Domateslerin neden üstlerinin karardığını hiç merak ettiniz mi? Gizem çözüldü. Bunun su eksikliğinden kaynaklanmadığını varsayıyoruz. İşte gerçek sebep.

Domatesin kalitesinin bozulduğuna da şahit olmuş olabilirsiniz. Bu sebzelerin sıklıkla üst kısımlarının karardığını fark etmişsinizdir. Bu fenomen neden ortaya çıkıyor? Bunun nedeni sulamanın yetersizliği veya yetersiz olması değildir.

Domates bitkilerine bakmanın en iyi yolu nedir?

Domatesi sevmemek mümkün değil. Güçlü ama tatlı tadı dünya çapındaki yemek severler tarafından takdir edilmektedir. Özellikle yaz aylarında tüketilen bu lezzetli meyvelerin en çok üreten, ithal eden ve ihraç eden ülkelerin başında İtalya geliyor.

Saksıda veya bahçenizde domates yetiştirme imkanınız varsa bunu yapmanızı öneririz: Bazı ipuçlarını takip ederseniz, bu lezzetli ve satılmayan bahçe ürününün tadını yaz boyunca çıkarabileceksiniz. .

Peki bir domates bitkisinin bakımını nasıl yapıyorsunuz? Bilinmesi gereken bazı bilgiler var. İyi büyümesi ve bol miktarda meyve vermesi için şunlar gereklidir:

  1. Bitkiyi iki günde bir sulayın.
  2. Köklerin iyi kök salabilmesi için nemli, iyi drenajlı toprağa gömün.
  3. Çok aydınlık bir yere koyun.
  4. Yaprak ve gövde altında çıkan tomurcukları keserek sık sık budayın.
  5. Bitkinizin büyümekte zorluk çektiğini fark ederseniz toprağı doğal gübrelerle besleyin.

Domates bitkinizin düzgün büyümediğini yalnızca az meyve verdiğinde değil, özellikle de uçları kararmaya başladığında fark edebilirsiniz. Bu fenomen neden ortaya çıkıyor? Hayır, bunun sorumlusu su eksikliği değil.

Domateslerin üstü neden siyaha dönüyor?

Ayrıca tüm domateslerin aynı olmadığını fark etmiş olabilirsiniz. Elbette meyvenin şeklini, rengini ve lezzetini belirleyen farklı çeşitler var.

Ancak çeşidi ne olursa olsun tüm domateslerin kesinlikle ortak bir yanı vardır: Genellikle uçlarında görülen siyah renk. Bu garip olay nedir? Neden oluyor? Bu soruları cevaplıyoruz.

Domateslerin üst kısmının kararmasının ana nedeni, toprakta nadir bulunan bir besin olan kalsiyum eksikliğidir. Meyve oluşumu için gerekli olan bu besin maddesinin yokluğu veya yetersiz miktarı, meyvenin tabanında (daha doğrusu üst kısmında) nekroza ve iç çürümeye neden olur ve bu da domatesin tüketime uygun olmadığı açıkça ortaya çıkar.

Bu göz önüne alındığında, ucun siyah renginin su eksikliğinden kaynaklanmadığını göz ardı edebiliriz. En azından hiç değil. Burada da bir açıklama yapmak gerekiyor.

Sağlıklı ve güçlü büyümek için bitkilerin iyi gübrelenmiş toprakta bulunan kalsiyumu alması gerekir. Bitki tüm besin maddelerini kökleri aracılığıyla emer ve kökler bunları farklı besin maddelerine ek olarak kalsiyum içeren toprak alt katmanından elde eder.

Bir domates bitkisini suya ya da suya sokarsanız ne olur? İki sonuç var:

  • Bitkiyi çok fazla sularsanız kökleri boğulur ve kalsiyum gibi önemli besin maddelerini ememez.
  • Bitkiyi yeterince sulamazsanız kökler gelişmeyecek ve besin maddelerini ve dolayısıyla kalsiyumu ememeyecektir.
  • Daha doğrusu domateslerin kalsiyumu gerektiği gibi ememedikleri ve aynı zamanda az sulandıkları için üstlerinin karardığı söylenebilir.

Bu düzeltilebilir mi? Cevap Evet. Hangi yön? Kalsiyumun toprağa dahil edilmesi. Bu entegrasyon, bitki için hayati önem taşıyan bu besin maddesini içeren takviyelerle toprağın gübrelenmesiyle veya doğal içeriklerin kullanılmasıyla yapılabilir.

Kalsiyum açısından zengin bir içecek olan süt, bitkinin bu besin maddesinin uygun miktarını emmesine yardımcı olabilir. Bir litre suya 250 ml süt ekleyip domates bitkisinin toprağını ve yapraklarını sulayın.

Dilerseniz süt tozu da kullanabilirsiniz. Bu durumda, alt tabakaya bol miktarda yaymak ve ardından bitkiyi sulamaya devam etmek gerekir.

Bununla birlikte, bazı araştırmalara göre, apikal nekroz olarak adlandırılan durumun nedeni, yani aşırı miktarda nitrojen alan bitkinin çok ani büyümesi veya zayıf drenajın nedeni başka nedenler de olabilir.

Bu nedenle tüm bu sorunların çözümü, toprağa doğal kalsiyum bazlı preparatlar sağlamak, ancak her şeyden önce sulamayı garanti altına almaktır: Su stresi denilen durumdan kaçınmalıyız.