Saksı Toprağından Küf Nasıl Çıkarılır: Ev Bitkilerini Kurtarmak İçin 4 İpucu…

Saksı toprağındaki küf, ev bitkilerinde sık görülen bir sorundur. Küf tesise yayılıp ona zarar verebileceğinden acil önlem alınması gerekir. Bazı küfler ortam havası yoluyla solunum yollarına ulaştıklarından sağlık açısından da tehlikelidir.

Aşağıdaki ipuçları küflü saksı toprağının nasıl tanınacağını, hangi ev ilaçlarının etkili olduğunu ve bunun nasıl önleneceğini açıklamaktadır.

Burada bitki ve bahçe tasarımı için en iyi fikirleri bulacaksınız. (Yazıyı görmek için aşağı kaydırın.)

Saksı Topraktan Kalıp Nasıl Çıkarılır

1. Küfleri tanıyın

Saksı toprağı üzerinde beyazımsı bir kaplama oluşuyorsa, bunun mutlaka küf olduğu söylenemez. Bazı durumlarda bu sadece sulama suyundan kaynaklanan kireç birikintisidir. Su yüzeyden buharlaşırken bu yerinde kalır. Kireç kalıntıları sertlikleri ve kırılganlıkları ile tanınır. Bunlar sadece kozmetik bir problemdir ve bir kaşıkla kolaylıkla giderilebilirler.

Musluk suyunuz çok sertse önceden kaynatıp soğumaya bırakarak kireç kalıntısının önüne geçebilirsiniz. Ancak kürkü yumuşak ve tüylü ise küflüdür. Toprağın üst tabakasını kazımak yeterli değildir. Görünmez küfün miselyumu toprağın derinliklerine gömülür.

2. Ev İlaçlarıyla Saksı Toprağındaki Küfle Mücadele

Toprakta ciddi küf oluşumu varsa bitkinin hemen nakledilmesi gerekir:

  • Küf sporlarının iç mekan havasına girmesini önlemek için dış mekana yerleştirin.
  • Toprağın tamamını olmasa da çoğunu köklerden çıkarın. Küflü toprağı herhangi bir zarar vermeyecek şekilde kompost veya ev çöpüne atabilirsiniz.
  • Şimdi tencereyi temizleyin. Alkol veya sirke ile yıkayın. Pişmiş toprak kaplar ayrıca 200°C sıcaklıktaki fırında 20 dakika süreyle yerleştirilebilir; Bu ısıl işlem küf sporlarını öldürür.
  • Bitkiyi yeni toprağa yerleştirin. Sonbahar ve kış aylarında, bitkiler fazla büyümediğinde ancak hareketsiz durumdayken, ekimden önce kökler temiz bir makasla hafifçe kesilebilir. Bu, küfün bitkiye yayılmasını önleyecektir.

3. Küfe karşı önlem alın

Küf, su basması veya kalıcı nemden kaynaklanır. Aşağıdaki ipuçları ve püf noktaları küf oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir:

  • Sulamadan önce saksı bitkisindeki toprağın üst tabakasının tamamen kuru olup olmadığını kontrol edin. Eğer hala ıslaksa bitkinin daha fazla suya ihtiyacı yoktur. Kış aylarında bitkilerin su ihtiyacı azaldığı için bu dönemde çok sık sulama yapılması saksı toprağında küf oluşumunun temel nedenidir.
  • Drenaj deliği ve tabağı olan saksıların kullanılması tavsiye edilir. Drenaj deliğinden kirin sızmasını önlemek için, deliği bir kahve filtresi veya bezle örtün.
  • Az suya ihtiyaç duyan bitkiler en iyi şekilde tabaktan sulanır. Toprak daha sonra fazla ıslanmadan yavaş yavaş suyu emer.
  • Tencerenin dibinde genişletilmiş kilden oluşan bir drenaj tabakası da faydalıdır. Fazla suyun iyi bir şekilde drenajını sağlamak için saksıyı saksı toprağıyla doldurmadan önce parmak genişliğinde genişletilmiş kil tabakası yeterlidir.
  • Çiçekleri düzenli olarak ektiğinizden emin olun. Toprak “siltlenirse” sulama suyu artık düzgün bir şekilde tahliye edilemez ve yüzeyde birikir. Düşük kaliteli saksı karışımları genellikle iyi kaliteli saksı karışımlarından daha çabuk etkilenir.
  • Saksı toprağına kuş çöpü serpmek yüzey suyunun buharlaşmasını teşvik eder. Bu aynı zamanda küf oluşumu riskini de azaltır.

4. Kaçınılması gereken adımlar

Bazen internette öneriler bulabilirsiniz, ancak bunlar saksı toprağındaki küfle mücadelede pek işe yaramaz ve hatta bitkiyi tehlikeye atabilir:

  • Küfün üzerine basitçe kuş kumu serpmek işe yaramaz. Küf kum tabakasının altında büyümeye devam ediyor.
  • Eski toprağı temizlerken köklere zarar vermemeye dikkat edilmelidir. Saksı toprağını tamamen çıkarmak gerekli değildir. Tam tersine daha sonraki ekimleri zorlaştırır.
  • Sulama suyuna fungisit veya diğer ev tipi küf önleyici ürünler eklemeyin. Bu ürünlerde sadece küfün değil bitkinin de ölme riski vardır.
  • Köklerin alkol veya sirke ile ovulması da önerilmez. Bu ürünler bitkilere miselyumdan daha zararlıdır.

Bu ipuçlarıyla iç mekan bitkileriniz gelecekte küflenmeye karşı iyi bir şekilde korunacaktır.