Mücevher kutunuzda kararmış ve oksitlenmiş gümüş takılar bulduğunuzda, bu onların her zaman mümkün olan en iyi durumda olmaları için onlara bakım yapmadığımız anlamına gelir. İşte onları nasıl temizleyeceğiniz ve hepsi mutfakta.

kararmış ve oksitlenmiş gümüş

Sonuçta gümüş takılarınızın bakımı karmaşık değildir , bu da bileziklerinizi, yüzüklerinizi, küpelerinizi vb. saklamanıza olanak tanır. yeni gibi olduğundan her an giyilmeye hazır olacaktır, ancak bunu yapmazsanız kararma ve koyu bir ton alma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Kararmış ve oksitlenmiş gümüş: nedenleri

Peki gümüş neden kararıyor ve oksitleniyor? Gümüş diğer metaller gibi oksitlenmez, zamanla parlaklığını kaybeder veya dedikleri gibi “siyaha döner”.

Gümüş asil bir metaldir , bu nedenle diğer elementler gibi reaksiyona girmez, oksitlenemez, ancak gümüş sülfit havayla temas ettiğinde atmosferde bulunan kükürt ile reaksiyona girerek mücevherimizin üzerinde biriken ve onu koruyan bir bileşik oluşturur. bir süre sonra kararır .

Gümüşün kararmasının kalitesiz olduğu ya da zarar gördüğü anlamına gelmediğini unutmamak gerekir . Bu metal söz konusu olduğunda bu tamamen normal bir şey.

Gümüşü koyulaştırabilecek diğer faktörler cildimize sürdüğümüz ürünlerdir: parfümler, makyaj malzemeleri, kremler vb. veya terin kendisi. Metalle sürekli temas, sonunda metalin kararmasına neden olabileceği anlamına gelir.

Takılarımızın uzun süre güneşte, yapay ışıkta veya denizde kalması da kararmaya etki eden faktörlerdendir . Ayrıca aşındırıcı temizlik ürünleri gümüşün kararmasına neden olabilir.

Buna ek olarak cildimizin PH’ı (asitlik indeksi) gümüşün hızlı kararmasına neden olacak özelliklere sahip olabilir. Bu nedenle bazı parçalar arkadaşımızın üzerinde değil, bizim üzerimizde siyahlaşabilmektedir.

Gümüş takıları temizleme yöntemleri

Kararmış ve oksitlenmiş gümüşü temizlemeye yönelik birçok sistem arasında, ekonomik ama aynı zamanda güvenli olan ve kendin yapabileceğin bazıları sofra tuzu kullanımını içerir.

İhtiyacınız olan tek şey içine biraz ılık su ve tuz döktüğümüz bir leğen, tuz yerine bikarbonat soda da kullanabiliriz.

Kararmış ve oksitlenmiş altın ve gümüşün temizlenmesi

Gümüş objelerimiz birkaç dakika suda bekletilmeli ve daha sonra su altında durulanmalıdır. Bittiğinde kuru bir bezle cilalanabilirler . Kısacası mücevherimiz geçmişte olduğu gibi yeniden parlayacak.

Kararmış gümüş mücevherin üzerine sürülen limon suyu ve bikarbonat soda, aynı zamanda mücevherin türüne dair bir uyarı vererek koyu renkli patina izlerini de ortadan kaldırır. Aslında limonun içinde bulunan asit nedeniyle zarar görebilecek taş veya inci olmamasına dikkat edilmelidir .

Limon ve bikarbonat, doğal deterjanlar

Takılardaki birçok zincir ya da dolgu, temizlik işlemlerinde zorluk yaratabilir, bu durumda eski bir diş fırçasının yanında diş macununu kullanabiliriz .

Bu sayede hafif aşındırıcı, zarar vermeyen bir ürünle objenin her girintisine kolaylıkla ulaşmış olacağız.

Gümüş takılar nasıl saklanır?

Oksidasyonu önlemek için mücevherlerimizi serin ve kuru bir yerde saklamamız çok önemlidir . Ve mümkünse kapatmanın hermetik olması.

Bir mücevher kutusuna çok fazla para harcamanıza gerek yok , içi yumuşak kanvas kaplı olanı tercih edin.

Bu sayede takılarınız çok daha bakımlı olacaktır. Mücevherleri bu şekilde korumanın amacı, yukarıda bahsedilen oksidasyonu önlemek için gümüşün dışarıyla temas etmemesidir .

Aynı şekilde çok sayıda farklı takıya sahip olduğunuzda bunların ayrı ayrı çantalarda saklanması da önemlidir .

Böylece sürtünmeden dolayı birbirlerini çizmelerini önlemiş olacağız. Buna ek olarak gümüşü alkali maddeler, parfüm, krem, klor vb. dış etkenlere mümkün olduğunca az maruz bırakmaya çalışmalıyız.

ev