpin, lekeyi emmesi için birkaç dakika bekletin, ardından hafifçe fırçalayın.
– Meyve, sebze, mürekkep veya makyaj lekeleri için: limon suyuna batırılmış mikrofiber bir bezle lekeyi silin. Etki etmeye bırakın ve durulayın.
– Kahve lekeleri için: Bir havluyu suya batırın, bir damla beyaz sirke ile nemlendirin ve lekeyi silin.
– Alkollü içeceklerden kaynaklanan lekeler için: önce bir mendille lekeyi emdirin, sonra suya batırılmış bir havluyla kurulayın.
Kravatı temizledikten sonra ütü yapmaktan kaçının. Düzleştirmek için buharlı ütünün jetini üzerinden geçirmeniz yeterlidir. Buharlı ütünüz yoksa kravatınızı çok sıcak suyla dolu bir şişeye sarın ve birkaç dakika bekletin. Böylece dakikalar içinde kırışıklıklardan kurtulacaksınız.
Başka hangi giysiler makinede yıkanmamalıdır?
– Deri giysiler: ıslandığında deri giysiler şeklini kaybeder ve hatta kartona dönüşebilir. Bu durum süet ve kürk için bile geçerlidir.
– Kürklü giysiler: ıslandığında kürk kurur ve saçlarını kaybeder. Bu nedenle , ister makinede ister elle olsun , suyla yıkamaktan kaçınılmalıdır .
– Bazı yünlü giysiler: makinede yıkandığında, özellikle sıcak su döngüsünde yünlü giysiler büzülebilir. Gerçekten de lifleri sıcak su nedeniyle gevşeyebilir ve sıkma sırasında büzülme noktasına kadar sıkılabilir. Makinede yıkama ayrıca giysileri hissedebilir ve hoş olmayan tiftiklere neden olabilir.
– Astarlı giysiler: astar ve giysi aynı malzemeden yapılmadığı için aynı yıkama döngüsüne dayanamayabilirler.
– Asetat giysiler : asetat, kürk gibi suya dayanamayan suni bir ipektir. Giysi gerçekten sertleşebilirdi.
Bununla birlikte, çamaşırlarınızı yıkamadan önce tekstile dikkat etmek önemlidir. Giysinizin malzemesi, makinede yıkanabilir olup olmadığını size söyleyecektir.