Biberiye, büyümesi kolay, dayanıklı bir bitkidir. Yine de onu daha bereketli ve bereketli hale getirmenin bir numarası var. Aşağıdan kontrol edin.

Bahçıvanların uyduğu kurallara uyarsanız, biberiyeyi pencere kenarında kullanmaya devam edebilirsiniz.

Biberiye: ne için kullanılır?

Biberiyenin geniş bir kullanım alanı ve faydası vardır, bu nedenle balkonlarımıza, pencere kenarlarımıza ve teraslarımıza en sık ektiğimiz aromatik bitkilerden biridir. Bu bitki uzun süredir hem yemek pişirmede hem de terapide kullanılmakta olup, sağlık açısından birçok fayda ve lezzetli bir aroma sunmaktadır.

Biberiye, kendine özgü aroması ve tadı nedeniyle yemek pişirmede sıklıkla kullanılır. Aromatik yaprakları, kızartmalar, kümes hayvanları, patates, sebzeler, ekmek ve soslar gibi çok çeşitli yemekleri tatlandırmak için taze veya kurutulmuş olarak kullanılabilir. Birçok tarife tazelik ve derinlik katar.

Ayrıca biberiye esansiyel yağı, aromaterapide uyarıcı ve tonlayıcı etkileri nedeniyle kullanılır. Konsantrasyonu artıran, stresi ve zihinsel yorgunluğu azaltan ve zihinsel berraklığı artıran özelliklere sahip olduğuna inanılıyor.

Biberiyenin keskin kokusu doğal bir böcek kovucu görevi görebilir. İstenmeyen böcekleri uzaklaştırmak için biberiye yapraklarını cildinize sürebilir veya bazılarını yakabilirsiniz.

Yetiştirilmesi oldukça kolay aromatik bir bitki olmasına rağmen bahçıvanlar aşağıda sizlerle paylaşacağımız bazı önemli ipuçlarını akılda tutmalıdır.

Biberiye nasıl yetiştirilir?

Bahçıvanın biberiye bitkisini her zaman sağlıklı ve gür tutmasının ilk sırrı toprak seçiminde yatmaktadır. Aslında fide satın alındıktan hemen sonra nakledilmeli ve uygun toprakla daha büyük bir saksıya yerleştirilmelidir. Biberiye, pH’ı 6 ila 8 arasında olan kumlu, iyi drenajlı toprakta yetişir. Suyun durgunluğunu önlemek için toprağın iyi drenajlı olduğundan emin olun.

Bu adım tamamlandıktan sonra saksı, sağlıklı gelişimi için günde en az 6 ila 8 saat doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyan aromatik bir bitki olduğundan, tam güneş gören bir yere yerleştirilmelidir.

Sulama da aynı derecede önemli bir faktördür. Kuraklığa dayanıklı bir bitkidir ve hafif kuru toprağı tercih eder. Bitkiyi yalnızca yüzey toprağı kuru olduğunda orta derecede sulayın. Toprağı aşırı sulamaktan kaçının çünkü çok fazla su kök çürümesine neden olabilir.

Budama aynı zamanda kompakt bir şekli korumak ve büyümeyi teşvik etmek için de önemlidir. Budama özellikle ilkbaharda ölü bitki parçalarını çıkarmak için önemlidir. Veya kıştan sonra hasar görür.

Çok fazla gübre gerekmez. Büyüme mevsimi boyunca hafif beslenme sağlamak için erken ilkbaharda yavaş salınan bir gübre uygulayabilirsiniz.