Sebzeler, özellikle taze ve organik olduklarında vücut için önemli bir lif ve vitamin kaynağıdır. Böcek ilacı bulaşmış sebzeleri yemekten kaçınmak için, sebze bahçeniz olmasa bile bunları bahçenizde veya verandada yetiştirmeyi düşünün. Evde saksıda yetiştirebileceğiniz sebzeleri keşfedin.

Bahçeniz olmasa bile evinizde sebze yetiştirebilirsiniz. Taze organik sebzeler yetiştirmek için ihtiyacınız olan tek şey bir saksı, kutular veya saksılardır.

Saksıda hangi sebzeleri yetiştirmelisiniz?

1. domates

Saksıda domates yetiştirilebilir. Bu sayede balkonunuzda yerinizi kolaylıkla bulabilirsiniz. Onlara geniş ve derin bir saksı verdiğinizden emin olun çünkü domates bitkilerinin sağlıklı büyümesi için köklerin alana ihtiyacı vardır. Substrat seçimi de önemlidir çünkü domateslerin gelişmesi için yeterli besin maddesine ihtiyacı vardır.

Toprağı kurumaya başlar başlamaz sulayın, suyun tabakta veya fincanda durgunlaşmasına izin vermeyin. Domates güneşi çok sever, bu nedenle saksınızı rüzgardan korunan güneşli bir yere koyun.

2. biber

Saksıda her türlü biber yetiştirilebilir. Bunu yapmak için öncelikle tohumları Şubat ayının sonunda saksılara ekin ve ekimden sonraki 60 ila 90 gün arasında genç bitkileri saksılara nakletmeyi unutmayın. Alt tabakanın daha iyi süzülmesini sağlamak için alt kısmı delikli bir saksı tercih edin. Toprağı kurur kurumaz sulayın ve köklerin çürümesini önlemek için aşırı nemden kaçının. Biber özellikle obur bir bitki olduğundan, bitkisel büyüme aşamasında iki haftada bir ona gübre verilmesi tavsiye edilir. Biberlerinizi güneşli bir yerde, soğuktan ve cereyandan koruyarak saklayın.

Yaprak bitlerinin bitkilerinize saldırabileceğini unutmayın. Bu nedenle bitkinizin yapraklarını çıkarmak için durulayın.

3. Kabak

Taze kabakların tadını çıkarmak için onları evde saksıda yetiştirin. Kabak yetiştirmekten daha az alana ihtiyaç duydukları için saksıda yetiştirmeye daha uygun olan, büyümeyen çeşitleri seçin.

Sebze bitkinizi güneşte tutun, ancak en sıcak saatlerde kısmi gölgeyi tercih edin.

Yaprakların ıslanmasını önlemek için kabaklarınızın tabanını bir sulama kabıyla sulayın, çünkü bu, külleme gibi bazı hastalıkların gelişmesine neden olabilir.

Kabaklarınızı balkonda tutarsanız sümüklü böceklerin saldırısına uğrama olasılıkları daha az olur.

4. turp

Bu çıtır, sağlığa faydalı sebzenin yetiştirilmesi çok kolaydır. İyi büyümek için turpların sadece taşsız, nemli, hafif toprağa ihtiyacı vardır.

Turplar hızla büyür ve ilk mahsulünüzü yalnızca üç hafta sonra hasat edebilirsiniz. Saksılarda daha az yükseklik gerektiren yuvarlak çeşitleri tercih edin. Turplar yüksek sıcağı sevmez, bu nedenle yaz aylarında saksıları gölgeye koyun.

5. Salata

Marul çok hızlı büyür ve salatalarınızı hazırlamak için sık sık hasat edebilirsiniz. Ekim için marulun dona karşı dayanıklı olmaması nedeniyle ilkbaharda tercih edilmesi tavsiye edilir. Her bitki arasında yaklaşık 10 cm boşluk kalacak şekilde büyük kare bir kap tercih edin.

6. bezelye

Saksıda bezelye yetiştirmek kolaydır çünkü bu sebze herhangi bir özel bakım gerektirmez. Alt tabakanın iyi havalandırılmasını sağlamak için saksı yeterince derin olmalı ve tercihen pişmiş topraktan yapılmalıdır. Ayrıca bitkilerinizi kuşlardan korumak için uzun bir saksı tercih edin. Alt tabaka iyi drenajlı, temiz ve taze olmalıdır. Bezelyelerin köklerini daha iyi yayabilmesi için çok fazla paketlemeyin. Ayrıca substratı gübre ile zenginleştirmeyi de unutmayın, çünkü bezelye besin açısından zengin toprağı takdir eder.

Bezelyeyi doğal ışığa maruz bırakın, aşırı sıcağa dikkat edin ve toprağı nemli tutmak için düzenli ancak hafif sulayın.

7. Havuç

Doğru çeşit seçildiği sürece havuçlar kaplarda da yetiştirilebilir. Aslında daha küçük çeşitler saksıda yetiştirmeye daha uygundur. Köklerin büyümesi için alana ihtiyaç duyması nedeniyle geniş ve derin bir saksı seçin. Saksı toprağına gübre ekleyebilirsiniz, ancak düşük nitrojenli bir gübre seçin çünkü bu besin, yenilebilir kökler yerine yaprakların büyümesini teşvik eder.

Patlıcan, salatalık, ıspanak veya sarımsak gibi başka sebzeleri de evde yetiştirebileceğiniz için bu liste kapsamlı değildir. Ayrıca evinizde biberiye, adaçayı, kekik ve hatta nane gibi aromatik bitkiler yetiştirerek iç mekanlarınıza koku katabilir, yemeklerinize lezzet katabilirsiniz. Her bitkinin büyüme koşullarını bilmeniz yeterlidir.

Bu talimatlar sayesinde sebze yetiştirmenin artık sizin için hiçbir sırrı yok.