Şimdi yeşil parmaklı herkese hitap edecek bir konu hakkında konuşalım. Orkideniz kaç kez hastalandı ve siz ne yapacağınızı bilemediniz mi?

Siyah malzemeli kaşık

Orkidelerin güzelliğinden çoğu zaman etkileniriz ve ister evde ister balkonda olsun, orkideler bize ekstra bir şeyler katar. Ancak bitki ve çiçeklere bakmak, özellikle hastalandıklarında veya acı çekmeye başladıklarında o kadar kolay değildir. Şimdi bir orkideyi kurtarmak için doğal bir gübreye bakalım.

Bir orkide ne zaman sağlıklıdır?

Orkideler, evinize veya balkonunuza özgünlük katan muhteşem çiçeklerdir. Çoğu kişi için bitkilerle ilgilenmek gerçek bir tutku, diğerleri için ise bir meslektir. Ancak bitkinin zorluğundan, iklimden veya bazı hastalıklardan dolayı bakımı her zaman kolay değildir.

Hasta orkideler için çareler

Orkide gibi bir çiçeğe iyi bir toprak ortamı ve iyi dozda besin sağlanırsa bitki çok daha güçlü büyür ve mutlaka çok daha gösterişli çiçekler görürüz. Yeşillik sevenler için, iyi bir gübrenin bu göreve yardımcı olduğunu söylemek elbette önemsizdir. Ancak durum o kadar belirgin değil. İşler ters gidebilse de çok az kişinin bildiği bir tedavi var.

Orkide bakımı nasıl yapılır? Bu doğal gübreden bir çorba kaşığı yeterli mi?

Çok sayıda orkide dikmeye karar verirsek, bitkinin kendisinde veya yapraklarında çürük olduğunu görmek alışılmadık bir durum değildir. Bu nedenle bu durumu gördüğümüzde hemen harekete geçmeliyiz. Öncelikle çürüyen kısım derhal kesilmeli ve bu orkidelerin etkilenmemesi için etkilenen orkidenin bulunduğu saksı diğerlerinden izole edilmelidir.

Hasta orkideler için hangi çareler var?

Çürümüş kısmı çıkardıktan sonra çürük solüsyonun emici kağıtla dahi kurutulması ve kalıntının uzaklaştırılıp mümkün olduğunca izole edilmesi çok önemlidir. Daha sonra doğal, kuru yakacak odundan yapılmış bir parça aktif kömür alıyoruz. Daha sonra kömürü karıştırıp toz haline getirmelisiniz.

Daha sonra bitkinin “yarasına” sıkmalıyız ki daha hızlı iyileşsin ve diğer hastalıkların yayılmasını önlesin. Ayrıca aktif kömürün çok önemli bir sterilizasyon fonksiyonuna sahip olduğunu belki de herkes bilmiyor. Her zaman bitkinin tabanına kömür tozu serpin ve orkidenin bulunduğu vazoyu diğer her şeyden yalıtın. Daha sonra bir hafta su vermeyin.

Bitkinin kendi kendine nasıl iyileştiğini hemen görebiliriz. Bu bizi çok yararlı bir ipucuna getiriyor. Bir çay kaşığı toz aktif kömürü alıp bir litre suyla karıştırıyoruz. Bitkinin tabanını nemlendirmek için buna ihtiyacımız var. Bunu haftada en az bir kez yaparak yeni hastalıkların ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı oluyoruz. Bir diğer ipucu ise bitkinin bulunduğu tencereyi en az 30 dakika boyunca suya ve kömüre batırmaktır.

Bu uygulamayla ne gibi sonuçlar elde edeceğiz?

Görünüşe göre bu özellikle evde çok uzun bir süreç gibi görünüyor ama öyle değil. Eğer alışırsak orkidelerimiz çok daha güçlü, daha sağlıklı ve daha güzel hale gelecektir. Süreci anladıktan sonra doğal olarak bu ipuçlarını takip edersek ne gibi sonuçlara ulaşacağımızı merak ediyoruz.

Gerçek sonuçları görmeden önce atılması gereken son bir adım: Orkidemizin yapraklarını yıkamak için kömürle filtrelenmiş su kullanmak iyidir. İhtiyacınız olan tek şey, suya batırdığınız ve tüm yaprakları nazikçe sildiğiniz bir parça pamuk veya kağıt havludur. Bu sayede bitkiyi mantar ve böceklerden koruruz ve sıvının içerdiği kalsiyum yaprağın kendisini güçlendirir.

Son olarak, filtrelenmiş suyun geri kalanını bir difüzöre koyabilir ve bunu tüm bitkiye püskürtmek için kullanabiliriz. Bu sayede daha fazla güç ve güzellik kazanacağız. Böcekleri ve mantarları uzak tuttuğumuzdan bahsetmiyorum bile. Sonuçlara gelince, köklerin daha hızlı ve daha güçlü büyüdüğünü, orkidenin çok daha iyi beslendiğini, çiçeklerin güçlü ve parlak göründüğünü ve aynı gövdede daha fazla tomurcuk göründüğünü hemen fark edeceğiz.