Elinizi hidrokültürde denemek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? İşte size öğretici! Suda bitki yetiştirmek, normal yetiştirmeden çok daha basit, ekonomik ve sezgisel bir uygulamadır. Suda bitki yetiştirmeye nasıl başlayacağınızı adım adım birlikte görelim.

Topraktan suya geçiş hassas bir geçiştir, ancak doğru yapılırsa büyük memnuniyet verir.Bir kavanoz veya eski şeffaf bir cam vazo veya bir kavanoz bal veya reçel alalım.
Sonra bir keçeli kalem ve ardından genişletilmiş kil veya perlit alıyoruz. Başlamadan önce hem kavanozu hem de kili iyice yıkayın. Ardından işaretleyici ile taban seviyesini, yani köklerin genişletilmiş kil üzerinde duracağı noktayı işaretlemeye gidiyoruz.

Bitki seçimi için ya genç bitkileri ya da suda köklenmiş çelikleri tercih ediyoruz, bitkiyi saksıdan çıkarıyoruz ve köklerin etrafındaki tüm toprağı nazikçe temizlemeye başlıyoruz. Çürük ve hastalıklı olmadığından emin olmalıyız çünkü suya daldıracağımız fidan sağlıklı olmalıdır.
Daha sonra akan su altında yıkayın ve kavanoza koyun. Bu noktada genişletilmiş kili köklerin arasına bastırmadan yerleştirmeye başlıyoruz, bunun yerine kavanozu tüm boşluklara doğru şekilde yerleştirmek için hafifçe aşağı doğru sallıyoruz.İşimiz bittiğinde, yapıştırmak ve daha fazla düzenlemek için kavanozun yan ve altını hafifçe vuruyoruz.

Su nasıl?

Daha önce işaretlenen seviye bitkiye fazla su vererek boğulmaması için faydalı olacaktır. Aslında hidrokültürde kökler, oluşturulan aparatın kılcallığı yoluyla aldıkları su ile beslenirler.
Seviye taban seviyesinin altına düştüğünde, yeni su ekleyerek tekrar seviyelemeden önce birkaç gün bekleyin. Özel bir dağıtıcı veya dar ağızlı bir su kabı kullanabiliriz.
Elde edeceğimiz avantajlar sadece geri dönüşüm değil, tasarruf da olacak ve köklerin durumunu her zaman kontrol altında tutabileceğiz.

İlerleyen günlerde suyun alçaldığını fark ettiğimizde azar azar ekleyebiliriz, aşırıya kaçmamak gerektiğini her zaman hatırlayarak aksi takdirde köklerin çürümesi riskini alırız.