Aydınlık bir yer bulun, yazın sık sık sulayın ve sonbaharda budayın. Ev balkonunda da yetiştirilebilen Orta Amerika ülkelerine özgü bir tırmanma bitkisi olan dipladenia ile ilgilenmek için üç basit ipucu.

Beyaz, pembe ve kırmızı tonlardaki çan şeklindeki çiçekleriyle tanınan dipladenia , Apocynaceae familyasına ait, Orta Amerika ülkelerine özgü bir süs bitkisidir . Teras ve balkonlarda, pergolalarda ve bahçelerde süsleme amaçlı kullanılan tırmanıcı bir bitkidir . Neredeyse iki yüz çeşit dipladenia veya mandevilla vardır , bunlardan bazıları dipladenia rosea gibi iç mekanda büyümek için daha uygunken, dipladenia williamsii gibi diğerleri dış mekanda büyümek için daha uygundur .

Her halükarda , en sıcak mevsimde düzenli olarak sulandığı ve ona parlak bir konum ve ılıman sıcaklıklar sağladığı sürece, bu bitkinin bakımı çok basittir .

Bitkinin özellikleri

Dipladenia sadece çan şeklindeki ve cömertçe büyük çiçekleriyle (hatta 5 cm çapında) değil, aynı zamanda dikkatlerden kaçmayan yoğun, parlak yeşil yapraklarıyla da dikkat çekiyor. Kökeni göz önüne alındığında, bu bitkinin muhteşem çiçeklerle süslenmiş gerçek bir tropikal liana olması ve ona doğru desteği sağlayarak bahçenin bir köşesini veya evin terasını süsleyebilmesi şaşırtıcı değildir .

İklim ve konum

Dipladenia ılıman iklimi takdir eder ve çok düşük veya çok yüksek sıcaklıklara tolerans göstermez. Yetişebilmesi için ideal sıcaklık 21°C civarındadır, bu nedenle yaz aylarında hava kavurucu sıcaklara meylediyorsa gölgede korunmalıdır. Kış aylarında ise dipladenia 10 ila 14°C arasında, doğal ışıkla aydınlatılmış, soğuktan korunan bir yerde muhafaza edilmelidir. Bu bitkinin yerleştirilebileceği en iyi yer , mevsimlere ve sıcaklıklara göre evin içinde ve dışında aydınlık bir alandır .

Toprak ve gübreleme

Bu tırmanıcı bitkinin doğru gelişimi için ideal toprak , bahçe toprağı, turba, kum ve yaprakların karışımıdır . Önemli olan toprağın organik maddelerce zengin olması, aksi takdirde ilkbahar ve yaz aylarında humus ekleyebilir veya gübreleyebilirsiniz.

ne zaman sulanmalı

Dipladenia’nın özellikle yaz aylarında sık sık sulanması gerekir. Kısa süreli kuraklığı kolayca tolere edebilen bitki hakkında çok fazla endişelenmeden, bir sulama ile diğeri arasında toprağın kurumasını sağlayın. Nemi garanti etmek için, tabağa ıslak çakıl koyabilir ve akşam geç saatlerde yapraklara su püskürtebilirsiniz .

Çiçekli

Dipladenia’nın çiçeklenme dönemi ilkbaharın sonlarıdır ve iyi haber şu ki çiçekler sonbahar gelene kadar gelişmeye devam eder. Yazın bol çiçeklenmenin tadını çıkarmak için bitkiyi kışın serin bir yere yerleştirdiğinizden emin olun.

Budama

Dipladenia sonbahar mevsiminde tam vejetatif istirahatte budanmalıdır. Bitkiyi budamak, dalların, yaprakların ve çiçeklerin yanal gelişiminin yanı sıra bitkinin kendisine istenen şekli vermesine yardımcı olur.

Sorunlar ve hastalıklar

Dipladenia’nızın yapraklarının sararmaya başladığını ve küçük koyu noktalarla kaplı olduğunu fark ederseniz, bu , derhal müdahale etmezseniz zararlı olabilecek bir akar olan kırmızı örümcek akarı tarafından saldırıya uğradığı anlamına gelebilir. belirli bir ürün. Yapabileceğiniz başka bir müdahale bitkinin nemini arttırmaktır çünkü bu akarın çoğalmasını sağlayan şey tam olarak kuru havadır.

Bunun yerine beyazımsı lekeler fark ederseniz , saldırı muhtemelen denatüre alkole batırılmış bir pamuk topla veya istila zaten yaygınsa belirli bir böcek ilacıyla çıkarabileceğiniz pamuksu kokinealden gelir.

Kahverengi lekeler ortaya çıkarsa , bitki az sulanmış veya doğrudan güneş ışığına maruz kalmış olabilir. Sarkan yapraklara da dikkat edin : en soğuk mevsimde olursa sıcaklık sorunu olabilir (çok düşük), bu nedenle bitkiyi daha korunaklı bir yere taşıyın.