Genel olarak elektrikli fırınlar sanıldığı kadar elektrik tüketmez. Yılda 300 kWh’ye varan bir tüketim ile, ikincisi örneğin bir elektrikli su ısıtıcısınınkiyle karşılaştırılamaz. Öte yandan, çoğumuz bu cihazı mümkün olan en iyi şekilde kullanmıyoruz ve bu da elektrik faturalarının daha da yükselmesine neden

oluyor. Gerçekten de, enerji tasarrufu sağlarken en sevdiğimiz yemekleri pişirmeye devam edebiliriz!

Bu nedenle, fırını kullanırken tuzlu faturalarla karşılaşmamak için hangi işlemlerden kaçınmalıyız?

Fırının enerji tüketimini azaltmak: nasıl devam edilir?

fırın açmak

Peki   fırınınızı kullanırken nasıl   enerji tasarrufu sağlarsınız?   Sadece fırın kapağını  sık sık açmaktan  ve aynı zamanda  pişirme sırasında aralık bırakmaktan kaçınarak . 

Aslında bunu yaptığınızda fırınınız ısısının bir kısmını kaybeder ve bu nedenle programlandığı sıcaklık seviyesine ulaşmak için daha fazla elektrik gücüne ihtiyaç duyar.

Yemeğinizin pişip pişmediğini kontrol etmek için fırını açmak cazip gelse de, cam kapaktan kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Ayrıca örneğin etin buzunu çözmeniz gerektiğinde fırını kullanmaktan kaçının. Dondurucudan çıkan yiyeceklerin tamamen pişmesi daha uzun sürer. Bu nedenle,  fırının daha fazla elektriğe ihtiyacı olacak ve bu, anlayacaksınız,  elektrik faturanıza yansımayacaktır . Son olarak, fırının buz çözme modunu etkinleştirmekten kaçının. Ayrıca daha fazla enerji tüketecek!

Fırını önceden ısıtmak: iyi bir fikir mi yoksa ek elektrik tüketimi mi?

Doğrudan fırından yemek

Bu  sorunun tek bir cevabı yok. Aslında, ne pişirmek istediğinize bağlı olacaktır.

  • Kanatlı eti:  Fırınınızda bir kümes hayvanı yemeği mi hazırlamak istiyorsunuz? Fırını önceden ısıtmanıza gerek yok, tam tersine! Kanatlı etini zaten sıcak bir fırına koyarsanız porsiyonlar birbirine yapışır ve kurur. İşte püf noktası: 150°C’de soğuk bir fırında pişirin. 1 kg tavuğun yaklaşık bir saat kadar pişmesi gerektiğini düşünün  . Cildin gevrek olduğu zamanları sever misin? Pişirmenin bitiminden 10 dakika önce fırınınızın sıcaklığını 200°C’ye yükseltin.
  • Kırmızı et ve sebzeler: Örneğin et yemekleri yapmak istiyorsanız fırını önceden ısıtmanız gerekir. Et, fırın ısısı 200°C’ye ulaştığında yapılmalıdır. Sebzeler bu kuralın bir istisnası değildir.
  • Hamur işleri: ne hazırlamak istediğinize bağlı. Örneğin, kabarması gereken bir hamur, yaklaşık 180°C’ye kadar ön ısıtma gerektirir. Bu pişirme yöntemi genellikle pizza hamurunun yanı sıra ev yapımı ekmekle de ilgilidir.
  • Doğum günü pastası:  Önceden ısıtılmış fırına koymayın. Öte yandan, fırının alt kısmında pişirmelisiniz. Böylece kekin alt kısmı fırının bu kısmından gelen ısıdan faydalanacaktır. Son olarak tuzlu börekleri de aynı şekilde hazırlayabilirsiniz.

Fırını önceden ısıtın: nasıl yapılır?

önceden ısıtılmış fırın

Artık hangi yemekleri ve yiyecekleri soğuk bir fırına ve önceden ısıtılmış bir fırına koyacağınızı keşfettiniz, işte size tavsiye edilebilecek iki refleks:

  • Fırınınızı önceden ısıtmanız gerekiyorsa, 10 dakikayı geçmeyin.
  • Elektrik faturanızdan daha fazla tasarruf etmek istiyorsanız , pişirme bitiminden 10-15 dakika önce fırınınızı kapatmayı unutmayın. Nedeni basit: Yemeğinizi pişirirken ısı bu süre boyunca yayılmaya devam edecek.

İşte bu kadar, umarız artık bu birkaç değerli ipucunu takip ederek elektrik tüketiminizi azaltabilirsiniz!

ev