Bu işlemi ayda bir yaparak orkidenize bol çiçek ve kök verebileceğinizi biliyor muydunuz? Bu prosedürün nelerden oluştuğunu ve nasıl gerçekleştirildiğini öğrenelim!

Ayda bir kez kullanıldığında orkideye yemyeşil çiçekler ve kökler vermenizi sağlayan bir prosedür vardır. Bu nasıl bir süreç? Prosedür, orkidenin vazo kökleriyle aynı şekilde işlenmesi gereken hava köklerini etkiler. Bol kök ve çiçeğe sahip olmak için neler yapabileceğinizi öğrenelim!

Orkide ne zaman hava köklerini oluşturur?

Orkidelerde hava köklerinin oluşumu, bu bitkiler için tamamen normal bir süreçtir, çünkü orkideler bu özelliği, soyundan geldikleri türün genetik faktörlerinden miras alırlar.

Bu köklerin su ve besin maddelerini absorbe etme, bitkinin toprakla bağını güçlendirme ve fotosenteze minimal de olsa katkıda bulunma işlevi vardır. Bitki saksıda olsa bile bu davranış değişmez.

Orkide kökleri hayatta kalabilmek için çeşitli kaynaklardan su ve destek arar. İçgüdüsel ve doğal olarak bu şekilde davrandıklarını ve havadaki kökleriyle beslendiği için orkidenin kök salmayı bırakmasının onun yararına olduğunu varsayalım.

Bunun nedeni genellikle toprağın orkide yetiştirmeye uygun olmaması ve bu nedenle kök üretiminin saksı dışında yoğunlaşmasıdır.

Orkidelerin hava kökleriyle ne yapmalı?

Orkidelerin havadaki kökleri kesilmemeli, aksine büyümelerini desteklemek için nemlendirilmelidir. Yere düşmelerini önlemek için saksıyı daha yüksek olacak şekilde daha büyük bir tencereye yerleştirmeniz ve havai kökleri su dolu plastik bir kaba yerleştirmeniz önerilir. Su emildikten sonra, onlara ihtiyaç duydukları besini sağlamak için tencereyi doldurun.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi saksıdan çıkan orkidelerin kökleri kuru ve ölü olmadığı sürece asla kesilmemelidir. Bu kökler bitkiye çekicilik katar ve onun sağlığının iyi olduğunu gösterir. Orkidenin gerçekten de saksının dışında hava kökleri varsa, büyük olasılıkla su tutma sorunu yaşamamıştır ve bu nedenle sağlıklıdır.

Kabuğa uyum sağlamama ve dolayısıyla ölme riski bulunduğundan saksılara hava kökleri dikmekten kaçının. Bir başka ipucu da bitkinin nemli kalmasını sağlamak için hava köklerine su sıkmaktır.

Orkidelerin hava köklerini ne zaman nakletmelisiniz?

Bu köklerin bitkinin dışına çıkmasını istemiyorsanız nakledin ancak kesmeyin. Ancak ekimden önce orkidelerin havadaki köklerinin toprakta bulduklarından daha yüksek bir neme alıştırılması gerekir. Bunu şu şekilde yaparsınız:

  • Orkideyi nakletmek için doğru zamanı bekleyin.
  • Ekimden önceki iki hafta içinde havadaki köklerden bir miktar su buharlaşacaktır.
  • Sapını ve yapraklarını ıslatmamaya dikkat edin.
  • Günde iki kez su püskürtün ve ardından 4 ila 5 kat artırın.
  • Bu, köklerin daha yüksek neme alışmasını ve alt tabakaya iyice kök salmasını sağlar.

Hava kökleriyle daha fazla orkide alın

Ayrıca hava köklerinden başka orkideler de yetiştirebilirsiniz. Çok fazla varsa ve sağlıklılarsa, orkidenin sapının yan tarafını keskin bir makasla kesip kökünden ayırın. Hava köklerini ayrı bir tencereye ekin ve bir çorba kaşığı tarçın ekleyin. Dezenfekte etmek için kesim alanına girdiğinden emin olun.

Şimdi diğer orkideyi dikmek için kil toplarını yerleştirin, saksıya yerleştirin ve toprağı ekleyin. Kökleri yumuşatmak için yarım saat boyunca hidrojen peroksit içinde bırakın.

Bitkiyi beslemek ve optimum büyüme ve gelişmeyi sağlamak için çam ağacını ve yosunu üstüne yerleştirin. Orkidelerinizin bereketli bir şekilde büyüdüğünü ve çok güzel ve cömert çiçekler ürettiğini göreceksiniz! Gördüğünüz gibi orkidenin hava kökleri çok önemlidir ve onları ancak gerektiğinde kesebilirsiniz!