Ortanca, muhtemelen evinizde olması gereken en güzel çiçekli çalılardan biridir, ona adamak için bir bahçeniz veya açık alanınız olması gerekmez.

Ortanca parlak renkleri ile saksı kültürüne çok yakışan bir bitkidir.

Harika bir   bitki  elde etmek için , sevdiğiniz çeşidi seçerek, ardından ihtiyaçlarına en uygun saksı ve toprak türünü belirleyerek başlamalısınız. Büyük bir tencereye ihtiyaç duyan belirli bir ortanca türü vardır. Altta kil veya çakıl kullanılması tavsiye edilir, ancak bu, aşırı su durgunluğuna neden olabileceğinden, bir fincan tabağı değil.

ortanca vazo

Bir ortanca satın alırken düşünülmesi gereken ilk şey, hem ışık hem de gölge alabileceği güzel bir yer bulmaktır.

Aslında, diğer birçok bitki gibi, ortanca da doğrudan güneş ışığını sevmez, ancak ışıkla büyür. Güzel bir gölgeli alan idealdir! Ortancalar asidik topraklarda, yani pH’ı 6.5 ile 4.5 arasında olan topraklarda iyi yetişir. Güzel renkleri genellikle toprağın asitliğine bağlıdır: pembe veya granat kırmızısı renklere meyilli olanlar 6 veya hatta bazen 7 gibi yüksek bir pH’ı tercih ederken, mavi renklere meyilli olanlar 4 ile 5 arasında çok asidik bir pH’ı tercih ederler. Ortancanızın rengine bağlı olarak, toprağı iyileştirmeyi ve değiştirmeyi deneyin.

ortanca saksı

Kışın size fazla sorun çıkarmaz, ancak yaz aylarında bu bitki yüksek sıcaklıklardan hoşlanmadığı için sıcağa dikkat etmeniz gerekir. Bitkiyi içeride tutmaya karar verirseniz, kışın da ısı kaynaklarından uzak tuttuğunuzdan emin olun.

En az 40 cm çapında büyük bir tencereye ihtiyacınız olacak ve altına genişletilmiş kil koyacaksınız.

Ardından bitkiyi saksısından çıkarabilirsiniz. Kalın kökleri olduğunu fark edeceksiniz. Bitkiyi yeni saksısına koymadan önce kökleri kesin!

Bu aşama çok önemlidir, aksi takdirde bitki köklerini yaymakta zorlanacak ve hızla yok olacaktır. Bitkiyi çok derine değil, yerden birkaç santimetre yukarıya yerleştirin (sulama sırasında kök çürümesini önlemek için).

İlk sulama  bol olmalı, daha sonra mevsime göre ayarlamalısınız. Yaz aylarında sıcağa karşı savaşmak için günde bir kez sulamayı düşünün. Ancak,   bitkilerinizi etkileyebilecek mantar hastalıklarından kaçınmak için yaprakları sulamamaya  dikkat edin.  

Ortanca kesimi yapmak istediğinizde keseceğiniz ilk düğüm.

ortanca kesme

Gübreleme söz konusu olduğunda, haftada en az bir kez sulama suyuna eklenecek sıvı gübre kullanılması tavsiye edilir.

Yetiştirme ise kesimlerle yapılır ve oldukça basittir.

Kesimler nasıl alınır?

Bitkinin taze yeşil büyümesiyle (çiçekte değil) otsu bitkilerin kesimlerini Haziran ve Ağustos ayları arasında veya Ekim ve Aralık ayları arasında gerçekleşen vejetatif dinlenme döneminde alabilirsiniz.

Bu durumda, yarı odunsu bir kesim yapın.

Yaz aylarında şunları yapın: tomurcuğu yaklaşık 30 cm yükseklikte kesin, ardından ilk düğümü (iki yaprağın altta büyüdüğü yer) belirledikten sonra yeniden kesin; ayrıca bu iki sayfayı çıkarın ve kalan kağıtların üst kısımlarını kesebilmeniz için diğerlerini tek elinizle bir araya toplayın. Bu aşamada filiziniz aşağı yukarı şöyle görünmelidir ve 2-3 cm su dolu bir bardağa yerleştirilmeye hazırdır:

ortanca yaprakları

Kesiminizin daha iyi kök salması için bir ipucu:

Yarım efervesan tablet aspirin  kullanın  ! En az 40 gün süreyle suyu iki günde bir değiştirmeyi (ayrıca aspirini de değiştirmeyi) unutmayın. Birkaç ay sonra bazı küçük köklerin geliştiğini fark edeceksiniz – o zaman bir saksı hazırlama zamanı. Kesimlerin, ana bitkiyle aynı olan bir bitkiyi yeniden ürettiğini daima unutmayın.