Press ESC to close

Şubat 2023’te hangi fidanlar dikilmeli?

Her sabah aynı hikaye! Uyanırsınız ve komşunuz Martine’in bahçesinde ve sebze bahçesinde meşgul olduğunu görürsünüz. Senin için kabul etmesi zor ama onun bahçesi gözleriniz için gerçek bir şölen. Orada her şeyi bulacaksınız: bitkiler, fideler, soğanlar ve hatta ev fideleri, meraklı bakışlarınızdan hiçbir şey kaçmaz. Bir düşünün, neden içine girmiyorsunuz? Yeşil bir parmağın yok, ne olmuş yani? Her şeyin bir başlangıcı vardır. Her halükarda, Martine dikkatli olsa iyi olur çünkü onu gölgede bırakmak niyetindesin!

Şubat 2023’te hangi fidanlar dikilmeli?

Kış soğuğu her zaman hissedilir, ancak bu, büyük bahçe manevralarına başlamamak için mazeretiniz olmamalıdır. Siz bilmiyorsunuz ama Şubat, bahçıvanlık yeteneklerinizin kendilerini ifade etmesine izin vermek için ideal bir ay. Yılın çok erken ekimi, bitkilerinizin mümkün olduğu kadar uzun süre dayanması için vejetasyon dönemine erken başlamanıza olanak tanır.

 Bu nedenle Şubat, kök sebzeleri dikme ve ayrıca aromatik bitkileri ekme zamanıdır.

Şubat ayında ne ekilir?

 Şubat ayı başlarında birkaç fidan dikerek başlamak mümkündür . Ve soğuk, söyler misin? Panik yapma ! Fidelerinizi korumak için onları bir barınak altında büyütün veya ısıtmalı küçük bir sera kurun.

İşte Şubat ayında ekilecek bazı aromatik bitkiler:

  1. Maydanoz: Bu bitki tüm topraklara uyum sağlar, ancak hafif ve zenginleştirilmiş olanları tercih eder. Bu aydan eylül ayına kadar ekebilirsiniz.
  2. Frenk Soğanı: Yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan bu bitki, zengin, serin toprakları sever. Az sulama gerektirir. Aşırı, ampuller çürüyebilir.
  3. Fesleğen: Bu bitki iyi drene edilmiş, besin açısından zengin toprakları sever. Düzgün gelişmesini sağlamak için, güneşe maruz kalmayı tercih ettiğinden, rüzgardan korunan sıcak bir yere koyun.
bitkilerle ilgilen

İlk fidelerinizi Şubat ayından itibaren dikmeniz de mümkündür, çünkü size sunulan geniş bir seçenek vardır, bunlardan birkaç örnek:

  1. Marullar: Roka, marul veya su teresi gibi çeşitli marul çeşitlerini  örtü altında veya serada ekebilirsiniz  . Tohumları bir santimetre arayla ekin ve hafifçe toprakla örtün ve sulayın. 5 ila 6 hafta sonra ilk yapraklar kesilebilir.
  2. Bezelye: Toprağın donmaması veya ıslak olmaması şartıyla ekilebilir. Aslında bezelye ılık toprakta daha iyi büyür. Tohumları 4 cm derinliğe ve aralarında 8 cm mesafe olacak şekilde ekin. Onları başlangıçta düzenli olarak sulayın, ardından baklalar tohumlarıyla birlikte ortaya çıkar çıkmaz daha sürekli bir şekilde sulayın.
  3. Brüksel lahanası: Şubat ve Mart ayları arasında, tohumları 1 cm derinliğe ekerek ve ardından ince bir kompost tabakasıyla kaplayarak, örtü altında ekebilirsiniz. Son olarak, alt tabakanın nemli kalması gerekse bile fazla sudan kaçının. Fideler 4 veya 5 yapraklı olduğunda, bitkinin her ayağı arasında 50 cm bırakarak onları dikebilirsiniz.

Şubat ayında sebze bahçesine ne ekilir?

Şubat ayında, kış soğuğu yerini daha ılıman sıcaklıklara bırakır. Günlerin uzamaya başladığını unutmadan, bu aydan itibaren. Sebze bahçesinde yeni ekimlere başlamak için iyi sinyaller. Fikir veya ilham eksikliğiniz mi var?

İşte sizi doğru yola sokabilecek bazı öneriler:

  • Soğan ve arpacık soğanı: Her şeyden önce toprağınızı ters çevirerek daha hafif hale getirmeyi düşünün. Toprak gevşediğinde, tohumları 2 cm derinliğe ekin. Soğanları 10 cm, arpacıkları 15 cm ve sıraları 30 cm aralıklarla yerleştirin.
  • Enginar: 3 cm yüksekliğe kadar ulaşabilir, dikmeden önce sebze bahçesinde onlar için geniş bir yer ayırmayı unutmayın  . Her türlü toprağa uyum sağlasalar da, yine de kompostla zenginleştirilmesi tavsiye edilir. Tamamlandıktan sonra, yumruları 10 cm derinliğe dikin ve 1 metre ayırın, ardından bir sulama havuzu oluşturun.
  • Pembe sarımsak: Toprağın donmaması, ağır ve nemli olması koşuluyla Şubat ayı sonunda ekebilirsiniz. Karanfilleri dikin, uçlarının her 15 cm’de bir görünmesini sağlayın, sıraları her 25 cm’de bir aralamayı unutmayın, ardından bitirmek için sulayın.
Ailece sebze bahçesi yetiştirmek 

Şubat ayında bahçenizde hangi çalışmaların yapılması gerekiyor?

Yukarıda açıklandığı gibi, Şubat ayı sebze ve aromatik bitkilerinizi dikmek için ideal bir aydır. Güzel havalar ve bahar gelmeden önce bazı işler üstlenerek bahçenizin bakımını yapmak için de iyi bir zaman. Sen kaybolmuşsun ? Ne yapacağımı bilmiyor musun? Panik yapmayın, size rehberlik etmek için buradayız!

Yeşil alanınızla ilgilenmek için yapılacak görevlerin bir listesi:

  1. Dikilen fidelerin korunmasını sağlayın, don ve yağmur asla çok uzakta değildir;
  2. Bitkilerin çürümesini önlemek için serayı havalandırın;
  3. Toprağa veya bir tencereye dikmek için yaz soğanlarını hazırlayın;
  4. Yaz ekimine başlayın, örneğin pırasa ve domates;
  5. Bitki çalıları, uzun ömürlü bitkiler ve bitkiler: diğerleri arasında asterler, açelyalar, kamelyalar ve ortancalar.

 Şubat ayında ekilen sebzelerin vitamin ve mineralleri

sebzeler İçerdikleri vitamin ve mineraller
Ispanak A Vitamini, C Vitamini, Demir, Kalsiyum, Antioksidanlar
pırasa Lif, Potasyum, C Vitamini, K Vitamini
Sarımsak B6 Vitamini, Manganez, Selenyum, Potasyum
Soğan C Vitamini, B6 Vitamini, Lif, Potasyum, Antioksidanlar
Turp C vitamini, Antioksidanlar
Frenk soğanı C vitamini, K vitamini, Demir, Kalsiyum
Pancar Lif, Demir, Manganez, Potasyum, C Vitamini, B9 Vitamini (folik asit)
Havuç A Vitamini, K Vitamini, Lif, Potasyum, B6 Vitamini
Kale C Vitamini, K Vitamini, Lif, Kalsiyum, Demir
salata A Vitamini, C Vitamini, K Vitamini, Lif, Potasyum

Mart ayında hangi sebze ve bitkileri ekebiliriz?

Özellikle güzel havalar yakında geri geleceğinden, kendinizi Mart ayından sebze dikmek için yararlanmayın. Sebze bahçeniz yeni sebzeleri karşılamaya hazır, patlıcan, biber, patates, domates veya yer elması gibi farklı sebzeleri ekme fırsatını değerlendirin. Seçim senin!

Mart aynı zamanda bahçenizi tekrar hayata döndürmek için bir fırsat olacak! Bu yüzden çiçek açmayı düşünün. Açık toprağa peygamber çiçeği veya tatlı bezelye ekin. Küçük bir serada nasturtium, petunya veya mavi haşhaş tohumları ekebilirsiniz. Bahçenizi aydınlatacak ve güzelleştirecek bir şey. Dahası ?
Tavsiyemiz sayesinde artık sebze bahçenizi ve bahçenizi ekip biçmemek için hiçbir bahaneniz kalmayacak. Çevrenizdeki ve çevrenizdeki insanları kıskandırmayı ihmal etmeyeceğinize bahse gireriz sevgili okuyucular!