Bitkileri tehlikeli mantar hastalıklarından korumak için çok etkili bir çözüme güvenebilirsiniz.

Güneşli günlerin geri gelmesiyle birlikte evimizi ve bahçemizi farklı ortamlara ışık ve renk sağlayabilecek muhteşem bitkilerle zenginleştirmek istiyoruz. Dahası, bitki yetiştirmek aynı zamanda meyvelerinin tadını çıkarabilmek anlamına da gelir: örneğin domates bitkilerinin yanı sıra salatalık, kabak, patlıcan ve daha birçok bitkiyi düşünün. Ancak bitkiler hakkında biraz bilgi sahibi olan herkesin bildiği gibi, bitkilerin sağlıklı ve güçlü büyümeleri için her zaman azami özen gösterilmesi gerekir. Ne yazık ki bitki hastalıkları hâlâ bir tehdit oluşturuyor ama neyse ki yeşil dostlarımızı korumak için kullanabileceğimiz etkili çözümler var.

Bitki hastalıkları, bu ilaçla nasıl önlenirsiniz: Birkaç önlem yeterli

Sıcaklığın kolaylıkla 30 dereceye ulaştığı (ve aştığı) yaz aylarında bitkiler bazı hastalıklara karşı kendilerini daha iyi savunabilirler.

Örneğin, oldukça yaygın bir bitki hastalığı olan küf, bu sıcaklıklarda gelişmez. Ancak yağmurların geri gelmesiyle durum tamamen değişiyor, hava sıcaklığı düşüyor ve nem oluşuyor. Bunlar bitkilerde mantar hastalıklarının gelişmesi için tam olarak ideal koşullardır.

Tüylü küf öncelikle domates bitkilerini ve üzüm asmalarını etkiler, ancak hastalık tüm bitkileri etkileyebilir. Bitkilerimizi korumak ve hastalanmalarını önlemek için ne yapabiliriz?

En iyi çözüm, mantar hastalıklarına karşı etkili koruma sağlamak için bitkilere bazı biyolojik preparatların püskürtülmesidir.

Sadece bir örnek vermek gerekirse, bitkileri korumak için en çok kullanılan ürünlerden biri de bağları, sebzeleri ve meyveleri korumak için mükemmel olan bakır sülfattır.

Bakır sülfat eski çağlardan beri kullanılmaktadır ve mükemmel bir fungisit ve bakterisittir. Kimyasal bir ürün olduğundan sıcaklıkların çok yüksek olmadığı zamanlarda bitkilere bakır sülfat püskürtülmesi tavsiye edilir. Aksi takdirde sıcaklık durumu iyileştirmek yerine daha da kötüleştirebilir.

Bu nedenle bakır sülfat sonbahar ve kış aylarında kullanılabilir. Meyve olgunlaşmasından birkaç hafta önce domates bitkilerine bakır sülfat püskürtülmelidir.

Kabartma tozu ve süt de bitkilerimizi korur

Bitkilerimizi mantar hastalıklarından korumak için kullanabileceğimiz diğer elementler ise karbonat ve süttür. Meyve olgunlaştığında kimyasalların kullanımı elbette kesinlikle tavsiye edilmez, kabartma tozu ve süt ise güvenle kullanılabilir.

Bitkilere püskürtün

Bunlar bakır sülfata göre daha az “etkili” çözümler olmasına rağmen bitkiler üzerindeki koruyucu etkileri hala tatmin edicidir. İdeal olarak, işaretlenen çözeltiye en az haftada bir kez kabartma tozu veya süt püskürtün.

Bu durumda meyveler de ilaçlamadan hemen sonra toplanıp tüketilebilir. Yakında bitkilerimizin mantar hastalıkları riski olmadan güçlü ve sağlıklı büyüdüğünü fark edeceğiz.