Genellikle yemek yapıyorsanız veya lezzetli yemeklerin tadını çıkarıyorsanız, birçok tarif yapmak için baharatların ne kadar gerekli olduğunu çok iyi bileceksiniz . En popüler, çok yönlü ve kesinlikle hoş kokulu olanlar arasında biberiye buluyoruz . Sivrisinek, arı gibi böceklere karşı kovucu özelliği de bulunan bu muhteşem baharat, et, balık ve benzeri her türlü yemekte kullanılabilmektedir. Bunu söyledikten sonra, onu mümkün olan en iyi şekilde nasıl saklayabilir ve tüm yıl boyunca kullanabilirsiniz? Hadi birlikte öğrenelim.
Biberiye: nasıl saklanır
Beklendiği gibi biberiyenin özellikleri ve organoleptik özellikleri çok önemlidir, bu nedenle bu baharattan tüm yıl boyunca yararlanabilmek ideal olacaktır. Öncelikle biberiyenin kolaylıkla dondurulabileceğini söyleyebiliriz: Bu durumda önceden iyice yıkayıp kurutmak gerekecektir. Ardından, istersek, belki kaplar veya dondurucu poşetleri kullanarak onu doğrayabilir ve daha “kompakt” hale getirebiliriz. Organoleptik özellikler neredeyse aynı kalacak!
Taze biberiyeden bahsedecek olursak , onu kurutmayı ve gölgeli ve serin bir yerde (kiler gibi) tutmayı düşünebiliriz. Açıkçası, kurutmaya devam etmek için daha uzun bir prosedür öngörmeliyiz, çünkü birkaç gün güneşte bırakmak veya düşük sıcaklıklarda fırında pişirmek gerekir.
Ancak bu prosedürlerin nasıl uygulanabileceğini ayrıntılı olarak görelim.
Biberiye dondurucuda
Kesinlikle dondurucuda , biberiye daha uzun süre saklanabilir . Beklendiği gibi biberiye dallarını güzelce yıkayıp kurutuyoruz ve bütün mü tutacağımıza yoksa çeşitli yaprakları alıp dallardan ayırıp doğrayacağımıza karar veriyoruz. Ardından, her şeyi dondurucu poşetlerine veya her halükarda hava geçirmez kaplara yerleştiriyoruz. Tekrar kullanmadan önce, iyice çözülmesini sağlamayı unutmayalım. Bir diğer önerimiz de ilgili konteynere ne koyduğumuzu bize hatırlatabilecek bir etiket yapıştırılması. Ürünün 6 aya kadar saklanabileceğini unutmayın !
Kurutulmuş biberiye
Kendiniz de fark etmiş olabileceğiniz gibi, biberiye kurutulduğunda genellikle daha fazla ürün verdiğini söylemeye gerek yok. Bunun nedeni, saldığı kokunun daha da güçlü olmasıdır. Prosedür biraz daha uzun ve daha zahmetlidir. Sadece yazın bahçe , teras gibi açık alanlarda yapılabilen güneşte, açık havada kurutmayı sağlamak zorunda kalacağız . Kurutma için başka bir teknik fırının kullanımına bağlıdır: 50 °C yeterli olacaktır , ancak en az 2-3 saat pişirilmelidir.
Sızma zeytinyağı: alternatif çözüm
Son olarak, bunun yerine sızma zeytinyağının kullanılmasını içeren bir teknik var . Bu yöntem gerçekten olağanüstü: Biberiye dallarını mümkün olan en iyi şekilde durulamak, ardından yaprakları birkaç gün yağda yumuşamaya bırakmak ve bir cam kavanoza yerleştirmekten ibarettir. Isı kaynaklarından uzak tutalım ve kavanozu ara sıra sallayalım. Bazı durumlarda, biraz yağı taze biberiye ile kaynatmak ve böylece çok hoş kokulu bir infüzyon oluşturmak yararlı olabilir. Bileşiği kullanmadan önce süzmenizi de öneririz.