Yediğiniz meyvenin çekirdeğinden evde meyve ve sebze yetiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? İmkansız görünüyor ve yine de ilk sonuçları görmeye başlamak için çok fazla sabra çok az dikkat gerekiyor. En önemlisi de hiç şüphesiz tohuma yapışık küspe oluşturabilecek küspe bırakmamak. Nasıl yapılacağını görelim.

 

Bahçesi olmayan ve şehirde oturanların, âyet-i kerime ile iç içe yaşamaktan ve meyve ağaçları yetiştirmekten vazgeçmeleri gerektiği söylenmektedir. Aslında, bazı türlerin balkona veya terasa yerleştirilecek bir vazoya tohumları veya çekirdekleri ekilerek evde yetiştirilebileceğini herkes bilmiyor.

İşte evde yetiştirebileceğiniz meyve ağaçları.

elma ağacı

Elma ağacı evde bakımı en kolay meyve ağaçlarından biridir çünkü bazı bodur çeşitleri vardır ve zamanla direnir. Düzgün bakılırsa yıllarca meyve verebilir.

Bakımı çok basit: vazo yılda bir kez değiştirilmeli ve sadece en sıcak dönemlerde su daha sık dökülmelidir; kışın bitki ayrıca iki haftada bir sulanabilir.

Fakat

Armut ağacının bahçede yetiştirilmesini destekleyen birkaç bodur çeşidi de vardır. Kökleri yanlara doğru genişler: bunun için yeterince derin ve geniş bir saksı kullanmanız gerekir.

Besin açısından zengin ılık bir toprak kullanın, ancak saksıların altında durgunluktan kaçının. Armut ağacı ısıya maruz kaldığında daha gür büyüdüğü için onu güneş yönünde konumlandırın.

İNCİR

Balkonda yetişecek meyve ağaçlarından bahsetmişken, incir ağacı da idealdir. Bu bitkinin en iyi şekilde büyümesi için güneşe ve sıcaklığa da ihtiyacı var. Özellikle kış aylarında düşük sıcaklıklardan uzak tutunuz.

Saksıdaki toprağın verimli olduğundan ve özellikle ıslak olmadığından emin olun.

şeftali

Şeftali ağacı, ısıya ihtiyaç duyduğu ancak doğrudan güneşe ihtiyaç duymadığı için ılıman iklime sahip bölgelerde dikmek için ideal bir ağaçtır. Sıcaklıkların asla çok fazla düşmediğinden emin olun: bu bitki çok soğuk sıcaklıklarda hayatta kalamaz.

Özellikle verimli toprakları seçin ve bitkiyi her yıl budamayı unutmayın.

Limon

Limon ağacının düzgün büyümesini sağlamanın ilk sırrı, köklerin serbestçe genişleyebilmesi için doğru boyutta bir saksı seçmektir.

Toprak nemli ve aşırı ıslak olmayacak şekilde gözenekli, verimli ve iyi drene edilmiş olmalıdır.

Limon bitkisi en az 15 derecelik bir sıcaklığı tolere eder, bu nedenle kışın korunaklı tutulması tavsiye edilir.

çilek ağacı

Balkonda veya terasta çilek bile yetiştirilebilir. Bununla birlikte, kendinizi çok fazla sabırla silahlandırmanız gerekeceğini bilin. Aslında bu bitkinin sağlıklı ve bereketli büyümesi için yarım gün güneşte yarım gün de gölgede kalması gerekiyor. Bu yüzden sık sık hareket ettirmeyi unutmayın.

Ancak genel olarak, asla yüksek sıcaklıklarla doğrudan temas halinde bırakmayın, bunun yerine serin bir iklimi tercih edin.

Toprağa gelince, bileşiminin asidik olduğundan emin olun.

Nar

Nar renkli ve şekerli bir meyvedir. Elde ettiği bitkinin sağlıklı ve güçlü büyümesini sağlamak için tohumları ektikten sonra toprağı su ile ıslatın ve vazoyu güneşe maruz bırakın.

Çok önemli: Bitkiyi çok soğuk sıcaklıklardan uzak tutmayı unutmayın çünkü hayatta kalamayabilir.

İlk sürgünler yaklaşık 20 gün sonra görünür olacaktır.

Mango

Evde mango yetiştirmek çok sabır gerektirir ama süreç gerçekten basittir.

Tohum meyveden çıkarıldıktan sonra, cildi çıkarın ve iyice temizleyin. Bir yaprak emici kağıt alın ve çok fazla su kullanmadan nemlendirin. Tohumu kağıda sarın ve plastik bir kaba koyun. Kap hava geçirmez şekilde kapatıldıktan sonra, yaklaşık üç hafta karanlıkta bırakın: gerekli sürenin sonunda yeni köklerin çıktığını göreceksiniz.

Konteynere bir seferde en fazla üç tohum ekleyebilirsiniz: daha fazla sayıda tohum, bitkilerin büyümesine izin vermez ve doğru alana sahip olur.

Avokado

Avokado yetiştirmek için plastik şişe veya kürdan kullanabilirsiniz.

Plastik bir şişe kullanıyorsanız, ikiye bölün ve suyla doldurun; avokado çekirdeği en geniş kısmı aşağı bakacak şekilde suya daldırılmalıdır. Bitki tarafından her emildiğinde su eklemeyi ve daima güneşe bakmayı unutmayın.

Kürdan kullanırsanız, tohumun her iki tarafına bir tane yerleştirmeniz ve yapıyı plastik bir kap üzerine sabitlemeniz ve çekirdeğin alt kısmının suya batırıldığından emin olmanız gerekir.

Kiraz ağacı

Bahçede veya balkonda saklanacak en güzel bitkilerden biri de kiraz ağacıdır. Aslında bu bitki, lezzetli meyveler vermesinin yanı sıra, teras veya balkon dekorasyonu için ideal olan güzel kokulu ve güzel çiçekler verir.

Kiraz ağacı düşük sıcaklıkları iyi tolere ederken bitkinin aşırı sıcağa maruz bırakılması önerilmez. Ayrıca tabakta durgunluk oluşmadığından emin olun.

Ananas

Ananas bile evde yetiştirilebilir. Özellikle ılıman iklime sahip bir bölgede doğal yaşam alanını bulur.

Toprak her zaman nemli ve gübrelenmiş olmalıdır: bitkiyi en az haftada bir kez sulayın ve iki haftada bir yeni gübre ekleyin.

mandalina

Mandalina ağaçları çok geniş bir balkonu veya terası olanlar için idealdir, çünkü kökleri genişleme eğilimindedir ve bu nedenle çok büyük bir saksı kullanmak gerekir.

Toprak her zaman iyi drene edilmiş olmalı, asla çok ıslak veya çok kuru olmamalıdır. Ayrıca, bitkinin daima ışığa maruz kaldığından emin olun.

muşmula

Yüksekliği iki metreyi geçmeyen cüce çeşidini seçmeniz şartıyla, muşmula bile balkonda yetiştirilebilir.

Bu meyve ağacı için ideal iklim ılımandır: onu kötü hava koşullarından uzak tutmayı ve özellikle soğuk havalara maruz bırakmamayı unutmayın çünkü etkilenebilir.

Kayısı

Kayısı ağaçları özel bakıma ihtiyaç duydukları için talepkar ağaçlardır.

İlk olarak, iklim hakkında endişelenin: her zaman ılıman olmalıdır. Bu bitkileri rüzgara veya şiddetli dona maruz bırakmamak daha iyidir.

Toprağa gelince, onu daima sıcak, hafif ve verimli tutun.

Ahududu

Sıcak bir yerde yaşayanlar için ideal bir bitki ahudududur. Sıcaklıklar çok düşükse, ısıya ihtiyaç duyduğu ancak doğrudan ışığa ihtiyaç duymadığı için üzerini bir bezle kaplayabilirsiniz.

Özellikle çok sıcak olduğunda toprağı sık sık sulamayı unutmayın. Ayrıca, her zaman verimli ve iyi döllenmiş olup olmadığını kontrol edin.