Domates, ister yeni başlayan ister deneyimli olsun, bahçıvanlar arasında en popüler mahsullerden biridir. Bu bitkilerin pencere veya balkon gibi küçük bir alanda yetiştirilmesi kolaydır. Bu, bahçesi olmayan apartman veya evlerde yaşayanlar için uygundur. Ancak sıklıkla domates tohumlarının filizlendiği ve bitkilerin tamamen kırılgan, hatta zayıf hale geldiği durumlar olur. Küçük plantasyonunuzda da durum böyleyse ve bu sorunu nasıl çözeceğinizi bilmiyorsanız doğru yere geldiniz! Bu yazımızda domates bitkilerinizi beslemek, onları güçlü ve verimli tutmak için tarifler paylaşacağız.

Domates bitkilerinizi özel bir sulama tarifiyle nasıl yetiştirirsiniz?

Domates, Güney Amerika’ya özgü itüzümü familyasından olup, iç mekanlarda yetiştirilebilen bir bitki türüdür. Bu mükemmel besin ve vitamin kaynağı, çeşitli yemeklerin hazırlanmasında kullanılır. Bununla birlikte, şirket kültürü karmaşık olabilir ve eğer onunla ilgilenecek doğru rehberliğe sahip değilseniz, feci sonuçlara yol açabilir.

Domates dikmek çok iyi bir bahçecilik bilgisi gerektirmez, sadece doğru zamanda ve belirli prensiplere göre yapmanız yeterlidir.

Domates tohumlarını nasıl alabilirim?

İki seçeneğiniz var: Yemek pişirmek için kullandığınız domateslerin tohumlarını toplayın veya özel mağazalardan tohum satın alın.

Domates tohumlarını kendiniz toplayın

Domates tohumlarının toplanması ekonomik ve ekolojik bir yöntemdir. Bunu şu şekilde yaparsınız:

  1. Kaliteli domates seçin: Kullanılabilir tohum elde etmek için kaliteli domates seçmelisiniz. Şansınızı artırmak için hastalık veya bozulma belirtileri gösterenlerden kaçının.
  2. Çekirdeklerini toplayın: Domatesi ikiye bölün ve bir kaşıkla çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra bir bardak suya veya boş bir kaba dökün ve yaklaşık iki gün bekletin.
  3. Tohumları yıkayın: İki gün sonra, kalan posayı çıkarmak için tohumları bir süzgeçle durulayın.
  4. Tohumları kurulayın: Tohumları bir kağıt havlu üzerine yayın ve tamamen kurumasını bekleyin. Ayrıca bunları bir kağıt torbaya koyup birkaç saat açık havada kurumaya bırakabilirsiniz.
  5. Tohumları saklayın: Kuruduktan sonra domates çekirdeklerini küçük bir kağıt torbaya koyun ve paketin üzerinde çeşidini belirtmeyi unutmayın. Daha sonra bunları serin ve kuru bir yerde saklayın. Toplanan tohumlar daha sonraki yıllarda ekimde kullanılabilir.
  6. Dikmek için domates tohumlarını toplayın.

domates çekirdeği satın al

Ayrıca özel mağazalardan yüksek kaliteli domates tohumlarını da satın alabilirsiniz. İşte doğru olanı seçmek için bazı ipuçları:

  • Uygun çeşitleri seçin: Domates tohumlarının farklı çeşitleri vardır. Bölgenize ve ikliminize uygun çeşidi seçin.
  • İhtiyaçlarınıza uygun domates çeşitlerini arayın: örneğin salatalar için çeri domatesler veya soslar için etli domatesler;
  • Güvenilir Tedarikçiler Arayın – Tohumlarınızı kalitesiyle tanınan güvenilir tedarikçilerden aldığınızdan emin olun.
  • Organik tohum satın alın: Ürünün kalitesine önem veriyorsanız pestisit veya kimyasal gübre içermeyen organik domates tohumlarını tercih edin.

Domates tohumlarını ekmek için en iyi zaman ne zamandır?

Her şey nerede yaşadığınıza ve yerel hava koşullarına bağlıdır. Sıcak bölgelerde erken ilkbaharda domates ekebilirsiniz. Ancak havanın daha soğuk olduğu bölgelerde geç donların bitimini beklemek daha doğru olur. Ayrıca domates tohumlarınızın ekimi ile bitkilerin yerleşmesi için gerekli yüksekliğe (yaklaşık 15 cm) ulaşması arasında iki ay beklemelisiniz.

Domateslerimi nasıl ekebilirim?

İlk önce tohumları saksı toprağıyla dolu tepsilere ekmelisiniz. Bunu yapmak için her 3 cm’de bir 1 cm derinliğe dikkatlice dikmeli ve sıralar arasında 5 cm mesafe bırakmalısınız. Daha sonra, ilk üç veya dört yaprak göründüğünde, fideleri taze saksı toprağı veya besin açısından zengin bahçe toprağı ve kompost karışımıyla kaplı ayrı saksılara nakledebilirsiniz.

Bunu başarmak için, iki ana bileşene dayanan iki tarif sunuyoruz: önemli bir kompost aktivatörü olan muz kabuğu ve potasyum ve nitrojen açısından zengin olduğundan bahçecilikte bitki büyümesini desteklemek için yaygın olarak kullanılan doğal bir gübre olan kahve telvesi. kibrit. ama aynı zamanda doğal bir kovucu olarak böcekleri kovma yeteneği sayesinde.

İyi haber şu ki kurulumun karmaşık olmaması, maliyetli olmaması ve uzman olmanıza gerek olmaması. İşte böyle:

Domatesleri muz kabuklarıyla gübreleyin.

Muz kabukları içeren bu tarif, hasadınızı önemli ölçüde artıracaktır. Muz kabukları, bitki büyümesi için gerekli olan demir, potasyum ve magnezyum gibi temel besinler açısından zengindir. Domatesleri gübrelemek için kullanılabilirler. Bunu şu şekilde yaparsınız:

  1. Muz kabuğunu makasla küçük parçalar halinde kesin.
  2. Şeritleri üç litrelik bir kaba dökün.
  3. Kabın içine yağmur suyu veya temiz, soğuk su ekleyin (litre suya 100 gr muz kabuğu).
  4. Ara sıra karıştırarak üç gün boyunca serin ve karanlık bir yerde bekletin.
  5. Hazırladığınız karışımı filtreleyin ve domateslerinizin bacaklarının altındaki toprağı sulamak için kullanın.

Bitkilerinizi kahve telvesi ile güçlendirin

Kahve telvesi aynı zamanda domates bitkileri için mükemmel bir gübredir. Azot bakımından zengin olduğundan genç bitkilerin topraktaki besin maddelerini emmesine yardımcı olur. Daha sonra domates bitkilerini beslemek için kullanabilirsiniz.

Elde edilen karışımla domates bitkilerini sulayın.

Kahve telvesini gübreyi zenginleştirmek veya ekimden önce tohumlara ekleyerek bitkilerinizin büyümesini desteklemek için de kullanabilirsiniz. Ancak ölçülü kullanılması tavsiye edilir. Çok fazla çabalarsanız, tam tersi etkiyle karşılaşma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Bonus: Domates bitkilerinize biraz sevgi gösterin

Sağlıklı büyüme için domates bitkilerinin sadece doğru beslenmeye değil aynı zamanda bakıma da ihtiyacı vardır. İşte domates bitkilerinize nasıl sevgi göstereceğinize dair bazı ipuçları:

  1. Domates bitkilerini günde en az sekiz saat boyunca doğrudan güneş ışığı alacakları güneşli bir yere yerleştirin.
  2. Domates bitkilerini düzenli olarak sulayın, ancak ıslanmalarına izin vermeyin. Köklerinin çürümesini önlemek için domateslerin düzenli fakat orta derecede sulanması gerekir.
  3. Sağlıklı büyümeyi teşvik etmek için domates bitkilerindeki ölü yaprakları ve dalları periyodik olarak çıkarın.
  4. Zaman, sıklık, miktar… Domates sulamayla ilgili bilmeniz gereken her şey.

Bol bir hasat ve lezzetli domatesler elde etmek için, bitkilerinize doğru miktarda su sağlayacak şekilde sulama sanatında ustalaşmalısınız. Burada dikkate alınması gereken bazı önemli hususlar var.

Domates fideleri günlük olarak sulanmalı mı?

Domates fidelerinin çimlenmesi ve büyümesi için yeterli suya ihtiyaç vardır, ancak onları aşırı sulamamak önemlidir. Ekimden önce toprağın hafif nemli olduğundan ancak su ile dolu olmadığından emin olun. Bu nedenle 24 saat su verilmesine gerek yoktur. Daha sonra sabit nemi korumak için onları günde iki veya üç kez biraz suyla sulayabilirsiniz. Ayrıca fideler topraktan çıkar çıkmaz bir sprey şişesi kullanarak yapraklara su püskürtebilirsiniz.

Genç domates bitkileri haftada ne zaman ve ne sıklıkla sulanmalıdır?

Domates tohumları çimlenip gerçek yapraklarla kaplandıktan sonra sulama sıklığının ayarlanması gerekir. Balkonda yetiştirmek için domates fidelerinin haftada üç kez yani günaşırı sulanması tavsiye edilir. Ancak sıcak havalarda gerekirse sulama sıklığını artırmaktan çekinmeyin. Elbette yeterince su kullandığınızdan emin olun, ancak onları da aşırı sulamayın!

Bitkilerinizin altında çok fazla su olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Çok ıslak toprak, domates bitkilerine susuz toprak kadar zararlı olabilir. Aşırı su belirtileri? Sarı, solmuş ve düşen yaprakların yanı sıra ıslak toprak ve zayıf büyüme. Bu işaretleri fark ederseniz sulama sıklığını azaltın.