Keneler sadece ormanda değil aynı zamanda evin bahçesinde de bulunur. Bu kan emen örümcekler tehlikeli hastalıkları bulaştırabilir ve bu nedenle hoş karşılanmazlar. Ancak yataklarınızı dikerken bazı şeylere dikkat ederseniz bahçenizdeki zararlıları hızlı bir şekilde yok edebilirsiniz. Bazı bitkiler aslında kenelere karşı etki gösterir.
Kenelere karşı 5 bitki
Kenelerin çok keskin bir koku alma duyusu vardır, ancak burunlarıyla değil patileriyle koku alırlar. Keneler, ön bacaklarında bulunan Haller organı sayesinde kokuları tespit ederek kendilerine uygun bir konakçı seçebilirler. Ancak bazı kokular eklembacaklıları hiç çekmez. Aşağıdaki 5 bitki karakteristik kokuları sayesinde bahçenizdeki kenelerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
- kedi nanesi
Kedi nanesi arılar ve kelebekler arasında popülerdir, ancak keneler arasında daha az popülerdir. Bu bitki çok iddiasızdır, ancak güneşli bir yeri ve iyi drenajlı toprağı takdir eder. Uzun süreli kuraklık durumunda, kedi nanesinin ister saksıda ister çiçek yatağında düzenli olarak sulanması tavsiye edilir. Bitkiyi ilkbaharda ve çiçek açtıktan sonra temmuz ayında budayarak tekrar çiçek açmasını sağlayın.
- Biberiye
Biberiyenin kenelere karşı ideal bir bitki olduğu kanıtlanmıştır. Aslında zararlılar bu Akdeniz bitkisinin kokusuna hiç tahammül etmezler. Biberiyeyi hem çiçek yatağında hem de saksıda yetiştirebilirsiniz. Konumun mümkün olduğu kadar güneşli olduğundan emin olun, bitkiyi orta derecede sulayın ve durgun sudan kaçının.
- kraliyet lavanta
Lavanta kokusu örümcekleri, eşekarısı ve keneleri bahçenizden uzak tutar. Amatör bahçıvanların güzel çiçekleri olan bu bitkiyi bahçelerine getirmeleri için bir neden daha. Lavantayı sıcak ve güneşli bir yere yerleştirin. Uzun süre yağmur yağmazsa bitkiyi düzenli olarak sulamalısınız. Gübre uygulanmasına gerek yoktur ancak lavantanın odunsulaşmasını önlemek için periyodik olarak budanması gerekir.
- solucan otu
Sarı çiçekleriyle bu çok yıllık bitki, kır evinin bahçesine mükemmel uyum sağlar. Ancak solucan otu esas olarak tuyondan oluşan bir esansiyel yağ içerir. Bu zehrin yutulması kusmaya, mide-bağırsak sorunlarına, kardiyak aritmilere ve aşırı durumlarda ölüme bile neden olur. Bu zehir sayesinde bitki kenelere karşı da etki göstermektedir. Aksi takdirde solucan otu hızla büyüyen iddiasız bir bitkidir. Bu nedenle eylül ayında çiçek açtıktan sonra iyice budanması gerekir.
- Dalmaçyalı böcek
Bu bitki güzel çiçekleri sayesinde kenelere karşı da etkilidir. Aslında Dalmaçya böcek çiçeği zehiri, böcekleri ve diğer zararlıları kontrol etmek için kanıtlanmış bir çare olarak kabul edilir. Eski Romalılar bu bitkinin zehirini bit ve pirelerle savaşmak için zaten kullanıyorlardı. Böcek çiçeği bahçede 60 cm büyüklüğe ulaşabilir ve tam güneş alan bir yerde az bakım gerektirir.
Kenelerin tahammül edemeyeceği başka uçucu yağlar ve kokular da vardır. Bunlara limon, ardıç, fesleğen, kekik, mür, kekik ve mercanköşk dahildir. Bu kokuları taşıyıcı bir yağla (örneğin hindistancevizi veya badem yağı) karıştırılarak cildinize sürmek de sizi kenelerden koruyabilir.
Ancak vücudunuzu periyodik olarak kene ısırıklarına karşı kontrol etmeli ve bahçeyle uğraşırken daima uzun giysiler giymelisiniz. Keneler özellikle yemyeşil bitki örtüsü ve gölgeli alanlarda rahattır, bu nedenle dikkatli olunması tavsiye edilir. Bahçedeki kenelere karşı başka ipuçları biliyor musunuz?