Köksüz orkideleri canlandırmak çok basittir. Sadece birkaç adım sürer, işte böyle.

Köksüz orkide

Orkideler çok özel bitkilerdir ve çiçek açmaları için özeldir. Birkaç on yıl öncesine kadar elit bir bitkiydi çünkü yüksek sıcaklıklarda ve nemde tutulması gerekiyordu. Yıllar geçtikçe, daha soğuk olan Avrupa iklimlerine kolayca uyum sağlayan birçok çeşit yayıldı. Bugün, aslında, evde veya bahçede popüler ve kolayca yayılan bitkilerdir.

Kökenleri Asya’dır ve yaklaşık 20.000 farklı orkide türü vardır. Ve 650 farklı tür. Her çeşidin kendine has özellikleri ve özel ihtiyaçları vardır. Ancak bir orkidenin ölmemesi için temel kural, onu doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamaktır. Aslında ışığa maruz kalma filtrelenmelidir, aksi takdirde çiçekler ve yapraklar yanabilir.

orkideler

O halde orkide çok fazla sulanmamalıdır. Aslında her gün değil, yaklaşık 5/12 günde bir (ılık mevsimde biraz daha sık) içilmesi gereken bir bitkidir. Ancak orkidelerin zayıflamaya başladığını gördüğünüzde hemen müdahale etmeniz gerekiyor.

Ölü kökleri olan bir orkide nasıl canlandırılır?

Çoğu zaman orkidelerin zayıflaması köklerinden başlar . Bunlar daha sonra orkideyi hayata döndürmek için güçlendirilmelidir. Sorun köklerdeyse yapmanız gereken ilk şey, makas alıp zarar görmüş olanları kesmektir.

Bu işlemi yaptıktan sonra, iyi drenajlı ve biraz çakıllı bir vazo almalısınız. Vazonun dibine yerleştirilen ikincisi, tabaktaki fazla suyun daha iyi boşaltılmasına yardımcı olacaktır.

orkide kökleri

Sonra orkideyi hayata döndürmek için ama her şeyden önce kökleri, gizli ama bulması çok kolay bir malzeme eklenir. Vazoya biraz döktüğünüz kumla ilgili . Parmaklarınız yardımıyla yapmanız gerekenler orkidenin köklerini yerleştireceğiniz küçük deliklerdir.

Artık bitkiyi fazla suyu toplayacak olan tabağa yerleştirdikten sonra sulamak yeterli olacaktır. Bu noktada bitkiyi güneşli ama havadar bir yere koymakta fayda var. Bitki iyileştiğinde ve tekrar çiçek açtığında köklerin büyüdüğünü fark edeceksiniz. 

Bu noktada orkideyi nakletme zamanı. Orkideyi nazikçe vazodan çıkarmak ve kökleri iyice temizlemek gerekecektir. Ardından, drenaj için dibine taşların yerleştirildiği yeni bir tencereye yerleştirin. Ve burada orkide şimdi birkaç basit adımla yeniden doğuyor.

Orkide bakımı için ipuçları

İşte orkidelere en iyi şekilde bakmanın bazı ipuçları . Daha önce de söylediğimiz gibi, güneş ışığına maruz kalmak çok önemlidir. Orkidenin kalması gereken sıcaklıklar vardır: gündüzleri 20° ile 22° arasında değişir ve geceleri 16°’nin altına düşmemelidir.

Bitkinizin fazla güneş aldığını yapraklar sararmaya başladığında anlayacaksınız. O zaman bitkiyi kuzeye bakan bir pencere pervazına taşımak en iyisidir. Ancak bunun tersi de olabilir, yani ışık eksikliği olabilir ve bu durumda dipler daha koyu olacaktır, bu durumda konumu değiştirin ve doğrudan güneş ışığı almayan daha güneşli bir yere yerleştirin.

Orkide

Sulama söz konusu olduğunda, orkide çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Tavsiye , günün başında vazoyu 5/10 dakika su dolu leğene daldırarak sulamaktır , musluğunki kireçtaşı içerdiğinden yağmur yağarsa daha iyi olur.

O zaman bitkinin doğru toprağa sahip olması ve fidanlıklarda veya bahçe merkezlerinde satılan orkideler için özel bir tane olması önemlidir. Son olarak, orkideyi Mart’tan Ekim’e kadar ayda yaklaşık 2 kez dölleyin.

ev