Geleneksel olarak aşk meseleleriyle ilgili “sorgulanan” çiçek, aynı zamanda baharın gelişini müjdeleyen ilk çiçeklerden biridir. Her türlü toprakta kendiliğinden yetişir ancak yazıda verilen yönergeleri izleyerek saksıda da yetiştirebilirsiniz.

Hemen hemen her türlü toprakta kendiliğinden büyümesi düşünüldüğünde en çok baharın gelişini müjdeleyen ama kesin olmaktan öte gerçek ve kendi çiçeği olmayan papatya çiçeği hakkında bilinmesi gereken çok şey var  . ama birçok küçük çiçekten oluşan bir set.

Çiçeğin “çiçek başı” olarak adlandırılan sarı kısmı, aslında birçok küçük tüp şeklindeki çiçekten  oluşacaktır : Öte yandan, papatya , Asteraceae veya Kompozit familyasına , yani tek bir taneye sahip olmayan türlere aittir. çiçek, ancak çeşitli böcekleri çekerek tozlaşmayı kolaylaştıran küçük çiçeklerden oluşan bir salkım .

Papatya da  anlam yüklüdür ve çok ünlü ” Beni seviyor, beni sevmiyor”  jesti için kullanılan tek çiçek olduğu da unutulmamalıdır . Bu hareketin anlamını araştırmak için zamanda geriye doğru bir adım atmalı ve papatyanın genç kadınlar tarafından taliplerin armasını süslemek için kullanılıyorsa talip beyanını kabul ederken kullanıldığı Orta Çağ’a geri dönmeliyiz. Aksi takdirde, kadının başına papatyalar konmuşsa, alınan beyanla ilgili şüpheleri olduğu anlamına geliyordu.

Bu jest, Margaret of Provence’ın çiçeği bir tür kehanet olarak görme alışkanlığından kaynaklanmış gibi görünüyor  ve duygusal bir şüphesi varsa kendisine sorular soruyordu. Kardeşi, Saracens’in tutsağı olan kocası Fransa Kralı IX. Louis’nin kaderi hakkında bir şeyler öğrenmesini sağlamak amacıyla ona çiçeği verecekti . Efsaneye göre Margherita, kocası dönene kadar papatyaları sorgulamış ve bu noktada kadın, bağlılığını göstermek için kocasının yokluğunda topladığı tüm yaprakları kocasına göstermiş. Kral o kadar etkilenmiş ki evin bayrağına üç gümüş papatya eklemeye karar vermiş.

 

Tanım

Her ihtimalde papatya, çocuk resimlerinde en sık görülen, kategoriyi en çok temsil eden ve bu nedenle de en çok tanınan çiçektir. Gövdesi dik , ince ve kıvrımlı bir görünüme sahip, yapraklar oldukça seyrek, “çiçek başı” sarı ve bir araya getirilmiş birçok beyaz taç yaprağı var.

Çeşitlilik

Çok yıllık bir bitkidir ve aynı Asteraceae familyasının iki farklı cinsine ait olabilir : Klasik papatya olan Leucanthemum vulgare’yi içeren Leucanthemum cinsi ve çiçekleri 30 cm’yi geçmeyen Leucanthemum atratum ve Bellis cinsi. , çok yıllık Bellis’i , yani sözde “pratolina” veya çayır papatyasını , daha küçük rozet şeklindeki yaprakları ve daha sürünen bir alışkanlığı ile ayırt eder .

Yetiştirme ve bakım

Maruziyet

Hiç şüphesiz, güneşe tamamen maruz kalmak bu bahar çiçeğinin yetiştirilmesini kolaylaştırır. Bununla birlikte, papatya , bitkinin gelişimini engellemeden, kısmi gölgede ekilebilir.

Toprak ve gübre

Papatya yetiştirmek için her türlü toprak geçerlidir, hatta bazı durumlarda hafif kireçli bir toprak kullanmak daha uygun olabilir. Uyulması gereken bir kural, toprağın daima nemli ve iyi drene olduğundan emin olmaktır.

Gübreleme söz konusu olduğunda , organik bir ürün veya muhtemelen erken ilkbaharda, yüksek potasyum içeriğine sahip , yavaş salınan granüler bir gübre tavsiye edilir.

sulama

Papatya oldukça sık sulanmalıdır: İlkbaharda haftada üç veya dört sulama ve ardından yazın, özellikle en sıcak günlerde her gün sulama. Bitkisel dinlenme döneminde çok fazla sulamamak daha iyidir: iki haftada bir fazlasıyla yeterlidir.

Papatyaya su vermeden önce bitkinin gerçekten suya ihtiyacı olup olmadığını kontrol edin: eğer toprak kuruysa devam edebilirsiniz, aksi takdirde hala dokunulamayacak kadar nemliyse bitki ıslanana kadar bekleyin.

Budama

Papatyanın budanmasına gerek yoktur, bu nedenle sadece boşa giden kısımların çıkarılması yeterlidir.

Hastalıklar ve zararlılar

Papatya çok dirençli bir bitkidir, ancak bir cins ile diğeri arasında bazı farklılıklar vardır: Bellis cinsi , kural olarak, hastalıklardan ve parazitlerden korkmazken, Leucanthemum cinsi yaprak bitlerinden veya salyangozlardan korkabilir .