Bitkilerden uçucu yağ elde etmenin çeşitli yolları vardır, ancak bunlardan biri en hızlı ve en etkili olanıdır. Ayrıntılı olarak görelim.

Eski zamanlardan beri, bitkilerin hoş aromasından sorumlu olan esansiyel yağlar kabul edilmiş ve kullanılmıştır .

Yüzyıllar boyunca, kaderleri büyüklük ve bilinmezlik arasında gidip geldi ve ikincisi genellikle kimya ve sentetik bileşiklerdeki ilerlemelere karşılık geldi.

Bununla birlikte, 1990’lardan bu yana, uçucu yağlar yeniden popülerlik kazandı ve yeniden inceleme altına alındı.

Bu, aromaterapinin bir şifa ve rahatlama aracı olarak yaygın bir şekilde benimsenmesine yol açmıştır .

Esansiyel yağlar, kişinin fiziksel , duygusal ve zihinsel sağlığını iyileştirmek için kullanılır, böylece yaşam kalitesinin yükselmesine yardımcı olur.

Güzel kokulu bitkilerden yağ çıkarma süreci ilgi çekicidir ve floranın tam olarak anlaşılmasını gerektirir. Bununla birlikte, evde de büyük bir kolaylıkla elde edilebilir.

Bunu yapmak için 12 L’lik bir damıtıcıya , gazlı veya elektrikli sobaya, suya ve nane, lavanta, kekik , biberiye, tuzlu ve adaçayı gibi zengin bir uçucu yağ konsantrasyonuna sahip kokulu bitkilere ihtiyacınız var .

İşlem için, aktif bileşiklerde daha konsantre oldukları balzamik dönemlerinde yaklaşık 2 kg taze hasat edilmiş bitki yeterlidir .

Damıtma ile bitkilerden uçucu yağ elde edin

Buhar damıtma, farklı kaynama noktalarına sahip iki veya daha fazla maddeden oluşan bir karışımı ayırmak için buharın kullanıldığı bir işlemdir .

Esansiyel yağı çıkarın

Uçucu yağları elde etmek için, kaynayan su tarafından üretilen buharın kullanılmasını içeren buhar damıtma referans tekniğidir .

Buhar daha sonra, bitki hücrelerinin aromatik moleküllerini yanında taşıyarak, imbikte bulunan bitki maddesinden geçer.

Bu moleküller inanılmaz derecede hafiftir, bu da onları son derece uçucu ve buharlaşmasını kolaylaştırır. Su buharı ve uçucu moleküller daha sonra bir kondansatörden geçerek sıvı hale geri döner.

Uçucu yağlar, bileşimleri nedeniyle sudan daha düşük yoğunluğa sahiptir ve doğal olarak aromatik suyun üzerinde asılı kalır.

İkincisi, buhar sıvı hale döndüğünde oluşur ve damıtılan bitkinin benzersiz aromasını yaratan uçucu yağın mikro damlacıklarını saçar.

İki sıvının ayrılması, birbirine karışmadıkları için temel bir ayırma hunisi kullanılarak basittir.

Damıtma ürünleri , saf uçucu yağ ve hidrolat olarak da adlandırılan aromatik sudur .

Aromatik su, basit bir atık olmaktan çok, damıtmanın değerli bir yan ürünüdür.

Bu çok yönlü sıvı, demir suyundan yüz toniğine ve hatta güçlü bir bitki antiseptiği olarak çeşitli amaçlar için kullanılabilir .

Esansiyel yağı çıkarın

Taze damıtılmış uçucu yağların , genellikle birkaç hafta süren bir olgunlaşma döneminden geçmeleri gerektiğinden her zaman güzel kokulu olmayabileceğini unutmayın .

Bu süre zarfında yağın ideal aromasına ulaşması için dinlenmeye bırakılması önemlidir .

Uçucu yağlar nasıl saklanır

Narin yapıları nedeniyle, uçucu yağlar , doğal kokularının kaybolmasına ve hatta zararlı maddelerin salınmasına yol açabilen ekşime ve bozulmaya karşı hassas olduklarından büyük bir dikkatle kullanılmalıdır .

Bütünlüklerini korumak için, doğrudan ışık ve ısıya maruz kalmayacak şekilde koyu renkli cam kaplarda saklanmaları önemlidir .

Uçucu yağlar konsantredir ve bazıları toksik etkilere sahip olabilen aktif moleküller içerir.

Bu nedenle, potansiyel zararlardan kaçınmak için uzman tavsiyesi alınarak, idareli, damlalar halinde kullanılmalıdırlar.