Bahçe bitkilerinin kalıntılarının atılmaması gerektiğini biliyor muydunuz? Onları yeniden kullanırsanız büyük avantajlar elde edebilirsiniz, nasıl olduğunu öğrenelim!

Toprağı gübrelemek için bahçe bitkilerinin kalıntılarını yeniden kullanmak, yemyeşil ve sağlıklı büyümelerini sağlamak için yeni bitkilere aktarılacak gerekli tüm besinleri geri vermenin en doğal ve etkili yoludur. Genellikle çöpe atmak için çıkarılırlar, ancak permakültür yöntemiyle daha iyi sonuçlar alırsınız ve aynı zamanda çevre için çok iyi şeyler yaparsınız. Bahçe kalıntılarının, köklerin, dalların ve yaprakların organik gübre haline nasıl getirileceğini öğrenelim!
Bahçe bitkilerinin kalıntılarını atmayın
Çoğu insan, bitkiler kendi yollarını çizdiklerinde ve meyvelerde ürettiklerinde, toprağı temizlemek amacıyla bitkileri sökme, daha sonra kök, kök ve yaprakları çıkarma alışkanlığına sahiptir.
Diğer fideleri dikmek için tekrar serbest toprağa sahip olmak normal bir rutindir, ancak kalıntıları atmak veya kompost kutusuna koymak yerine onları tekrar kullanabiliriz.
Aslında, onları küçük parçalar haline getirebilir ve onları tekrar toprağa, geliştikleri yere koyabiliriz. Bu uygulama, doğanın kendi rotasını izlemesini sağlamak ve onu değiştirmemek için yararlıdır.
Bilindiği gibi, sonbahar geldiğinde dallar ve yapraklar yere düşer, burada zamanla ayrışır ve organik madde haline gelirler. Benzer şekilde, tüm bitkiler yaşam döngülerinin sonuna geldiklerinde ölürler ve büyüdükleri yerde ayrışırlar.
Permakültür hayati bir süreçtir
Bu süreç, sürdürülebilir ve dengeli bir çevre yaratmak için ekolojik ilkelere ve stratejilere dayanan entegre bir tasarım sürecinden oluşan pemakültürün temelidir.
Uygulamada, bu sistemle bitkiler ayrışır ve toprağa besin maddelerini geri verir, sonsuz ve sürekli bir yaşam döngüsüne yol açar.
Bitkilerin kalıntıları, büyüdükleri aynı yere veya diğer bitkileri ekmeniz gereken zeminde başka bir yere yerleştirilebilir.
Sonuç, bahçe kalıntılarının toprağın kendisinde zaten mevcut olan ve beslenmeyi geri alacak olan kompost haline gelmesine izin vermektir. Bu yönteme atıfta bulunarak, kimyasal gübreler kullanmaktan kaçınır ve toprağa bileşimini iyileştirme şansı verirsiniz.

Prosedür nasıl gerçekleştirilir
Bahçe kalıntılarını en iyi şekilde yeniden kullanmak ve diğer bitkilerin büyümesi için güçlü organik gübre haline gelmelerini sağlamak için, kalıntıları küçük parçalara ayırmak için bir çift büyük makasın olması önerilir. Bu şekilde, ayrışma hızlanır ve bitkileri tahrip edecek salyangozları çekme riski önlenir.
Çürümeyi hızlandırmak ve organik madde köklerini ve yapraklarını mümkün olduğunca çabuk yapmak için yere kalın ama ince bir tabaka koymayın. Toprakta kalan kalıntılar çürüyecek ve derinleşecek ve daha fazla organik madde ekleyecektir.
Elde edilen toprak için faydalar ayrıca daha iyi havalandırma ve daha iyi toprak drenajıdır. Ek olarak, malçlama işlemi sayesinde elde edilen toprakta su tutma da artar. Bu şekilde yaz mevsiminde toprak daha serin kalır ve suyu hemen buharlaştırmaz.
Bahçe kalıntıları da kompostoya yerleştirilebilir, ancak en hızlı ve en doğal sistem onları doğrudan küçük parçalar halinde kesilmiş toprağa koymaktır. Bununla birlikte, hastalıklı bitkilerin kalıntılarına dikkat edilmeli, mantarların yayılmasını önlemek için bunlar çöp kutusuna atılmalıdır.
Gördüğümüz gibi, bahçe kalıntılarını çöpe atmak yerine, toprağı beslemek ve diğer bitkilere mükemmel bir organik madde tedariki sağlamak için kullanalım. Kontrol etmemiz gereken tek şey, kalıntıların hastalıklardan etkilenip etkilenmediğidir ve bu durumda onlardan kurtulmak daha iyidir.