Kendi bahçenizdeki sebzeler kesinlikle en iyisidir ve sadece yazın değil! Bazı türler daha sonraki ekimler için de idealdir ve elbette ürün rotasyonunun bir parçası olarak, hasat edilen yaz sebzelerinden birinin veya diğerinin yerini alabilirler. Özellikle lezzetli yapraklı sebzelerin tohumları artık hazırlanan yatakta yerini buluyor. Aşağıda Eylül ayında hangi sebzeleri ekebileceğinizi ve ekim yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.

Bahçeniz daha fazlasını yapabilir! Yetkili depolama tavsiyesi ile

Şimdiden bir ipucu: Bahçede tohumların çimlenmesi ve sebzelerin iyi yetişmesi için fideleri her zaman hafifçe paketlemeniz ve iyice sulamanız gerekir. Büyürken toprağın eşit derecede nemli olmasına da dikkat edilmelidir.

1. ıspanak

Kraliyet ıspanağının (Spinacia oleracea) yetiştirilmesi kolaydır ve besin açısından zengin yapraklarıyla kesinlikle Eylül ayında yetiştirilmeye değer. Sonbahar ve kış boyunca bu taze sebzelerin tadını çıkarmak için tohumları ayın ortasında ekebilirsiniz. Önemli: “Matador” veya “Monnopa” gibi mevsime uyum sağlayan ıspanak çeşitlerini seçin.

Bunu şu şekilde yaparsınız:

Yatakta yaklaşık 20 santimetre aralıklı sıralar oluşturun ve koyu renkli filiz tohumlarını toprağın içine yoğun ve yeterince derin (yaklaşık üç santimetre) ekin. Altı ila sekiz hafta sonra hasat genellikle yavaş yavaş başlar. İpucu: Daha fazla güvenlik için, kışlayan çeşitleri yapağı malzemeyle donmaya karşı koruyun.

2. col çin

Çıtır bir salatada veya baharatlı bir wok yemeğinin malzemesi olarak: Pak Choi, Uzakdoğu’ya özgü, vitamin açısından zengin, tatlı ve baharatlı tadıyla ülkemizin menülerini de zenginleştiren bir lahana sebzesidir. Hardal lahanası ekimi yapmak için yılın en uzun ve en sıcak günlerinin geride bırakılması gerekir, aksi takdirde sebze çabuk büyüyecektir. Tohumlar genellikle ağustos ayı başlarında ekilir ancak “Tatsoi” veya “Beyaz Kereviz Hardalı” gibi eylül ayı başlarında da yetiştirilebilen çeşitler vardır.

Sebzeyi daha sonra Asya salatası olarak hasat etmek istemiyorsanız, pak choi’yi yaklaşık 30 x 20 santimetre boşluk bırakarak yaklaşık iki santimetre derinliğe ekin. Bu durumda mesafe azaltılabilir. Yapraklar on santim uzunluğa ulaştığında, onları genellikle ekimden yedi ila dokuz hafta sonra hasat edebilirsiniz.

İpucu: Genç yaprakların özellikle hassas bir tadı vardır!

3. Kanonlar

Kuzu marulunun (Valerianella locusta) yaprakları da soğuk mevsimde bize ceviz tadında taze sebzeler sağlayan küçük besin konsantreleridir. Kasım ayından ocak ayına kadar hasat yapabilmek için kuzu marul tohumlarını eylül başı ve ortası arasında ekmelisiniz. Bunun için sağlam çeşitleri tercih edin.

Çiçek yatağına en az dört inç aralıklarla oluklar çizin. Daha sonra ince tohumlar maksimum bir santimetre derinliğe kadar toprağa yerleştirilir. Bitkiler daha sonra birbirlerinden yaklaşık on santimetre uzakta büyüyebilmelidir.