Sardunya, yaprak dökmeyen çok yıllık bir bitkidir. Balkonları, terasları ve pencere pervazlarını süsleyen rengarenk ve muhteşem çiçekleriyle takdir edilen bu çiçekli bitkiye botanik olarak pelargonium denir. Sardunyalarınızın uzun süre dayanması ve güzel bir çiçek açmasının keyfini çıkarmak için bu dekoratif bitkiyi satın aldıktan sonra yapmanız gereken bu basit hareketi keşfedin.
Balkon, bahçe veya çiçekçi sardunyası olarak adlandırılan pelargonium, Güney Afrika’ya özgü çiçekli bir bitkidir. Bu çok yıllık bitki, balkonları ve pencere pervazlarını süsleyen rengarenk çiçekleri ile takdir edilmektedir.
Sardunyaları uzun süre dayanmak ve çiçeklenmelerini teşvik etmek için satın aldıktan sonra ne yapılmalı?
Sardunyaları satın aldıktan sonra saksılarını değiştirmek önemlidir ve iyi bir nedenle bulundukları saksılar genellikle dardır ve yeterli toprak içermez. Bitkinizin ısı şoku yaşamaması için saksı değiştirmeden önce birkaç gün bekleyin .
Sardunyalarınızın saksısını değiştirmeden önce, yeni saksıyı dikkatli bir şekilde seçmeniz önemlidir. Çapı eski tencerenin çapından en az 5 cm daha büyük olmalıdır . Rüzgar durumunda bile bitkinize iyi bir stabilite sağlamak için pişmiş toprak bir saksı tercih edin . Toprağa gelince, sardunyanızın ihtiyaçlarına göre uyarlanmalıdır. Bu çiçekli bitki , özellikle humusta , süzülmüş ve zengin bir toprağı takdir eder.
Sardunyalarınızı yeniden yerleştirmek için önce tencerenin dibine bir çakıl tabakası koyarak başlayın ve ardından drenajı desteklemek için bir kat kil çakıl ekleyin. Suyun durgunluğu gerçekten de köklerin çürümesine yol açabilir. Ardından tencereyi özel sardunya toprağı ile doldurun.
Yeni saksınızı hazırladıktan sonra sardunyanızı eski saksısından çıkarmanın zamanı geldi. Bunu yapmak için, gövdelerin tabanını tutun ve kök topunu temizlemek için bitkinizi yavaş yavaş geri çekin. Bir pençe kullanarak köklere yapışan toprağın geri kalanını çıkarın ve sardunyanızı yeni saksısına nakledin. O zaman tek yapmanız gereken toprağı sıkıştırmak ve sulamak. Repotting, köklerin kendilerini yenilemesine izin verir ve bu nedenle sardunyaların çiçeklenmesini teşvik eder.
Sardunyalarınızı birkaç yılda bir, özellikle köklerin saksıdan çıkmaya başladığını veya yaprakların sararmaya başladığını fark ederseniz, önemli olduğunu unutmayın. Dar bir kap ayrıca sardunyaların düzgün gelişmesini engeller.
Sardunyaları saklamak için ideal zaman ilkbahardır. Kış aylarında saksı değiştirmekten kaçının, çünkü bu mevsim bitkisel dinlenme dönemlerine tekabül eder.
Sardunyalar nasıl korunur ve muhteşem bir çiçeklenme elde edilir?
Sardunyalarınızın çiçeklenmesini teşvik etmek ve uzun süre dayanmalarını sağlamak için iyi bakım şarttır. Çiçekçinin sardunyası güneşi takdir eder. Tencerenin güneşe maruz kalan bir yerde saklanması tavsiye edilir . Sardunya, düzenli olarak sulanması şartıyla yüksek ısıya dayanabilir. Ancak fazla suya dikkat edin. Sardunyaların bol sulanması onları boğabilir. Bu nedenle toprağın iki sulama arasında kurumasına izin verme ihtiyacı.
Bitkilerinizin çiçeklenmesini iyileştirmek için onları özel bir sardunya gübresi ile gübrelemeyi düşünün. Onları beyaz sinekler, yeşil yaprak bitleri veya thrips gibi parazitlerden ve zararlılardan korumak da önemlidir . Bu, sardunyalarınızın sağlıklı büyümesini teşvik etmenize ve uzun süre dayanmalarını sağlar. Sardunyalarınızı düzenli olarak budamayı unutmayın. Nitekim bir bitkinin budaması onu daha dinç yapar, hastalıklardan korur ve bol çiçeklenmesini sağlar. Sardunyanın budaması, uzun etiolasyonlu dalları ortadan kaldırmak için yapılır. Böylece sardunyalarınız , sıcaklıklar daha ılıman olduğunda çiçek açmaya hazır olacaktır.
Bununla birlikte, satın alındıktan sonra sardunyaların bu saksı değiştirme aşaması, bu çiçekli bitkilerin uzun süre dayanmasını sağlar ve aynı zamanda onları çiçeklenmeye teşvik eder.