Lavantanın kesimlerle köklenmesi için temel işlemler.

 

Birçok bitki gibi, lavanta da kesimlerle çoğaltılabilir: yani, bir ana bitkiden elde edilen dallar yoluyla ve köklendikten sonra tekrar ekilir.

Kesimlerinki görünüşte kolay bir işlemdir, ancak söz konusu bitkiye bağlı olarak özel önlemler gerektirir: bu durumda lavanta, aslında.

Öyleyse doğru şekilde nasıl yayılacağını görelim.

  1. dönem: Lavanta kesimlerini köklendirmek için ideal zaman ilkbahar veya sonbahardan hemen önce veya Eylül ve Ekim ayları arasındadır.
  2. Kesme: İlk olarak, dalları düzgün bir şekilde kesmek için temiz ve sterilize edilmiş aletlere ihtiyacınız vardır. Yetişkin bir anne bitkiden sağlıklı, yaprak kaplı bir dal seçin (yani, en az 2 yaşında). Eğik bir kesim uygulayın.
  3. Kesme: Kesim, tabandaki yaprakların çıkarılması gereken yaklaşık 10 cm uzunluğunda bir dalın özelliklerine sahip olmalıdır.
  4. Toprak: Lavanta kesimi küçük toprak saksılarında köklenebilir. Bununla birlikte, bunun bir drenaj bileşenine sahip olması önemlidir, çünkü fazla su kesime zarar verebilir ve büyümesini önleyebilir.
  5. Su: veya dalını bir bardak suya sokarak suya köklendirebilirsiniz, bu şekilde köklerin ilerlemesini kontrol etmek de mümkün olacaktır.
  6. Maruz kalma: Kesimlerin maruz kalması süreye bağlı olarak değişebilir, ancak genel olarak çok doğrudan güneş ışığından değil, aynı zamanda aşırı soğuk sıcaklıklardan da korunması önerilir.
  7. Sulama: Kesimi toprağa dikmeyi seçtiyseniz, tamamen kurumasını önleyerek her zaman nemli tutmak iyidir.
  8. Dekantasyon: Kesimin yapraklarının ve sapının gelişmeye başladığını fark ettiğinizde, onu bahçeye veya yeterli büyüklükte bir tencereye aktarmanın zamanı gelmiştir.