Evi her zaman temiz ve düzenli tutmak acı verici olabilir. Zaten birkaç temizleme tekniği denemek zorunda kaldınız, ancak hiçbiri sizi bu angaryadan gerçekten kurtaramadı! Boşver, hem basit hem de etkili bir yöntem var. Daha detaylı inceleyelim.

Sürekli temiz ve düzenli bir eve sahip olmak istiyorsanız, işte o çok aranan çözüm. Bu ünlü Japon yöntemi sizin için işleri kolaylaştıracak.

Giysileri katlamak ve saklamak

Bu ünlü yöntemle evinizi düzenli tutun

Kusursuz derli toplu bir ev için mutlaka taklit edilecek bu yönteme güvenebilirsiniz! Gerçekten de, ikincisi sadece beş adımı izleyerek ev işlerini büyük ölçüde kolaylaştırır. İşte  Japonca “5S ”  yöntemi  :

çatal bıçak saklama

5S

Japon yönteminin ne anlama geldiği ve beş S’nin her birinin neyle ilgili olduğu burada: üretken olurken zamandan tasarruf etmenizi sağlar.

Sırala  (Seiri)

İlk adım,  ihtiyaç duyulmayan veya artık kullanılmayan eşyalardan kurtulmak için evin giysi, çatal-bıçak takımı veya mobilya gibi eşyalarını ve eşyalarını ayırmaktır.

Bu nedenle ilke,  iç mekanınızda yer kazanmak için evi dağıtmaktır.   Bu işlemi daha iyi gerçekleştirmek için  , belirli nesneleri saklayıp saklamayacağınızı veya bunlardan kurtulup kurtulmayacağınızı bilmek için belirli sorular sormanız da tavsiye edilir  : “Ürün iyi durumda mı? “, “Ne zamandır kullanılmıyor? “, “Gerçekten faydalı mı? “, “Bir kişiye mi ait ve kullanıyor mu? “.

Kurtulacağınızdan emin olmadığınız öğeleri kırmızı bir etiketle işaretleyebilir ve daha sonra görünür bir kutuya koyabilirsiniz. Bir veya iki ay boyunca kimse kullanmıyorsa,  isterseniz onlardan kurtulabilirsiniz.

Sipariş  (Seiton)

Ardından sıraladığınız tüm nesneleri, eşyaları veya mobilyaları yerleştirmek istediğiniz yere yerleştirin. Bunları duvarlara veya birbirine dik ve paralel olacak şekilde düzenlemeye çalışın  .

Yaygın  olarak kullanılan öğeleri erişilebilir alanlara, daha az kullanılan öğelere yerleştirin.  Ayrıca bağlama bağlı olarak bu görevi gerçekleştirmeyi düşünün. Örneğin yaz aylarında yazlık eşyaları gardırobunuzun önüne koyun ve geri kalanını arkada veya bir saklama kutusunda saklayın.

Temiz  (Seiso)

Ardından temizleme aşaması gelir. Evinizi parlatmak için,  tozlu yüzeyler ve aydınlatma armatürleri, mobilyaları, aletleri, kileri ve hatta çeşitli dekoratif objeleri silin . Ardından  halıları, perdeleri ve yatak takımlarını süpürün  , ardından banyo, oturma odası ve mutfaktaki aksesuarları temizlemeye ve dezenfekte etmeye geçin.

Kadın bir rafın tozunu alıyor

Standardize  (Seiketsu)

Artık iç mekanınız  daha temiz ve düzenli  göründüğüne göre ,  bu “5S” yöntemini bir rutin haline getireceksiniz .

 Başlangıçta, kendinizi günlere, haftalara ve aylara göre düzenlerken görevlerin ne zaman yapılacağına ilişkin hatırlatma notları yazmanız gerekebilir  . Örneğin, bakım görevlerini düzenli olarak takip etmenizi sağlayacak bir kontrol listesi düşünün.

Bakım  (Shitsuke)

Bu son adım, yeni alışkanlıklarınızı sürdürmek için çok önemlidir. Bu adım,  dilerseniz değişiklik yapma esnekliğine  sahipken görevlerinizi programınıza  göre tamamlamanıza yardımcı olacaktır. İdeal  olan, her şeyi kontrol altında tutarak her şeyin planladığınız gibi gitmesidir . “5S” yönteminde kesin olarak ustalaşmanıza izin verecek olan budur.

Bu görevi daha da keyifli hale getirmek istiyorsanız, biraz fon müziği açın ve mümkünse birinin size yardım etmesini sağlayın. Bu sayede iç mekanınız her zaman düzenli ve temiz olacaktır.

ev