Orkideler, sözde kırılgan bitkiler hakkındaki algımızla gerçek arasında gerçek bir paradoks var: Orkideler en deneyimsiz ellerde yeniden çiçek açan gerçekten sağlam bitkiler. İşte ev orkidelerinin bakımı için bilinmesi gereken temel bilgiler.

Orkide robot portresi
Her çiçeğin beş yaprağı ve ortasında bir “dudak” vardır. Bu güzel renkli dudak, çiçeğin içini ziyaret eden böcekler için iniş şeridi görevi görür. Doğal mimarinin güzel bir örneği!
Yapraklar +/- etlidir, genellikle oval ila oval 10 ila 40 cm uzunluğundadır. Türlere bağlı olarak sarkık veya neredeyse yatay olabilirler. Yaprakların rengi açık yeşilden koyu yeşile kadar değişir.
Çiçek salkımları en sık yine de alt yaprağın koltuklarında görünür. Genellikle dallıdırlar ve türlerine göre çiçek saplarının boyları birkaç cm ile 1 metre arasında değişebilir. Bazı türler için çiçekler birbiri ardına, diğerleri için neredeyse aynı anda açılır.
Phalaenopsis’in yalancı ampulleri yoktur, ancak tek tek kalın, etli yapraklar üreten merkezi bir köksaptan (kök) büyürler. Yetişkin bir bitki aynı anda 4 veya 5 yaprak taşıyabilir (bazen daha fazla).
Kökler basık, simli ve kıvrımlıdır. Sık sık saksıdan çıkarlar, havalanırlar ve dokundukları her şeye yapışırlar.
Yetiştirme koşulları
Phalaenopsis, Asya ve Avustralya yağmur ormanlarında vahşi doğada ağaçlarda ve kayalarda yetişir.
Sıcaklık: büyüme döneminde 18 ila 25° arasında. Bitkiyi 20°’nin altındaki bir sıcaklığa maruz bırakmamak en iyisidir.
Geceleri sıcaklık 16°’nin altına düşmemelidir, genç bitkiler için birkaç derece daha gereklidir. Phalaenopsis, iyi neme sahip olmaları koşuluyla daha yüksek sıcaklıkları tolere eder.
Orkide: nazik gübre
Sezon başında (Mart/Nisan) çok hafif dozlarda gübre uygulayın. Bitki dinlenme halinde olduğu için kışın gübre vermeyin. Çubuk gübrelerden kaçının, çünkü gübre doğrudan köklere gider, bu da köklerin ölümüne veya en iyi ihtimalle yanıklara yol açar. Genç bitkileri ve yeni saksılanmış bitkileri gübrelemeyin.

Orkide nasıl sulanır?
Sulama, köklerin çürümesi riski altında, düzenli olarak yapılmalıdır, ancak aşırı olmamalıdır. Kökler (rizomlar) yumuşar ve siyaha dönerse, sulamaları boşaltmak ve saksıyı iyice boşaltmak gerekecektir. İlkbaharda ve özellikle yaz aylarında, özellikle sıcak havalarda haftada iki kez sulayın. Kışın, sulamayı ayda iki kez azaltın. Tencereyi tartmayı alışkanlık haline getirin. İkincisi hafifse, sulayın. Bitkinin tabanını tercihen sabahları oda sıcaklığında su ile sulayın. Sert sudan kaçının çünkü orkide buna karşı çok hassastır. Bitki, ara sıra yapılan banyolar dışında asla suya batırılmamalıdır.
Bir orkide için doğru yer
Bu bitkinin bol ışığa ihtiyacı varsa, doğrudan güneş ışığından kaçının. Soğuk taslaklardan kaçının. Asla kesme çiçek ve meyvelerin yanına koymayın. Domates, muz ve elma gibi meyveler yüksek düzeyde etilen üretir. Bu gaz bitkide etilen üretimini etkileyerek çiçeklerin ve yaprakların daha hızlı yaşlanmasına neden olur. Etilene duyarlı Phalaenopsis daha sonra bir damla tomurcuk, çiçek ve/veya yaprak sunabilir. Bazı orkideler yazı dışarıda geçirebilir (Cymbidium), bazıları geçiremez (Phalaenopsis).
orkidenin saksısını değiştirmek
Phalaenopsis’in saksısı yıl boyunca tekrarlanabilir, ancak sıcak havalardan önce ilkbahara ve yaz sonuna odaklanmak daha iyidir. Kış, bitki örtüsünün iyi bir şekilde toparlanması için pek uygun değildir. Bu dönemde saksı değişimi yapılmamalı veya baharı bekleyemeyecek kadar kötü durumdaki bitkiler için saklanmalıdır. Çiçeklenme sırasında ve sapların varlığında saksı değiştirmeyin. Phalaenopsis’te çiçeklenmeyi veya bir tomurcuğun uyanmasını teşvik etmek için solmuş çiçek sapını 2. veya 3. boğumun üzerinden kesebilirsiniz (tabandan sayın). Diğer orkidelerde bu sap tabandan 2 veya 3 cm kesilecektir.

Saksı tekniği
1- Bitkiyi yavaşça orijinal saksısından çıkarın.
2- Tüm ölü kökleri bağlantı noktalarından çıkarın.
3- 20 cm’den uzun havai kökler kısaltılmalıdır. Eski çiçek saplarını ortadan kaldırın.
4- Yeni saksının yarısını altlığı ile doldurun.
5- Bitkiyi merkeze konumlandırın.
6- Tencerenin geri kalanını alt tabaka ile hafifçe bastırarak doldurun.
7- Bitkiyi doğrudan güneş ışığı almayan nemli ve sıcak bir ortamda tutun ve saksı değişimi bittiğinde alt tabakayı nemlendirin, ardından 3-4 gün sulamayı bırakın.
Bir orkide için saksı ve önbellek seçimi
Saksı seçimi: Çapı yukarıda olan 1 saksı alın. Örneğin: 12 cm, 14 cm alın. Önbellek kabı seçimi: Suladığınızda ıslatma tekniğini kullanırsanız alt kısmı düz olabilir veya alt kısmında küçük bir kenar bulunan bir önbellek alabilir, böylece suyu kenara kadar koyabilirsiniz ve sulama yapılır. kılcallık tarafından. Tercihen şeffaf bir cam ekici seçin. Köklerin hidrasyon kalitesini gözlemleyebileceksiniz ve ikincisi ışıkla doldurmak için bundan faydalanacaktır. Kökler her zaman nemli ve yeşil olmalıdır, aksi takdirde bitki kurur.
Orkide: Keiki Hasadı
Keiki üretimi, epifitik orkidelerin üreme şeklidir. Keikis, vejetatif hücrelerin kendiliğinden çoğalmasıyla oluşan maceracı tomurcukların gövde, yaprak ve köklerinin gelişmesiyle oluşur. Bu bir tür doğal klonlamadır. Keikiler, saplarda veya eski çiçek saplarında farklılaşır ve gelişir.
Keikilerin görünümü her zaman iyi bir işaret değildir: bitkinin veya onları destekleyen kısmın yaşlanması, kötü yetiştirme koşullarına bağlı acılar. Keikilerin görünümü, çiçeklenmenin olmaması veya engellenmesi ile ilgilidir (bazı Phalaenopsis türleri hariç). Keikiler, kökleri yeterli büyüklüğe (4-5 cm ve en az 3 yapraklı) geldiğinde alınır. Daha sonra, yetişkin bitki için kullanılanla aynı, ancak daha ince tane büyüklüğünde bir substrat içeren bir saksıya yeniden saksılanırlar. Gelişimi hızlıdır ve bitki çok kısa sürede çiçek açabilmektedir.
Mealybugs ile doğal olarak nasıl savaşılır?
1 litre suda seyreltin: 1 çay kaşığı siyah sabun veya sıvı el sabunu, 1 çay kaşığı tuvalet ispirtosu; 1 çay kaşığı bitkisel yağ, sade salata yağı.
Tüm yapraklara püskürtün; daha sonra yaprakları yakmamak için bir bezle ovun; bitkiyi gölgeye alın, unlu bitler direnirse işlemi birkaç kez tekrarlayın.
Bitki alırken dikkat edilmesi gerekenler
Bir phalaenopsis satın aldıktan sonra, bir süre (ortalama 15 gün) başkalarından uzağa koyun. Böylece bitkinin hasta olmadığından emin olacaksınız. Aslında, yetiştirme koşullarındaki değişiklikle birlikte, bitki hastalıklar geliştirebilir (satın almadan önce bitkide zaten mevcut olan parazitlerin, kabuklu böceklerin vb. görünümü). Bir phalaenopsis’i uygun şekilde seçmek için, köklerini (badem yeşilinden yoğun yeşile), yaprakların alt tarafını (parlak yeşil ve dolgun yapraklar) ve çiçeklerin durumunu dikkatlice gözlemleyin. Meyve sebze reyonunda orkide almayın, yeri çok kötü (gaz)!
Renkler ve kokular
Orkidelerin birkaç rengi vardır: beyazdan sarıya, pembeye, mora, turuncu-kırmızıya… Ama mavi Phalaenopsis yoktur, aslında mürekkeptir. Bitki bir dahaki sefere çiçek açtığında tekrar beyaza döner. Renkler düz, benekli, çizgili veya noktalı bir biçimde gelir.
Yaklaşık 25.000 türe sahip olan orkide ailesi, çok çeşitli renklerin yanı sıra lezzetli kokular da sunuyor. Güzelliklerine ek olarak, farklı çeşitler narin kokular, aromatik veya daha meyvemsi kokular ile ayırt edilir. Örneğin: Phalaenopsis cochlearis. Hafif bir vadi zambağıyla birlikte narin bir hanımeli kokusu yayar; veya pembe ve fuşyanın güzel bir tonuyla renklendirilmiş bergamot ve mumsu yaprakların kokusuyla Sweet Memory phalaenopsis. Diğerleri orijinal orkidelerdir, örneğin bal kokusu ve yıldızlı çiçeklerle güzel kokulu bir orkide olan Eternal Wind “Summer Dream” brassia.
Biliyor musun ?
Bitkiler ve ağaçlar kendilerini kurumaktan korumak için tomurcuklarını, çiçeklerini ve yapraklarını kaybederler. Kesme çiçeklerde ve saksı bitkilerinde bu damla genellikle bilinen tek doğal gaz bitki büyüme hormonu olan etilenin aşırı üretiminin sonucudur. Etilen gazı kesme çiçeklerin, saksı bitkilerinin, meyve ve sebzelerin olgunlaşmasını ve yaşlanmasını düzenler. Bu nedenle, saksı bitkilerinin meyve olgunlaşmasını ve çiçeklenmesini teşvik etmek için kullanılır.
Orkidelerin en yaygın hastalıkları
1 – Aşırı nemden kaynaklanan tipik hasar: yumuşak yapraklar, zarar görmüş kökler. Bitki suda çok zaman geçirdi.
2 – Bir phalaenopsis için muhtemelen en ciddi hasar olan köksapın çürümesi. Çeşitli türlerdeki mantar ve bakterilerin çürümesi, yetiştirme hatalarının sonuçları.
3- Buradaki tomurcukların düşmesinin birden çok sebebi vardır, genellikle ışıksızlık, soğuk veya çeşitli yetiştirme hataları.
4 – Yapraklarda güneş yanığı, solüsyon orkidenin yerini değiştirin, direkt güneşe maruz bırakmayın.
5 – Yaprağa bakteri saldırısının başlaması. Çok fazla nem ve havalandırma olmaması tercih edilir. Hasarlı kısmı kesin.
6 – Mealybugs. Organik bir ürünle hızlı bir şekilde tedavi edin.
7 – Kalkan ölçekli böcek saldırısı. Uygun bir ürün kullanın.
8 – Su eksikliği. Ona banyo yap.
9 – Ölü orkide.
belirtiler
- Yetersiz veya bodur büyüme.
- Yaprakların yüzeyinde önce sarımsı beyaz, sonra kahverengi lekeler oluşur.
- Yaprakların üzerinde ve altında düzensiz ama belirgin şekilde sarımsı renkte, kahverengi ve kuru hale gelen benekler.
- Yaprak uçları kahverengi ve kuru.
- Sarkık tomurcuklar, düşen çiçek tomurcukları.
nedenler
- Alt tabaka solmuş, küf içeriyor. Çürük kökler. Konum çok karanlık. Yetersiz gübreleme
- Onu desteklemeyen bir orkide için güneş ışınlarına maruz kalan bitki.
- Kök sistemine saldıran ısının etkisiyle dokuların çökmesi. Çok kuru bir atmosferde uzun süre maruz kalma.
- Çok kuru hava, alt tabakanın aşırı gübre veya çok kireçli su ile doygunluğu. Durgun nem.
- Yetersiz ışık, köklerde soğuk, yetersiz beslenme. Etilen yüklü hava.
Çözümler
- Phalaenopsis’i çıkarın. sağlıksız olanları keserek kökleri temizleyin. Yeni bir alt tabaka ile saksı. İyi aydınlatılmış bir yere yerleştirin.
- Direkt güneş ışığından koruyunuz.
- Daha serin, daha nemli ve hafif gölgeli bir yer seçin.
- Atmosferik nemi artırın. Alt tabakayı akan su altında durulayın. Gübre uygulamasını geçici olarak durdurun.
- Ani soğumadan kaçının. Tomurcuk oluşumu sırasında orkidenin yönünü ışık kaynağına göre değiştirmeyin.