1 – Çilek dikmek için doğru zamanı seçin

Çileklerin iyi büyümesi ve güzel meyveler vermesi için ekim için doğru zamanı seçmek önemlidir. Çilekler genellikle ilkbaharda, toprak hâlâ serin ve sıcaklıklar daha ılıman olduğunda ekilir.

Ancak eğer ısıtmalı bir barınak kullanıyorsanız veya kışların nispeten ılıman geçtiği bir bölgede yaşıyorsanız çilekleri biraz daha erken, Şubat veya Mart aylarında dikmek mümkündür.

Çileklerinizi dikmek için ideal zamana karar verdikten sonra toprağı uygun şekilde hazırlamak önemlidir.

2 – Araziyi önceden iyice hazırlayın

Çilek yetiştirmenin başarılı olması için toprağın önceden iyi hazırlanması önemlidir. Aslında bu bitkinin düzgün gelişebilmesi için organik madde bakımından zengin toprağa ihtiyaç vardır. Bu nedenle ekime gübre veya doğal gübre eklenmesini düşünmek gerekir.

Ayrıca çilekler hafif, iyi drenajlı toprakları sever. Toprağınız çok sıkıysa, hava ve su dolaşımını kolaylaştırmak için birkaç delik açmayı düşünün.

Güzel bir sulu meyve hasadı almak istiyorsanız toprağı kumla işlemeyi unutmayın!

3 – Doğru çilek türünü seçin

En iyi sonuçları elde etmek ve bu meyvenin tadını tam anlamıyla çıkarmak için doğru çilek çeşidini seçmek çok önemlidir.

Yaprak dökmeyen çilekler, yıllarca meyve vermesi ve lezzet bakımından zengin olması nedeniyle daha yaygındır.

Hem eski hem de modern çeşitler aynı zamanda çeşitli tatlar sunar ve yetiştirilmesi kolaydır.

Ayrıca lezzetli yaban çileği ve Mara des Bois de oldukça popülerdir.

4 – Çilek zararlılarına dikkat edin

Zararlılar bir bitkiye hızla saldırabilir ve ciddi hasara neden olabilir. Neyse ki çilek zararlılarını önlemek veya ortadan kaldırmak için atabileceğiniz bazı basit adımlar var.

Öncelikle çilek bitkilerinizi istila belirtileri açısından düzenli olarak kontrol edin. Çilek zararlıları yaprak ve meyvelerde gözle görülür hasar bırakır. Yapraklarda delikler veya lekeler görürseniz, bu zararlıların varlığına işaret edebilir.

Bazı meyvelerin olgunlaşmadan önce hasar gördüğünü veya sarktığını fark ederseniz, bu durum çileklerinizde haşere istilasının işareti olabilir.

Yetişkin zararlıların girişini engellemek ve böylece bitkilerinizi korumak için bahçenizin çevresine koruyucu ağlar kurabilirsiniz.

Son olarak bahçenizi iyice temizleyin ve zararlılardan etkilenen tüm parçaları çıkarın, böylece çoğalıp bitkilerinizi istila etmeye devam edemezler.