Siz farkına bile varmadan, sevgili bitkileriniz, bitkilerinizi sanki açlıktan ölüyormuş gibi kurutan gerçek sinir bozucu haşere orduları tarafından istila edilecek. İstenmeyen yaprak bitlerinden kurtulmanın basit ipuçlarını açıklıyoruz.

Yaprak bitleri nasıl tanınır?

Saksı bitkileri veya çiçek tarhları olsun, yaprak bitleri bitkilerinize yadsınamaz zararlar bırakır. Yaprak bitleri bahçe veya saksı bitkilerini gruplar halinde kolonileştirir ve yemyeşil bitki örtüsünü acımasızca yerler ve bitkileri kuru olarak emmenin tadını çıkarırlar. Yaprak bitleri oldukça küçük olmalarına rağmen sayıları ve dışkılarının çokluğu fark edilmelerini kolaylaştırır. Zararlılar siyah, beyaz, kırmızı veya yeşil, sarı ve beyaz olabilir ve boyutları yalnızca bir veya iki milimetre olabilir.

Genellikle bu böcekler yaprakların altında bulunur ve burada hortumlarını damarlara tutunmak için kullanırlar. Arkalarında bıraktıkları pekmez yadsınamaz. Bu, bitkilerin etrafındaki alanı yapışkan, parlak bir iz ile kirletir. Yaprak bitlerini rengi solmuş, kuru ve kıvrılmış yapraklarından da tanıyabilirsiniz. Elbette pekmezi nasıl kolayca çıkarabileceğinizi de anlatıyoruz.

Yaprak bitleriyle mücadele için ev ilaçları ve basit ipuçları

Yaprak bitlerinden etkili bir şekilde kurtulmak için farklı önlemler vardır. Nasıl ilerleneceği, diğer şeylerin yanı sıra, bunun enfekte bir ev bitkisi mi yoksa bir bahçe bitkisi mi olduğuna bağlıdır.

1. Yaprak bitlerinden etkilenen bitkileri temizleyin

Öncelikle etkilenen tüm yaprakları çıkarın ve mümkün olduğunca tamamen kesin. Daha sonra bitkiyi güçlü bir su akışıyla yıkamanız gerekir. Küçük bitkiler için bunu duşta yapabilirsiniz, ancak daha büyük bitkiler için bahçe hortumu idealdir.

2. Ev Bitkilerini Dışarıya Çıkarın

Ev bitkiniz istilaya uğradıysa, bazen onu birkaç gün dışarıda bırakmak yeterlidir. Yaprak bitlerinin yemeğini yemek için orada bekleyen diğer böceklerin yanı sıra birçok yaprak biti evden uzakta olmaktan hoşlanmaz.

3. Ev ilaçlarıyla tedavi edin

  • Yumuşak sabun veya potasyum sabunu: Yaklaşık 20 gram bulaşık deterjanı ve bir litre sudan oluşan bir karışım hazırlayın. Bir sprey şişesi kullanarak enfekte olmuş bitkiye bu karışımı püskürtmeniz yeterlidir. Güvende olmak için, dikkatli bir şekilde ilerlemek ve bitkinin bunu nasıl tolere ettiğini görmek için önce bir yaprağa işlem yapmak en iyisidir. Bazıları bu konuda çok hassastır.
  • Sarımsak kaynatma: Bir litre suyu soyulmuş ve doğranmış iki diş sarımsakla yaklaşık iki hafta kaynatın. Daha sonra bitkiye bu karışımı da püskürtebilirsiniz. Yaprak bitleri sarımsak esansiyel yağlarını hiç sevmez. İşlemi soğanla da yapabilirsiniz. Bunun için küçük parçalar halinde kesilmiş bir soğanı bir litre suda yaklaşık 30 dakika kaynatın ve elde edilen soğan suyunu yaprak bitleriyle mücadelede kullanın. Bu varyant özellikle bahçe gül çalıları için uygundur.
  • Süt: Vakumla paketlenmiş bitkinin üzerine 1/2 oranında süt ve su karışımını yayarsanız karışımın asitliği zararlılar için öldürücü olduğundan yaprak bitlerinden çok çabuk kurtulursunuz.
  • Kolza tohumu yağı: Yaklaşık 90 mililitre kolza tohumu yağını beş litre suya karıştırın ve etkilenen bitkiye uygulayın. Suyu ve yağı karıştırmak için tercihen az miktarda bulaşık sabunu ekleyin. Yağ böcekleri boğar ve yavruların artık kaygan yapraklara tutunmamasını sağlar.
  • Sirke: Sirke bitleri öldürmede etkili değildir ancak bitlerin yeniden bitlenmesini önler. Her durumda sirke yalnızca suyla seyreltilmiş olarak kullanılmalıdır, aksi takdirde bitkiye zarar verir. Yarım litre sirkeyi 4,5 litre suya karıştırmanız tavsiye edilir.
  • Isırgan Otu: Yarım kova ısırgan otu yaprağı üzerine su dökülerek 48 saat yumuşamaya bırakılır. Bu kaynatmanın kokusu ve etken maddesi, bitkinize püskürttükten sonra zararlı böcekleri uzaklaştıracaktır. Aynı zamanda mükemmel bir gübredir.

Bit istilasını nasıl önleyebilirim?

Sağlıklı, güçlü bitkiler yetiştirdiğiniz sürece yaprak bitlerinin saldırısına uğrama riski önemli ölçüde azalır. Bahçede karışık bitki yetiştirilmesi ve pek çok aynı bitki türünün yan yana konulmaması tavsiye edilir. Süs bitkilerinin arasına lavanta, kekik, biberiye, adaçayı ve kokulu otların da eklenmesi önerilir çünkü bu bitkiler yaprak bitlerini hiç sevmez. Bitkisel yağ tedavisi iç ve dış mekanlarda oldukça ümit vericidir. Yağ filmi oksijen kaynağını bozar ve yaprak biti yumurtalarının hızla ölmesine neden olur.

Bu bitkiler yaprak bitlerine karşı özellikle hassastır:

  • Yetiştirilen bitkiler: elma ağaçları, salatalık, fasulye, çilek, biber, marul.
  • Süs bitkileri: yasemin, melek trompetleri, kartopu, güller.
  • İç mekan bitkileri: orkideler, petunyalar, palmiye ağaçları, akasma, bambu.