Yeşim ağacı hem iç hem de dış mekanlarda defalarca göreceğiniz çok yaygın bir bitkidir. Aslında oldukça dayanıklı bir bitkidir, yeşil baş parmağı çok gelişmiş olmayanlar için bile uygundur. Sadece kullanımı kolay bir bitki değil, aynı zamanda görünüşü de çok güzel. Çin kültürüne göre refah ve bereketin sembolüdür. İşte sağlıklı bir yeşim ağacı yetiştirmek için bazı ipuçları.

Doğru yeri seçin

Yeşim ağacının hem iç hem de dış mekan için mükemmel bir bitki olduğunu daha önce belirtmiştik ancak her iki durumda da doğru yeri bulmak önemlidir. Genel olarak bu bitki çok fazla ışığa ihtiyaç duyar, bu nedenle doğal ışık alan bir yere yerleştirilmelidir. Ancak dikkatli olun ve özellikle çok sıcak havalarda doğrudan güneş ışığı altında ihracat yapmaktan kaçının.

Bitkiyi idareli sulayın.

Etli bir bitki olduğundan sulanması gerekir ama aşırı olmamalıdır. Toprağın nemli kalması için bitkinin orta derecede sulanması önemlidir. Özellikle sıcaklıklar 25 dereceyi aştığında 3-4 günde bir yapmanızı öneririz.

Yaprakları güzelce temizleyin.

Bitkinizin sağlıklı ve güçlü büyümesi için yaprakların iyi temizlenmesi gerekir. Toz oluşumunu önlemek ve hastalıkları ve parazitleri önlemek için suya ve Marsilya sabununa batırılmış pamuklu çubuk kullanın.

İyi gübreleme yardımcı olur

Yeşim ağacının mutlaka gübreye ihtiyacı olmasa da, onu kullanmak sağlıklı ve bereketli bir büyümeyi teşvik edebilir. İyi bir gübreleme için örneğin toprakta ufalanmış kahve telvesi kullanabilirsiniz.

Parazitlere dikkat edin

Bu bitki, özellikle açık havada tutulduğunda zararlıların saldırısına kolaylıkla uğrar. Yaprakları ve dalları tehlikeli zararlılara karşı haftalık olarak kontrol etmenizi öneririz. En yaygın zararlılar yaprak bitleri ve unlu böceklerdir.

Periyodik budama yapın.

Bu bitkinin büyüklüğü çok önemlidir. Daha temiz ve simetrik görünmesi, evi veya bahçeyi fazla gölgelemesini önlemek için budama yapılması gerekir. Kusursuz bir kesim için budama makası veya normal makas kullanabilirsiniz.

Bitkiyi yüksek sıcaklıklardan koruyun.

Hava çok sıcaksa, özellikle sıcaklıklar 86 dereceyi aşarsa yeşim ağacı zayıflayabilir. Bu durumda bitkiyi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalısınız. Örneğin gölge bir yere koyabilir veya hava alabilen bir örtü ile üzerini kapatabilirsiniz.

Bitkiyi uygun şekilde nakledin

Yeşim ağacı büyüdükçe kökleri de büyür ve dolayısıyla daha fazla alana ihtiyaç duyar. Bu bitkinin nakli önemlidir ve her 2 veya 3 yılda bir yapılmalıdır.