Fesleğeniniz büyümüyor mu ve nedenini bilmiyor musunuz? Size bunun nedeni olabilecek beş hatayı göstereceğiz ve bitkinin iyi büyümesi için ipuçları vereceğiz.

Fesleğenin ölmeye devam etmesinin çeşitli nedenleri olabilir. Bu sağlıklı ve aromatik bitki Akdeniz bölgesinden geliyor ve bu nedenle çevreden özel taleplerde bulunuyor. Optimum büyüme için fesleğenin düzenli olarak budanması, uygun şekilde ekilmesi ve bakımının yapılması gerekir.

Fesleğeni kendiniz yetiştirebilir veya bir bahçe mağazasından veya süpermarketten saksıda satın alabilirsiniz. Sentetik kimyasal pestisitlerden kaçınmak için organik fesleğeni seçin. Fesleğen solarsa bunun nedeni aşağıdaki hatalardan kaynaklanıyor olabilir:

  • Uygunsuz bir yerde bulunuyor.
  • Yere çok yakın dikilmiş.
  • Besin açısından fakir topraklarda yetişir.
  • Kötü kesilmiş.
  • Çok fazla/az su alıyor.

Bu yazımızda bu hataları nasıl tanıyıp önleyeceğinizi sizler için özetledik.

1. Uygunsuz bir yer: fesleğen burada kurur

Basilisk’iniz ölmeye devam ederse önce konumunu kontrol edin. Fesleğen bir Akdeniz mutfak bitkisidir ve bu nedenle büyümesi için korunaklı bir yer gerektirir. Saha gereksinimleri karşılanmazsa bitki iyi bir şekilde büyüyemeyecektir.

İster bahçede, ister balkonda aşağıdaki konum hatalarından kaçınmalısınız:

  • Çok gölgeli: Fesleğen güneşi sever ve çok fazla ışığa ihtiyaç duyar. Ancak tam güneşten kaçının, aksi takdirde hassas yapraklar yanabilir.
  • Çok soğuk: Fesleğen de ısıya ihtiyaç duyar. Soğuk veya don bitkiye zarar verir. Fesleğen için sıcaklık her zaman on santigrat derecenin üzerinde olmalıdır.
  • Çok fazla rüzgar: Rüzgar fesleğen için iyi değildir. Bu nedenle bitkileri kuvvetli rüzgarlardan korumak gerekir.
  • Çok kuru: Toprak çok kuruysa veya suya ve besinlere karşı geçirimsizse fesleğen iyi gelişemez. Fesleğen nemli, gevşek toprakta en iyi şekilde büyür.
  • Fesleğen yıllık bir bitkidir. Donmaya tolerans göstermez ve bu nedenle her yıl ekilmeli veya sıcak bir yerde yetiştiricilerde kışı geçirilmelidir. İşte nasıl yapılacağını açıklıyoruz: Fesleğeni kışlatmak: Bu 3 ipucu ile kışı atlatacaktır.

2. Fesleğen çok sık ekilmiş

Fesleğen genellikle saksılarda bulunur. Kural olarak, süpermarketlerde ticarete yönelik şifalı bitkiler çok yoğun bir şekilde ekilir. Ancak fesleğen dar sıralar halinde büyüdüğünde genç bitkiler birbirlerini besinlerden mahrum bırakır. Sonuç olarak fesleğen büyüyemez ve ölür.

Bu nedenle fesleğeninizin büyümesi için yeterli alana sahip olduğundan emin olun. Bitkiyi seyrelterek ölmesini önleyebilirsiniz. Fesleğen kabındaki taze otları üç veya dört tencereye bölün. Bunları bir yatağa ekerseniz, bitkiler arasında yaklaşık 20 santimetre bırakın. Eğer toprağınız özellikle besin açısından zenginse bu mesafeyi azaltmanız mümkün.

İpucu: Fesleğen bitkileriniz için alt kısmı delikli ve saksılı saksıları tercih edin. Bu, sulama suyunun kolayca tahliye edilmesini sağlar.

3. Satın aldıktan sonra zemini değiştirmeyin.

Fesleğen için doğru yer ve yeterli alanın yanı sıra toprağın kalitesi de önemlidir. Çoğu zaman satın alındığında fesleğenin ekildiği toprak zaten biraz eskimiş ve dolayısıyla tükenmiş durumdadır. Fesleğeniniz ölüyorsa bunun nedeni toprağın besin açısından fakir olması olabilir. Bu, fesleğenin kök oluşturacak ve savunmasını güçlendirecek önemli maddelerden yoksun olduğu anlamına gelir.

Fesleğen diğer şeylerin yanı sıra aşağıdakilere ihtiyaç duyar:

  • Azot
  • kibrit
  • potasyum

Bu nedenle bitkinin satın alındıktan sonra ilk kez taze toprağa yerleştirilmesi tavsiye edilir. Ekim için özel bir bitki toprağına ihtiyacınız yoktur. Fesleğeniniz için organik, havalandırılmış, turba içermeyen bir saksı karışımı seçin. Ayrıca, büyümelerini teşvik etmek için bitkileri düzenli olarak gübreleyin. Örneğin, fesleğeni organik gübre, biraz çekilmiş kahve veya çay (yeşil veya siyah) ile tedavi edin.

İpucu: Çok fazla gübre kullanmayın ve küf oluşumunu önlemek için eski kahve veya çay artıklarını periyodik olarak temizleyin.

4. Fesleğeni yanlış hasat etmek: Büyümeyi etkileyebilir

Yeterli alana sahip olmasına ve besin açısından zengin topraklara sahip uygun bir konumda olmasına rağmen fesleğeniniz ölüyor mu? O halde neden hasat türünde yatıyor olabilir. En sık yapılan hata birkaç fesleğen yaprağını koparmaktır. Sonra üzerinde yeni yaprakların yetişmediği çıplak gövdeler var. Bu şekilde yalnızca kısa bir süreliğine otun tadını çıkaracaksınız.

Bunun yerine fesleğen hasadı için şu ipuçlarını izleyin:

  • Yaprakları tek tek koparmaktan kaçının.
  • Tüm sürgünleri makas veya bıçakla kesin.
  • Bunu bir dal çatalının ortasında veya bitkinin tepesinde yapmak en iyisidir.
  • Kesimi doğrudan birkaç yaprağın üzerine yerleştirin. Burada yeni şubeler büyüyebilir.
  • Parça beş ila yedi santimetre uzunluğunda olmalıdır.
  • Eski yaprakları ve ölü dalları çıkarın.

Ayrıca: Doğru budama yaparak fesleğenin çiçek açmasını engellersiniz. Çiçekler oluştuktan sonra bitki tüm enerjisini oraya yönlendirerek yaprakların büyümesini durdurur. Fesleğen çiçek açtıktan sonra da acı bir tada sahiptir.

5. Çok Islak veya Çok Kuru – Doğru Sulama Önemlidir

Fesleğenlerin solması veya hayatta kalması sonuçta iyi bir su kaynağına bağlıdır. Bu nedenle bitkinin uzun vadeli refahı için sulama çok önemlidir.

Fesleğen sert, kuru topraklara, fazla suya veya durgun suya tolerans göstermez. Fesleğen için en iyi bakım toprağı sürekli nemli tutmaktır. Bunu yapmak için aşağıdaki genel kuralı izleyin:

  • Fesleğenleri her gün saksı hacminin yüzde onuyla sulayın.
  • Toprağın çok ıslak olmadığından emin olun. Aksi takdirde küf veya diğer mantar hastalıkları oluşacak ve bitki ölecektir. Bitkiler yeterince su almazsa kururlar.
  • İpucu: Fesleğen alttan sulamayı özellikle iyi tolere eder. Bunu yapmak için tencerenin tabağına bir miktar su dökün, böylece fesleğen suyu doğrudan tencereden emebilir.