Orkideler en popüler ev bitkileri arasındadır. Uzun süre keyif alabilmek için sulama ve gübreleme yaparken mutlaka “az olan çoktur” prensibine uymalısınız.

Aşağıda orkidelerinizin büyümesini ve sağlığını geliştirmenize yardımcı olabilecek altı önemli ipucu bulunmaktadır.

1. Nakil zamanı

Orkideler ilkbaharda çiçek açtıktan sonra 2 ila 4 yılda bir nakledilmelidir. Özel orkide saksılarında bitkinin sürekli suda kalmaması için yerleşik bir basamak bulunur. Şeffaf plastik kaplar, kökler kuruduğunda hemen görülebilme avantajına sahiptir (daha sonra grimsi beyaz bir renge dönerler).

2. Orkideler için substratın etkisi.

Doğada orkidelerin çoğu ağaçlarda yetişir, bu nedenle kökleri iyi havalandırılır. Bitkileri normal saksı toprağına ekerseniz, köklerin yeterli oksijen alamama ve fazla suyun tahliye edilememesi ve çürümeye başlamasına neden olma riski yüksektir. Bunu önlemek için orkideler için topraktan çok daha gevşek bir alt tabaka kullanılması tavsiye edilir.

3. İdeal konum

Orkideler ışığı sever, ancak birçok örnek uzun süre doğrudan güneş ışığına tolerans göstermez. Bunları bir pencereye yerleştirirseniz, yalnızca doğuya veya batıya bakan pencereye yerleştirin.

4. Doğru şekilde sulayın

Kışın orkideleri haftada bir kez sulamak yeterlidir. Sıcak aylarda bu iki kat daha sık gereklidir. Ayrıca saksıdan çıkardığınızda çok hafif bir his verdiği için bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını da anlayabilirsiniz.

Su basmasını önlemek için, yapraklara hafifçe su püskürtmek ve bitkiyi birkaç dakika su banyosuna koyarak kök topunun suyla kaplanmasını sağlamak en iyisidir. Daha sonra bunları boşaltmak gerekir. Temiz yağmur suyu özellikle uygundur ancak oda sıcaklığında olmalıdır. Musluk suyu da kullanabilirsiniz ancak çok sert olmamalıdır. Önce suyu filtrelemeniz gerekebilir. Ancak sert suyu daha iyi tolere eden özel orkide çeşitleri de vardır.

5. Orkide gübresi kullanın

Sulamada olduğu gibi gübrelemede de tasarruf kuralı geçerlidir. Çubuk ve sıvı formda orkide gübreleri bulunmaktadır. Püskürtme yaparken çiçeklerin üzerine herhangi bir şey düşmemesine dikkat edin, aksi halde üzerlerinde mantar oluşması veya haşerelerin yuva yapması riski vardır. Bitki çiçek açtıktan sonra dahi gübre kullanılmamalıdır. Sadece yeni çiçek sürgünleri oluştuğunda her zamanki gibi gübreleme yapmalısınız.

Özel orkide gübresi yerine normal sıvı gübre kullanmak istiyorsanız mutlaka 1:10 oranında su ile seyreltmelisiniz.

6. Kesme kuralları

Orkidelerinizi, çıkarılması gereken ölü yapraklar, bitki parçaları veya hava kökleri açısından periyodik olarak incelemelisiniz. Bitkinin canlı kısımlarını kesmediğinizden emin olmak için üzerine su püskürtün. Yeşile dönmezlerse makas kullanabilirsiniz. Elbette kirli veya çürümüş parçaların da dikkatlice çıkarılması gerekir. Bitkinin çiçek sapları, çiçek açtıktan sonra üçüncü küçük braktenin üzerinde budanır (bractlar, gövdenin kalınlaşmalarıdır).

Elbette bir orkidenin kalitesini ve ömrünü belirleyen sadece evde bakım değildir. Bazen mağazada “şerbetçiotu ve malt” kaybolur çünkü örneğin tesis sürekli olarak taslaklara maruz kalır. Satın alırken daha yakından bakmaya değer. Daha sonra belirtilen 6 ipucunu takip ederseniz büyük hasar riskiyle karşı karşıya kalmazsınız.