Banyo genellikle mikrop ve bakterilere en çok maruz kalan oda gibi görünüyor. Şaşırtıcı görünebilir, ancak mutfak en çok risk altında olan yerdir. Gerçekten de, lavabo mikropları ve bakterileri barındırabilir. Zararlı bakterilerin çoğalmasını önlemek için nasıl dezenfekte edeceğinizi öğrenin.

Sanılanın aksine mutfak evin en temiz odası değildir. Çiğ et gibi çeşitli yüzeyler ve nesneler gıda ile temas eder ve özellikle iyi hijyen olmadığında bakterilerin çoğalmasını destekleyen şey budur. Bu nedenle lavabonun uygun şekilde temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi önemlidir.

Mutfak lavabosu mikrop ve bakterilere maruz kalır

Futura-Sciences dergisinin aktardığı, 2011 yılında Amerikan sağlık ve kamu güvenliği örgütü NSF tarafından bakteri üzerine bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Mikrobiyologlar 22 evde bulunan bakterileri inceledi. Katılımcılar, banyolarının en fazla risk altındaki oda olduğuna inanıyorlardı. Tüm beklentilerin  aksine, dikkat edilmesi gerekenin mutfak olduğu ortaya çıktı. Escherichia coli ve Salmonella gibi bir bakteri ailesi olan koliform bakterilerin en çok kontamine ettiği nesneler arasında lavabonun  yanı sıra mutfak bezleri ,  süngerler ve kesme tahtaları da bulunur. Bu mikropların varlığı, özellikle  bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için bir sağlık riskidir. hamile kadınlar ve yaşlılar. Her gün temizlemeyi unutmayın.

Lavabo nasıl temizlenir ve dezenfekte edilir?

Mutfak lavabosunda barınan mikrop ve bakterileri zarar vermeden ve çamaşır suyu gibi toksik kimyasallar kullanmadan ortadan kaldırmak için bu ekonomik ve kolay ulaşılabilen ürünleri kullanabilirsiniz.

Kirli mutfak lavabosu

  • Lavaboyu temizlemek için kabartma tozu

Lavaboyu etkili bir şekilde temizlemek için kabartma tozu kullanılması tavsiye edilir.  Bu ev ürünü, aşındırıcı etkisi sayesinde tüm yüzeylerin temizlenmesinde ve inatçı lekelerin çıkarılmasında etkilidir  . Ayrıca borulardan yayılanlar gibi kötü kokuları etkisiz hale getirme avantajına da sahiptir  .  Kullanımı basittir. Lavaboya biraz kabartma tozu serpin ve nemli bir süngerle ovalayın.

  • Lavaboyu dezenfekte etmek için beyaz sirke

Asetik asit açısından zengin olan beyaz sirke, yüzeyleri temizlemenin ve dezenfekte etmenin yanı sıra  yağdan arındırmada da oldukça etkilidir  .  Beyaz sirke, doğal bir koku giderici olmasının yanı sıra etkili bir kireç  sökücüdür. Lavaboyu etkili bir şekilde dezenfekte etmek ve temizlemek için bir kapta 600 ml sıcak su ile 200 ml beyaz sirke ve bir yemek kaşığı sıvı siyah sabunu karıştırın. Çözeltiyi bir sprey şişesine aktarın, hafifçe sallayın ve musluğu unutmadan lavaboya püskürtün. Birkaç dakika bekletin ve ardından nemli bir süngerle ovalayın. Uygun şekilde  kurutun .

  • Paslanmaz çelik bir lavaboyu temizlemek için bulaşık deterjanı

Mutfak lavabosunu temizleyin

Paslanmaz çelik bir eviyeye zarar vermeden temizlemek ve dezenfekte  etmek için  sıcak su ile karıştırılmış biraz bulaşık deterjanı kullanılması tavsiye edilir. Ardından lavabonuzu ovmak için bir süngerle ovun. İnatçı lekeler için biraz sıcak suyla seyreltilmiş beyaz sirkeye bir sünger batırabilirsiniz. Ardından lavabonun yumuşak tarafını süngerle ovun. Bu sabunlu suyun  seramik lavabo temizliğinde de etkili olduğunu unutmayın.

Bu ipuçlarına ek olarak,  çapraz bulaşmayı önlemek için tezgahın ve çiğ gıdaya temas eden  tüm mutfak eşyalarının yıkanması önemlidir. Bu, bakterilerin kontamine bir nesneden veya gıdadan başka bir sağlıklı nesneye veya yiyeceğe bulaşması anlamına gelir.

Bununla birlikte, gıda bakterilerini önlemek için iyi mutfak hijyenine dikkat etmek, lavaboyu düzenli olarak temizlemek ve dezenfekte etmek, ekonomik ve ekolojik temizlik ürünleri kullanmak önemlidir.

ev