Fesleğen nasıl ekilir: ideal zaman, yer ve doğru bakım…

Fesleğen dikmek çok kolaydır: İster bahçede, ister balkonda, ister pencere kenarında olsun, sıcak iklimlerde fesleğen neredeyse tek başına yetişir. Bunların ekimi ve bakımı sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini size göstereceğiz.

Fesleğen, aromatik tadı nedeniyle en popüler mutfak bitkilerinden biridir. Bitkinin bakımı kolaydır ancak çok fazla ısı ve güneş gerektirir. Bu nedenle fesleğen ekiminin nisan ayının sonundan itibaren yapılması tavsiye edilir. Bundan önce Fransa’da hava genellikle çok soğuktur. Aslında sıcaklıkların ne gündüz ne de gece on derecenin altına düşmemesi gerekiyor.

Fesleğen Ön Yetiştirme

Daha fazla fesleğen hasat etmek için bitkilerin pencere kenarında erken büyümesine izin verin. Mart ayından itibaren tohumları küçük bir tohum tepsisi veya saksı içinde yere serpebilirsiniz.

  • Çimlenmeleri için ışığa ihtiyaç duyduklarından (hafif çimlenme) tohumların üzerini toprakla kapatmayın.
  • Ekimden sonra hafifçe sulayın.
  • İlk sürgünler ortaya çıkar çıkmaz yaklaşık beş santimetre arayla yerleştirilmelidirler. Bu, yeterli alana sahip oldukları ve birbirlerini besinlerden mahrum bırakmadıkları anlamına gelir.
  • Bitkiler büyüyüp dışarısı sıcak olduğunda, onları yaklaşık 20 santimetre arayla bahçeye dikebilirsiniz.

Balkona ve bahçeye fesleğen ekimi.

Fesleğen tek yıllık bir bitkidir çünkü dona tolerans göstermez ve kışın hayatta kalamaz. Bu nedenle her yıl bahçeye bitki ekilmesi veya saksıya fesleğen ekilmesi tavsiye edilir. Bu aynı zamanda balkonda da geçerlidir. Kışın, saksıları evin içine, sadece pencere kenarına yerleştirebilirsiniz. Kışlamak için saksı fesleğenini içeriye getirin.

İster bahçede ister balkonda olsun, aşağıdaki konum gereklilikleri dikkate alınmalıdır:

bol güneş ve ısı, rüzgardan korunaklı, nemli ve su geçirgen toprak (ne olursa olsun su birikmesini önleyin!), en az sabit on derece, don yok

Fesleğen bakımında üç şey önemlidir:

  • Yeterli alan: Eğer mağazadan fesleğen satın alırsanız bitkiler bir araya toplanır ve hızla ölürler. Bahçede ve balkonda bu hataya düşmemeli ve bitkilere yeterli alan bırakmalısınız. İdeal olanı bitkiler arasında 20 santimetre mesafedir. Toprak besin açısından zenginse daha küçük mesafeler de mümkündür.
  • Gübreleme: Bol miktarda fesleğen hasat edebilmek için bitkilerinizi düzenli olarak gübrelemelisiniz. Örneğin kahve telvesi idealdir ancak diğer organik gübreler de uygundur. En iyi organik gübreleri sizler için özetledik. Budama: Büyümeyi teşvik etmek için bitkileri budamak gerekir. İdeal yer çatalın ortasıdır (fotoğrafa bakın). Daha sonra yeniden yeni yapraklar çıkıyor. Bitkiyi çiçekler oluşmadan önce mutlaka budamalısınız. Aksi takdirde bitki tüm enerjisini yeni yapraklara değil çiçeklenmeye adayacaktır.
  • Bu arada: bitkileri budayarak kesilen saplardan da yeni bitkiler yetiştirebilirsiniz. Bunu yapmak için, yaklaşık on gün sonra kökler oluşana kadar sapları bir bardak suya koymanız yeterlidir. Daha sonra küçük fesleğeni ekebilirsiniz.

Satın alınan fesleğenin ekimi ve bakımı.

Süpermarket fesleğenini kendiniz yetiştirmeye başlamanın kolay bir yoludur çünkü bitkiler zaten büyümüş ve tamamen gelişmiştir. Ancak sentetik pestisitlerden kaçınmak için her zaman organik fesleğeni tercih etmelisiniz.

Fesleğenin tadını mümkün olduğu kadar uzun süre çıkarabilmeniz için iki ipucumuz var:

Fesleğen bitkilerini geniş alana sahip, taze, besin açısından zengin topraklara sahip saksılara ekerseniz, uzun yıllar boyunca faydalarından yararlanırsınız. Ancak özellikle kış aylarında parazitlere karşı oldukça hassastır. Sivrisinekler özellikle sorunludur. Fesleğeni toplarken, asla tek tek yaprakları kesmemelisiniz, her zaman bütün dalları kesmemelisiniz. Bu büyümeyi teşvik eder ve ayrıca saplarda çok fazla aroma bulunur.