Press ESC to close

Nane nasıl ekilir? Onu iyi yetiştirme rehberi

Hmmmm nane…! Binlerce kullanım alanı ve faydası olan bu aromatik bitki, her yerde olduğu gibi mutfakta da çok revaçta! Tazeliği ve yoğun tadı onu kışın ama özellikle yazın en çok kullanılan bitkilerden biri yapıyor! Salatalarımıza, sıcak yemeklerimize, tatlılarımıza ve hatta içeceklerimize nane eşlik ediyor! İyi bir aroma içeriği ile lezzetli olan ünlü nane çayından bahsetmiyorum bile! Buna ek olarak, nane evde, içimizi parfümlemek veya temizlemek için de yararlıdır!

nane aromalı çay

O kadar çok kullanıyoruz ki, evde dikmek ilginç olurdu, değil mi? Bu nedenle, gerektiği anda, sadece birkaç taze dal toplamak için eğilmeniz yeterli olacaktır! Nasıl devam edilir? O çok basit ! Tek yapmanız gereken doğru noktayı bulmak ve birkaç basit yönergeyi takip etmek!

Nane nedir ve faydaları nelerdir?

nane yaprakları

Nane, birçok özelliği ve faydası olan bir süs bitkisi ve çeşnidir! Mentolden oluşan, aynı zamanda C vitamini ve demir ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir. Güçlendirici, büzücü, iltihap önleyici, iyileştirici ve antioksidan, nane harika! Cildimiz için, saçlarımız için, sindirim sistemimiz için, nefesimiz için ve tabii ki Bakire mojitomuz için harika!

Ve bugün size onu evde nasıl dikeceğinizi gösteriyorsak, bunun nedeni, hazırda bulundurmanın çok yararlı olmasıdır! Nitekim nane, sindirimi kolaylaştırmanın ve kötü ağız kokunuzu gidermenin yanı sıra antibakteriyel özelliklere sahiptir ve solunum sistemini de etkiler.

Talimatlarımızı takip ederek saksıda veya bahçenizde yetiştirin!

Nane dikimi: hızlı bir şekilde nane nasıl yetiştirilir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi nane dikmek çocuk oyuncağı. Sadece ekiminiz için mükemmel yeri bulun ve iyi olacaksınız! Burası nasıl olmalı? Tabii ki besin açısından zengin! Nane burada tutunur, gelişir ve sağlıklı bir şekilde büyür!

nane çeşitleri

Dikim işlemine başlamadan önce, nane çeşitlerinin bulunduğunu biliniz: nane, su nanesi, nane, pennyroyal, tarla nanesi, yuvarlak yapraklı nane….. Seçim size kalmış. bahçe!

kavanozda nane

kavanozda nane

Nane bitkilerini balkonunuza veya pencere pervazınıza yerleştirmek için saksılara dikmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan şey:

  • En az 45 cm’lik bir vazo alın;
  • Kesiminizi alın, suya koyun ve gövdede köklerin oluşması için birkaç hafta bekleyin;
  • Sonra bir tencereye toprağa dikin;
  • İyi bir sonuç almak için besin açısından zengin toprak seçmeyi unutmayın!

bahçede nane

Öte yandan bir bahçeniz varsa ve yeni bir bitki için yeriniz varsa! Bu mükemmel bir fırsat!

  • Yeterince geniş bir köşe seçin;
  • Toprağınızı zenginleştirin;
  • Tohum veya kesimlerden bitki.

Toprağa nane ne zaman ekilir?

Nanenizin çiçek açması ve size iyi bir hasat vermesi için, onu her zaman sıcaklıkların daha sıcak olduğu ilkbaharda dikmenizi tavsiye ederiz.

nane bakımı

Artık bahçenizde nane saksınız veya küçük bitkiniz olduğuna göre, bitkinizin çimlendiğini görmeden önce sabırlı olmanız gerekecek! Toprağı daima nemli tutmayı unutmayın! Genç bitkiler hızla kuruyabilir ve ölebilir! Ve sonra büyümesini teşvik etmek için nanenizi maksimuma kadar gübre ile besleyin! Bitkisel pişirme suyu, kahve telvesi, yumurta kabuğu veya süt gibi doğal gübreleri tercih edebilirsiniz. Ve küçük bir önemli nokta: Bitkilerinizi soğuk ve yağmurlu günlerde açık havada iseler branda ile örtün.

Nane nereye ekilir, gölgede mi yoksa güneşte mi?

Hem soğuğa hem de sıcağa dayanıklı olan nane, sert ve çok kaprissiz bir bitkidir. Ancak kısmi gölgede dikilmeyi tercih eder. Güneşten kaçının! Büyümesine değecek ve su ihtiyacını artıracak! Ve nane içmeyi ne kadar sevdiğini Tanrı bilir!

Ancak başka seçeneğiniz yoksa ve bitkiniz tam güneşe maruz kalıyorsa panik yapmayın! Nane buna karşı koyabilir! Ancak, toprağın daima serin olduğundan emin olun.

Nane yaprakları nasıl kesilir ve budanır?

Sorun değil, biraz çaba, biraz sevgi ve ilgiden sonra ürününüz budanmaya hazır! Kendinizle gurur duyuyor ve nanenizi mutfakta kullanmak için sabırsızlanıyor musunuz? Haklısın, çünkü bundan zevk alacaksın! Bitkilerinize zarar vermemek ve hasadınızı olabildiğince uzun süre verimli kılmak için nasıl ilerlemeniz gerektiğini size açıklıyoruz!

  • Bitkiyi düzenli olarak budayın. Nane yaklaşık 3 ay sonra olgunlaşır. Hasat, bitkiler 8 ila 10 cm arası boyuta ulaşır ulaşmaz başlayabilir;
  • Naneyi, güneş yaprakların aromatik kalitesini bozmadan sabah toplayın;
  • Keskin makasla bitkinin tepesini hedefleyin;
  • Tüm gövdeyi keserek en büyük yaprakları seçin. Bu, yeni sürgünlerin büyümesini teşvik eder.

Nanenizi düzenli olarak budarsanız, daha yoğun ve kösele büyür. Ayrıca, farklı kullanımlarınız için her zaman taze yaprakların elinizin altında olmasını sağlayacaktır!