Özellikle çok stresli bir günün ardından şilteye uzandığınızda aldığınız esenlik hissi paha biçilemez.

Ancak mevsimler değiştikçe yattığımız yatağın da temiz olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Kış geldiğinde yatağı nasıl düzgün bir şekilde temizleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır!

sayfaları kaldır

Başlamadan önce

Yatağın derinlemesine temizliğine başlamadan önce çarşafları, yatak örtülerini ve battaniyeleri yataktan çıkarmanız önerilir.

Yatağa geri koymadan önce makinede veya elde yıkamanızı öneririz.

Ardından pencereleri ve balkonları açın ve odayı en az 3-4 saat havalandırın.

yatak elektrikli süpürge

Yataktaki tozu alın

Önce tozu çıkarmalıyız: Birikerek, kalitesini ve genel olarak sağlığımızı değiştirebilecek uykumuz sırasında soluruz.

Bu nedenle ağırlıklı olarak elektrikli süpürgeyi kullanabilir veya imkanınız varsa doğrudan balkondaki şilteyi önce bir yana sonra diğer tarafa sallayabilirsiniz.

yıkama yatağı

şilteyi yıka

İlk adımı tamamladıktan sonra bir sonrakine geçelim:  yatağı yıkamak.

Yatak doğası gereği sıvıları emer, bu nedenle “çok fazla” ıslatmamanızı öneririz.

Bu nedenle yatağınızı kabartma tozu ile yıkamanız tavsiye edilir.

Kabartma tozu kumaşları temizler, beyazlatır ve kötü kokuları giderir, öyleyse neden bu görevde ilk müttefikiniz olarak onu seçmiyorsunuz?

Tek yapmanız gereken bir leğeni ılık suyla doldurmak ve 2 yemek kaşığı karbonatı içinde eritmek.

Ardından, bir mikrofiber bez alın, solüsyonda (çok fazla değil) nemlendirin ve şiltenin bir tarafını silin. Kurumasını bekleyin ve aynı işlemle diğer tarafını yıkayın.

Aksine kuru temizlemeyi tercih ediyorsanız, kabartma tozunu yatağın tüm yüzeyine yaydıktan sonra 2 saat orada tutabilir, ardından vakumlayıp diğer tarafı ile işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Yatağınızı çay ağacı esansiyel yağı ile de yıkayabilirsiniz.

Yukarıda bahsedildiği gibi,  kabartma tozu kendi başına   temizlik için mükemmeldir, ancak çay ağacı esansiyel yağı kullanarak temizliği iyileştirmenin bir yolu vardır.

Bu yağ antibakteriyel özelliklere sahiptir, bu nedenle yataktaki mikropları ve bakterileri yok etmek için idealdir.

Yukarıda belirtilen su ve kabartma tozu karışımına 4 damla çay ağacı esansiyel yağı koyabilir veya aynı miktarı suyla dolu bir sprey şişesine koyabilir ve yatağı üzerinde bırakmadan önce her tarafına püskürtebilirsiniz.

Çay ağacı esansiyel yağı yatağınızın kokusunu alacak

yatakta yemek

Her zaman temiz olan bir yatak için

Yıkadıktan sonra, yatağı her zaman temiz tutmak için alınması gereken önlemleri bilmek önemlidir.

Yatağa zarar vermemek için genellikle ortadan kaldırılması veya en azından sınırlandırılması gereken yatakta kötü alışkanlıklarınız vardır. Bakalım hangileri

  • Yatakta yiyecek ve içecek

Uygulamamız gereken ilk kural yatakta yemek ve içmekten kaçınmaktır.

Bu alışkanlık çarşafları ve şilteleri kirletir. Ek olarak, içecekler söz konusu olduğunda, sıvılar şiltenin liflerine sızma eğilimindedir ve bu da bunların giderilmesini daha karmaşık hale getirir.

Bu nedenle, bazen bize en rahat aktivitelerden biri gibi görünse de, bu kötü alışkanlıktan kurtulmak önemlidir.

  • Çarşafları değiştir

Bir diğer çok önemli şey ise çarşafları değiştirmek .   Kirlenmedikleri için sık sık ve memnuniyetle onları beklenenden daha uzun süre tutarız.

Ancak temizliğin bir göstergesi değildir, tam tersine çarşaflar yatağın vücudumuzla doğrudan temas halinde olan, gece boyunca deriyi, saçı, saçı, teri dışarı atan kısmıdır.

Sonuç olarak, lekeler görünmese bile çarşaflar her zaman kirlenir. İdeal olanı, onları haftada en az bir kez değiştirmek olacaktır.

  • Odayı havalandırın

Evinizdeki odaları havalandırmanın öneminden yazının başında bahsetmiştik. Çok kapalı tutulan bir oda nemi, kötü kokuları artıracak ve yatağın nefes almasına izin vermeyecektir.

Bu nedenle her sabah tüm pencerelerin veya balkonların en az 15 dakika açık olması gerekir.

Yatak tamamen açıkken, çarşafları güneşte bırakarak yapmak en iyisidir.

Uyarı

Yapıldığı malzemeye göre de her zaman yatak yıkama talimatlarını okumanızı öneririz. Çıkarılması zor olan belirli leke türleri varsa, bir uzmana danışmanız önerilir.

ev