Domatesleri seviyorsunuz ama süpermarket çeşitlerinin tadı sadece sulu mu? Neden bu yıl kendi domateslerinizi ekmeyi denemiyorsunuz? Büyümek düşündüğünüzden daha kolaydır, çünkü aşağıdaki 10 ipucuyla başarı garantilidir.

Bahçede veya balkonda domates yetiştirmek, hoş olmayan sürprizlerle karşılaşmamak ve muhteşem verim sağlamak için bazı tipik hatalardan kaçınmak önemlidir.

1. Hata: Domates çeşidini göz ardı etmek

Perakendede yuvarlak ve kırmızı tek kriterdir. Bununla birlikte, yalnızca büyüme ve tat açısından farklılık gösteren değil, aynı zamanda farklı yetiştirme gereksinimlerine de sahip olan sayısız domates türü vardır.

İpucu: Küçük çeri domatesler ve balkon domatesleri az kök alanı gerektirir ve bu nedenle saksıda yetiştirilebilir. “Matina” veya “Phantasia” gibi domatesleri biriktirmek erken hasat vaat eder, ancak en iyi şekilde çiçek tarhlarına ekilir.

Hata 2: Tohumları hazırlamamak

Domates yetiştirmek istiyorsanız ekimden önce domates tohumlarını ıslatmanız gerekir. Bunu yapmak için tohumlar gece boyunca ılık suya batırılır. Bu, tohumların yalnızca daha iyi filizlenmekle kalmayıp, aynı zamanda yıkanma olasılığının da daha düşük olduğu anlamına gelir.

İpucu: Birçok bahçıvan demleme için soğuk papatya çayını tercih eder. Bu, tohumların küf ve diğer domates hastalıklarına karşı daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır.

Hata 3: Domates bitkisini çok erken çekmek

Domateslerin ışığa ve her şeyden önce ısıya ihtiyacı vardır. Bu nedenle ekimin yalnızca nisan başından itibaren yapılması en iyisidir. Bunları açık havaya dikmek için donun geçmesini ve termometrenin artık gün içinde 16°C’nin altına düşmemesini beklemek en iyisidir.

İpucu: Plastik kutular, boş PET şişeler veya plastik ambalaj kullanarak mahsul yetiştirmek için küçük seralar inşa edebilirsiniz. Bu, ekimin dört hafta öne alınmasına ve domateslerin olgunlaşması için daha fazla zamana sahip olmasına olanak tanır.

4. Arıza: zayıf toprak

Domateslerde köklerin yeterli suyu alabilmesi için toprağın çok sert olmaması gerekir. Ek olarak nötr bir pH değeri önerilir.

İpucu: Lezzet açısından toprak çok önemlidir. Dikim çukuruna bir avuç ısırgan otu yaprağı konursa domatesler özellikle aromatik bir tada sahip olacaktır.

5. Hata: yere çok yakın

Domates bitkisinin yeterli ışık ve hava alabilmesi için çiçek tarhına minimum 60 santimetre uzaklıkta yerleştirilmesi gerekir.

İpucu: Ayrıca asılı saksılarda domatesleri baş aşağı yetiştirebilirsiniz. Bu yerden tasarruf sağlar ve bitkiler zararlılara karşı daha az duyarlı olur ve desteğe ihtiyaç duymaz.

6. Hata: çok güneşli

Domateslerin çok fazla ışığa ve ısıya ihtiyacı vardır. Ancak doğrudan yaz güneşine maruz bırakılmamalıdır, aksi takdirde toprak çabuk kurur, meyvenin kabuğu çatlar ve yapraklar yanar.

İpucu: İdeal olan, sıcaklığın 20 ila 25 °C olduğu, aydınlık, kısmen gölgeli bir yerdir; İdeal olanı çalıların veya evin duvarının yakınındaki bir yerdir.

Hata 7: Domates bitkisini yukarıdan sulamak

Domatesler susamış ama ıslanmak istemiyorlar. Bir yandan bu, her zaman nemli olması gereken ancak durgun suya tahammül edemeyen toprak için geçerlidir. Bitkinin kendisi için aşağıdakiler geçerlidir: Domates bitkinizi asla yukarıdan, yapraklardan ve meyvelerden sulamayın, yalnızca köklerden sulayın, aksi takdirde kahverengi çürüklük veya mantar kolayca gelişebilir.

İpucu: Pleksiglas bir gölgelik bitkilerinizi yağmurdan korur. Sulamak için en iyi zaman sabahın erken saatleridir.

8. Hata: Yanlış gübre

Temel olarak domates bitkisi en çok yenen bitkilerden biridir: Yoğun aroması, birçok besin maddesini absorbe etmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak özellikle meyve verme döneminde yüksek azotlu bahçe gübrelerinden kaçınılması tavsiye edilir. Bunlar yalnızca meyvenin zararına olacak şekilde sürgünlerin ve yaprakların büyümesini destekler.

İpucu: Domates gübresi olarak her üç veya dört haftada bir sulama suyuna eklenen ev yapımı ısırgan otu gübresi önerilir. Bu çok fonksiyonlu ısırgan otu gübresinin nasıl hazırlanacağını doğal herbisitler hakkındaki bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

Hata 9: Budamayı unutmak

Domates yetiştirmenin amacı iri ve lezzetli meyveler elde etmektir. Önemli bir adım düzenli olarak sınır dışı edilmedir. Bunu yapmak için yan sürgünleri yaprakların koltuklarından kaldırıyoruz. Bu, domates meyvelerinin daha fazla besin aldığı ve yapraklardan daha az gölge aldığı anlamına gelir.

İpucu: Yan sürgünleri genç yaşta kesin. Bu ciddi yaralanmaları önleyecektir. Ayrıca kırıkların gün boyu iyi iyileşmesi için kesiyi sabah yapmalısınız.

10. Hata: Her zaman aynı çiçek tarhında olmak

“Güçlü büyüyen bir bitki” olan domates bitkisi, topraktan birçok besin maddesini emer. Domatesleri hep aynı yerde yetiştirirseniz, giderek daha az büyüdüklerini fark edeceksiniz. Ek olarak bitkiler mantarlara veya toprak zararlılarına karşı daha duyarlı hale gelir.

İpucu: Toprak dengesini yeniden sağlamak için genç domates filizlerinin her yıl farklı bir yere dikilmesi gerekir. Ancak üç dört yıl sonra eski yerlerine dönebilirler.

Bu ipuçlarıyla domatesleriniz bahçenizde veya balkonunuzda bereketli bir şekilde büyüyebilmeli ve aromatik meyveler üretebilmelidir.

Bu “Pizza Yöntemi” ipucu size domates dilimlerinden nasıl domates yetiştireceğinizi gösterir. İşte domates mahsulünüzü nasıl düzgün şekilde saklayacağınızla ilgili daha fazla ipucu.