Ortanca olarak da adlandırılan ortanca, iç mekanlarda da yetiştirilebilen bir süs bitkisidir. Bu güzel bitkinin çiçek açmasını sağlamak için, bu bitkinin açık havada büyüyüp gelişmesinin sırlarını keşfedin. Bu çiçeğin özel bir anlamı olduğunu biliyor muydunuz? Kesin olan bir şey var: Bunu size sunanın mesajını şimdi anlayacaksınız!

Ortanca’nın çiçek dilindeki anlamı

ortanca bahçesi

Her çiçek belirli bir mesajı sembolize eder ve bir tane vermeye karar vermeniz gerektiğinde, hangisinin duruma en uygun olduğunu bilmek iyidir. Çiçeklerin dilinde ortanca, yeni bir aşkın doğuşunu veya geçmişten bir eşin dönüşünü temsil eder. Ayrıca ortancanın anlamının da seçilen renge göre değiştiğini belirtmekte fayda var.

Örneğin beyaz, samimi aşkın doğuşunu temsil eder. Beyaz bir ortanca sunmak, diğer kişiye onları derinden düşündüğümüzü söylemektir. Sevilen kişinin kaprisli doğasına rağmen derin bir aşk mesajı iletmek için mavi rengi seçmelisiniz. Sadakatinizi tercüme etmek ve diğerini sevginin tadını çıkarmaya davet etmek istiyorsanız, bir buket pembe ortanca tercih etmek iyidir.

büyüyen ortanca

ortanca1

Ortancaların ekimi basittir çünkü herhangi bir özel bakım gerektirmez. Sulama özellikle yaz aylarında  düzenli ve bol olmalıdır .    İyi büyüme ve bol çiçeklenme görmek istiyorsanız, Şubat-Mart döneminde kuru dalları kesmeniz önerilir. Bu hareketleri uygulayarak ortanca, çiçeklenmesi ilkbaharda gerçekleşen verimli bir bitki haline gelecektir.

Ortancaya bakmak için toprağın dörtte bir bahçe toprağı, dörtte bir kum, dörtte bir toprak ve kalan dörtte odundan oluşması önemlidir. Bu bitkinin orta derecede güneşe maruz kalmayı tercih ettiğini unutmayın.Bu nedenle, orta derecede güneş ışığı alan, duvarla korunan ve muhtemelen kuzeybatıya dönük bir yer seçilmesi önerilir.

Bitkiyi korumak için tek önlem düşük sıcaklıklarla ilgilidir. Gerçekten de, düşük sıcaklıklar geldiğinde solan ortanca için kış ölümcül olabilir. Bu nedenle soğuk aylarda hasır ve kumaş ile korunması tavsiye edilir.

Ortanca Çiçek Renkleri

saksı ortanca

Yukarıda belirtildiği gibi, Macrophylla ortancaları  farklı tonlarda olabilir   . Farklı renkler toprağın bileşimine bağlıdır. Toprağın pH’ı ve içinde bulunan alüminyum miktarı, nüanslarını tanımlamada temel unsurlardır. Bu nedenle, mavi, açık mavi ve mor tonları asidik bir toprağa karşılık gelirken, nötr pH ile pembe ve kırmızı pigmentli çiçeklerin büyümesine tanık oluruz.

Beyaz ortancalar için ise durum farklıdır, çünkü renkleri toprağın pH’ı ile ilgili değildir ve sadece ışığa bağlı olarak rengini korur veya değiştirir. Düşük ışıkta daha yeşile, biraz güneşte kırmızıya veya pembeye dönebilirler.

ortancaları gübreleyin

Ortancaları gübrelemek için en iyi zaman sonbahardır. Sadece, iyi çiçeklenmeyi sağlamak için Şubat/Mart civarında yavaş salınan bir gübre kullanmanız gerekeceğini akılda tutmakta fayda var. Ayrıca bu çiçeklerin olası demir noksanlıklarını göz önünde bulundurmak ve yaprakları yeşilleştiren önleyici tedavi görevi gören  demir şelatları kullanmakta fayda vardır .

Ortancaları budamak

budama ortanca

İyi çiçeklenme sağlamak için ortancaları budamak zorunludur. Ortancaların her zaman bir önceki yılın dalında çiçek açtığı da dikkate alınmalıdır. Bu nedenle, kötü kesilmiş bir dal, iyi çiçeklenmeyi tehlikeye atabilir.

Bu çiçeklere dokunulmaması gerektiğini unutmayın, bu nedenle sadece Şubat-Mart aylarında toplayarak kurumasını beklemeniz gerekecek. Budama için tomurcukların altına inmemek ve çiçeğin tabanından başlamak da iyidir.

Dalların büyüklüğü ise bitkinin yaşına bağlıdır. Çok eski bir ortancaya sahipseniz, kesimin çalının iç kısmını ortaya çıkarması için dalların yaklaşık üçte biri kadar tabandan çıkarılması gerekecektir. Uygun budamayı sağlamak için, olası enfeksiyonları önlemek için makasların keskin ve temiz olması önerilir.