İyi bir ev temizliği sadece yüzeyleri parlatmakla ilgili değildir. İyi hijyen ayrıca temiz çamaşır gerektirir. Bu, yatak, banyo ve aynı zamanda evin kumaş nesneleri ile ilgilidir. Çamaşırları ve ev eşyalarını ne sıklıkla yıkamanız gerektiğini ve yıkamazsanız neleri riske atabileceğinizi öğrenin.

Evde iyi hijyen sağlamak için yatak çarşaflarını, banyo çarşaflarını ve ayrıca perde veya minder gibi bazı ev eşyalarını düzenli olarak yıkamak önemlidir.

Çamaşırları ve ev eşyalarını ne sıklıkla yıkamalıyım?

  • çarşaf

İyi bir gece uykusunun tadını çıkarmak için yatak takımını düzenli olarak korumak  önemlidir  . Çarşaflar haftada bir yıkanmalıdır. Öte yandan,  alerjiniz veya cilt problemleriniz varsa , sıklığı haftada iki kez artırın. Bakterileri yok etmek için sıcak su döngüsü kullanılması tavsiye edilir. Yastık kılıfına gelince, özellikle sivilceye meyilli  bir cildiniz varsa, haftada 2 ila 3 kez yıkamanız önemlidir  .

yatak takımını korumak

  • Ev tekstili: mutfak havlusu

Mutfak havluları bakteriler için gerçek üreme alanlarıdır. Çok yüksek bir sıcaklık kullanarak haftalık olarak yıkamanız tavsiye edilir. Ayrıca  her kullanım için bir havlu ayırmayı unutmayın  : biri bulaşıkları kurutmak için, biri yüzeyleri silmek için, diğeri de ellerinizi silmek için.

  • Ev tekstili: perdeler

Perdeleriniz hafifse, yılda iki kez  makinede kolayca yıkayabilirsiniz  . Astarlı kalın perdeler için gerekli olduğunu düşündüğünüz anda kumaşın ön ve arka yüzünü elektrikli süpürge  ile tozlayın.

  • Ev tekstili: minderler

Minderlerinizi yılda bir kez makinede yıkayabilirsiniz. Çoğu minder  30° ile 40° arasındaki ortalama sıcaklığa dayanabilir  , ancak etikete başvurmak en iyisidir. Kılıflara gelince, ayda bir veya  lekelendiğinde yıkayın.

  • Ev tekstili: kilim

 Halıların iki yılda bir  yıkanması ve   elektrikli süpürge ile düzenli olarak tozlanması tavsiye  edilir. Makinede temizlenebilen hafif kilimler için ayda bir kez yıkayabilirsiniz.

vakumlu halı

  • banyo havlusu

El bezleri, kilimler ve banyo havluları çok fazla mikrop içerir. Söylemek gerekir ki, duş aldıktan sonra bile  cildimiz tamamen temiz değildir çünkü banyo havlumuza her zaman bakteri, mikrop, mantar ve ölü deri bırakırız. Bu nedenle, her gün duş alırsanız , 3 günde bir yıkamanız gerekir  . Aksi takdirde haftada bir yıkamak yeterlidir. Bez günlük olarak değiştirilmelidir. Banyo paspasları ise neme ve mantara maruz kalmaktadır. Bu nedenle her hafta makinede yıkanmaları gerekir.

Ev çamaşırlarını düzenli olarak yıkamazsak ne risk alırız?

  • yatak takımı

Yağ, vücut sıvıları ve evcil hayvan tüyleri yataklarımızı kirletir. Çarşaflarımızda bıraktığımız ölü hücrelerin  , özellikle akşamları terlediğimizde toz akarlarının çoğalmasını desteklediğinden bahsetmiyorum bile. Gerçekten de, bu mikroskobik mantarlar  nemi ve ısıyı takdir eder.  Bununla birlikte, bakımsız yataklar bizi deri döküntüleri veya mantar enfeksiyonu veya egzama gibi kontakt dermatit geliştirme riskine sokar.  Kirli çarşaflarda uyumanın solunum problemlerine yol açabileceğinden ve risk altındaki kişilerde astım veya alerjileri alevlendirebileceğinden bahsetmiyorum bile .

akar

  • banyo havlusu

Banyonun sıcak ve nemli ortamı, özellikle banyo havlularında mantar oluşumuna elverişlidir. Bunlar nemi emer ve kuruması zaman alır. Bu daha sonra  mikropların gelişimi için uygun bir zemin oluşturur. Kirli bir havlu kullanmak cildi tahriş edebilir ve staph enfeksiyonu  gibi enfeksiyonlara yol açabilir  .  Ayrıca stafilokok adı verilen bu enfeksiyondan sorumlu bakteriler havlu ve çarşaflara yayılır.

  • Ev tekstili: kilimler, perdeler ve minderler

Bu ev eşyaları genellikle toz içerir ve bu nedenle toz akarlarının gelişmesi için ideal yerlerdir. Bu mikroskobik mantarlar gerçekten de tozun içine yerleşir.    Toz akarları alerjen olduğu için   varlıkları alerjiye neden olabilir   Ancak evinizi havalandırmak ve güneş ışınlarının bu örümcekleri öldürmesine izin vermek sizi korumak için yeterli değildir. Gerçekten de,  toz akarlarının cesetleri ve dışkıları bile alerjendir.  Bu nedenle, sığındıkları tüm nesneleri düzenli olarak yıkama ihtiyacı. Üzerinde toz birikmesini önlemek için mobilyaların duvardan dengelenmesi de önerilir.

Bu yıkama sıklıklarına saygı göstererek evinizde kusursuz hijyen sağlayacak ve kendinizi alerjenlerden koruyacaksınız.

ev