“Yeniden yetiştirme” evde sebze yetiştirmeyi içeren akımın adıdır. Mesela zencefil! Saksıda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Burada size sabrın dışında neye ihtiyacınız olduğunu anlatıyoruz.

Bu yüzden zencefil iyi bir fikirdir.

İster çay, ister güveç veya kurabiye için baharat, ister bağışıklık sistemini güçlendiren içecek, ister suşi için tatlı ve ekşi turşusu veya limonata için tatlandırıcı olsun: baharatlı tadı ve esansiyel yağlarıyla zencefil aslında harika bir kök sebzedir. Ayrıca C vitamini, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi bileşenleri de sağlığa faydalıdır: Geleneksel Asya tıbbında zencefil yüzyıllardır baş ağrılarını, soğuk algınlığı semptomlarını ve mide-bağırsak bozukluklarını gidermek için kullanılmıştır. Zencefil gibi baharatlarla bile kilo verebilirsiniz.

Ancak zencefil yerli değildir: kökleri Asya’dan ithal edilmektedir ve süpermarketlerimize ulaşana kadar uzun bir yol kat etmiştir. Yeniden büyüme ideal kısayoldur. Çünkü zencefil burada da yetişiyor: pencere kenarında.

Başlamak için en iyi zaman

Şimdi kendi zencefilinizi yetiştirin – hava açık, hoş bir sıcak ve bu nedenle yumrudan bitki yetiştirmek için ideal iklim. Ayrıca taze zencefil hasadı yapabilmek için birkaç ay beklemeniz gerekir. Dış sıcaklıklar tekrar biraz daha rahatsız edici hale geldiğinde biter. Yetiştirdiğiniz zencefilin içinizi ısıtacak baharatlılığının tam zamanı. Örneğin, ballı ve zencefilli lezzetli bir ılık süt veya sağlıklı bir havuç ve zencefil suyu ile.

Bunun için ihtiyacınız olan şey:

Endişelenmeyin: Zencefil yetiştirmek aslında çok basittir. Ancak yumru hasada hazır olana kadar biraz sabra ihtiyacınız olacak. Ne istiyorsun:

  • Taze ve sıkı tomurcuklu organik zencefil
  • keskin bir bıçak
  • su kovası
  • Alt kısmı delikli ve yaklaşık 4 litre kapasiteli tencere
  • Alt kısmı delikli ve yaklaşık 15-20 litre kapasiteli tencere
  • Besin açısından zengin toprak
  • Büyük cam veya streç film
  • Muhtemelen lastik bir halka veya ip.

Önemli: Ekeceğiniz yumrunun organik yönü çok önemlidir. Bu nedenle zencefilin büyümesini veya çimlenmesini engelleyen pestisitlerle tedavi edilmediğinden emin olabilirsiniz.

Kendiniz nasıl zencefil yetiştirebilirsiniz?

  1. Gözlü bir parça zencefil seçin. Bunlar, bitki örtüsü düğümleri olarak da adlandırılan sürgünlerin tomurcuklarıdır. Oradan bitki gelişir.
  2. Temiz ve keskin bir bıçak kullanarak parçayı her birinin en az bir gözü olacak şekilde yaklaşık beş inç uzunluğunda parçalar halinde kesin.
  3. Parçaları bir gün boyunca suyla dolu bir kaba koyun.
  4. Yaklaşık bir gün sonra saksıyı üçte iki oranında toprakla doldurun.
  5. Zencefili sıkmadan kavanoza ekleyin. Parçaların boyutuna bağlı olarak saksı başına iki veya üçten fazla olmamalıdır. Bir pislik her zaman yukarıya bakar.
  6. Parçaları yaklaşık iki inç toprakla örtün.
  7. Toprak nemli oluncaya kadar hafifçe sulayın. Çürümeyi önlemek için asla ıslak olmamalıdır.
  8. Doğrudan güneş ışığından uzak, sıcak ve aydınlık bir yere yerleştirin. Isıtıcının üzerinde bir pencere eşiği idealdir. Bitkinin daha hızlı çimlenmesini istiyorsanız mini bir serayı taklit edebilirsiniz. Bunu yapmak için büyük bir bardağı baş aşağı yerleştirin. Ayrıca tencerenin etrafına lastik bir halka veya ip ile bağlanan bir parça plastik sargı da kullanabilirsiniz. İlk sürgünler ortaya çıkar çıkmaz yapıyı kaldırın.
  9. Birkaç hafta sonra yeşil bir sürgün ortaya çıkar çıkmaz: daha büyük bir tencereye nakledin. Birkaç ay sonra bitki bambuya benzer ve yaklaşık bir metre yüksekliğe ulaşabilir.
  10. Yapraklar sararmaya başlarsa, az sulayın.

İpucu: Tencerenizin alt kısmında suyun akabilmesi için delikler bulunmalıdır. Aksi takdirde nem durgunlaşır ve bu da zararlıdır.

Önemli: Toprağı her gün, tercihen az kireçli yağmur suyuyla nemlendirin. Varsa sprey şişesi kullanmak en iyisidir. Her durumda: su basmasını önleyin!

Yani ne zaman hasat yapacağını biliyorsun

Genellikle yedi ila on ay sonra, o zaman gelir: tüm yapraklar sarı ve solmuş olur ve yumruyu kazabilirsiniz. Küçük parça, birçok sabit parçadan oluşan büyük bir kök haline geldi. Artık sadece kiri temizlemeniz, yıkamanız ve keyfini çıkarmanız gerekiyor! Belki Balkabaklı Zencefilli Kek veya Asya Zerdeçallı Zencefil Çorbası şeklinde?

İpucu: Bu parçadan yeni zencefil de yetiştirebilirsiniz. Yeni büyüme istediğiniz sıklıkta çalışır.

Yine evinizde kolaylıkla zencefil yetiştirebilirsiniz. Bunu yapmak için yapmanız gerekenler şunlardır:

  1. Organik zencefili “göz” ile toprağa yerleştirin.
  2. Düzenli olarak nemlendirin.
  3. Ekimden sonra filiz, yapraklı bir bitkiye dönüşür.
  4. Yaklaşık yedi ila on ay sonra tüm yapraklar kuruduktan sonra hasat zamanı gelecektir.
  5. Bu işlem gerektiği kadar tekrarlanabilir.