Bahçenin yavaş yavaş uykuya daldığı bir zamanda, yeşil bitkilerinize yeni bir bakış atma zamanı. Onlar dekorun bir parçası ve biz onları unutmaya meyilliyiz. Yine de yeşil bitkilerimiz tüm dikkatimizi hak ediyor. Bunun için dikkatli bir muayene gibisi yok: Sence sağlıkları iyi mi? Seni mutlu ediyorlar mı yoksa tam tersine onları ihmal mi ediyorsun? Kusursuz işaretleri izleyin ve tepki verin.

Bitkiler ile iç

isimlerini bil

Adını bile unuttuysanız, bir bitkiye gerektiği gibi bakamazsınız… Ama satış noktalarında ondan bahseden etiket genellikle saksıya takılır! Bir repotting vesilesiyle, bu değiştirilir ve isim çok çabuk unutulur.

Nasıl yapılır ? Her bitkinin özellikle ışık ve sulama açısından kendine has ihtiyaçları vardır. Nadir bir türünüz yoksa, bir bahçe merkezinde veya bir kitapta eşdeğerini kolayca bulacaksınız. Gerekirse kendinizinkini çiçekçiye götürün… Bir kez tanımlandıktan sonra, yeni bir arkadaş gibi birbirinizi gerçekten tanıyın!

Tavsiyemiz: Bitkilerin bilinen tek adı Latincedir ve cins adından (Begonya gibi) ve tür adından (örneğin maculata) oluşur. Her ikisini de bilmek daha iyidir, çünkü tüm türlerin mutlaka aynı ihtiyaçları yoktur!

Bir bitki kasvetli göründüğünde

Yaprakları parlaklığını kaybetmiş, hüzünlü görünüyor… Çoğu zaman fark etmez. Kış ve ısıtma ile toz birikerek mat görünmesine neden olabilir. Ama böyle bırakmayın çünkü toz ışığı da filtreler.

Nasıl yapılır ? Bitkinizin büyük yaprakları varsa, onları tatlı suya batırılmış (yağmur veya filtrelenmiş) bir süngerle yıkayın. Küvetin üzerinde bir duş, ince yapraklar için daha uygundur. Mümkünse, yaprakların her iki tarafına düzenli spreylerle sulamayı tamamlayın.

Tavsiyemiz: Yapraklarda tortu bırakan ve yapışabilen, tozu daha iyi tutan cilalama ürünlerinden kaçının.

bitki yaprağı

Yaprak düşüyor

Siz farkında olmasanız bile beyniniz bitkilerin görüntüsünü kaydeder ve görünümleri değiştiğinde sizi uyarır: o zaman onları nasıl durduracağınızı ve gözlemleyeceğinizi bilin.

Bir bitki su ile iyi bir şekilde beslendiğinde, hücreleri hafifçe genişler (turgid) ve ona şeklini, bir dehidrasyon durumunda kaybettiği belirli bir doğal sertliği verir. Yapraklar veya varsa çiçekler ilk çökenlerdir.

Nasıl yapılır ? Tencerenin altına bir tabak koyun ve saksı karışımını sulayın. Su çok hızlı akıyorsa ve kök topu çok kuruysa, tencereyi suya daldırın. Normalde, yapraklar hızla iyileşir. Bu önlemi acil bir çözüm olarak düşünün: bir bitki, sağlam bir bitki bile, bu kaotik sulama moduna uzun süre direnmez.

Tavsiyemiz: Sulamayı unutmaya toleranslı bir bitki arıyorsanız, en güzel etki için koyu yeşil ve beyaz çizgili, ince yapraklı, modaya uygun küçük bir etli Haworthia fasciata ‘Big Band’i benimseyin.

Genel yumuşama durumunda

Basitçe sarkan, bazen su eksikliğinden dolayı kuru kenarlar gösteren yapraklar ile genç yaprakları kahverengiye dönen yumuşak, hatta süngerimsi veya sararmış dokulara sahip bir bitkiyi ayırt edin… Toprağı inceleyin.

Hava soğuk veya nemliyse, fazla sulamışsınızdır. Suya doygun toprak, köklerin ihtiyaç duyduğu oksijene yer bırakmaz.

Nasıl yapılır ? Bitki tekrar güzel yeşil yapraklar üretmeye başlayana kadar sulamayı bırakın. Hasar görmüş olanları kesin. Toprağın yüzeyi her kuruduğunda bekleyerek sulamaya devam edin. Fazlalığı boşaltmak için tencerenin dibinde drenaj delikleri olup olmadığını kontrol edin.

Tavsiyemiz: Tencereyi tartmayı alışkanlık haline getirin. Toprak kuruduğunda hafifler.

düzensiz büyüme

Sıklıkla, bir gövdenin yukarıya değil, bir tarafa, özellikle de kışın en yakın pencereye doğru uzandığı görülür.

Bir bitki ışıktan yoksun olduğunda olan budur. Gerçekten de, çoğu iç mekan bitkisinin güçlü ışığa ihtiyacı vardır, ancak yapraklar üzerinde doğrudan güneş ışığı yoktur. Bitki hareket edemediği için ona olabildiğince yaklaşır.

Nasıl yapılır ? Tencereyi pencereye doğru yerleştirin. Bir metre bile uzaklaştırdığınız anda, ışık yoğunluğu büyük ölçüde azalır, hatta bazen kuzeye bakan bir pencere için yetersiz kalır.

Tavsiyemiz: Her suladığınızda tencereyi çeyrek tur çevirin ki her taraf ışıktan faydalansın.

Kapalı bitki sulama

Daha yumuşak su için

Klorun buharlaşması ve suyun oda sıcaklığında olması için (özellikle iç mekan bitkileri için) sulamadan önceki gece sulama kabının doldurulması tavsiye edilir, bu da bitkiler için daha iyi olacaktır.

Bu, DOĞRU ZAMANDIR…

Havuzun donmasını önleyin

Havuz, duvarlarına zarar verme riskiyle tüm yüzeyi üzerinde donmamalıdır. Ayrıca balık içeriyorsa oksijenden yoksun kalırlar. İplerle birbirine sıkıca bağlanmış bir çalı dal demeti yapın ve yarıya kadar suya daldırın: buzun kuvvetini emecek ve hava değişimine izin veren bir yüzeyi koruyacaktır.

Kuş üzümü ve kuş üzümü kesmek

Yapraklar düştüğünde, pürüzsüz, kahverengi kabuklu genç dalları alın. Onları 30 cm’lik parçalar halinde kesin. Eğimli uçları keskin bir bıçakla kesin.

Kuzeydeki bir duvarın dibinde 15 cm derinliğinde bir hendek açın, kum ekleyin ve içine 10 cm derinliğinde kesimler yapın.

Toprakla örtün ve ilkbahara kadar kök salmasına izin verin.

Deniz yosunu toplayın

Denize yakın yaşıyorsanız veya tatile gidiyorsanız, kıyıya vuran yosunların bahçede gübre olarak kullanılabileceğini unutmayın.

Aldıktan sonra, onları bir yığın halinde düzenleyin ve yağmurun tuzlarını temizlemesine izin verin. Sonra daha ince olanları malçta kullanın ve daha kalın olanları kompostun içine koyun: organik madde, mineraller ve eser elementler ile zenginleştireceklerdir.