Güzel, bereketli bir çalıya sahip olmak için gülleri nasıl ve ne zaman budayacağınızı bilmeniz gerekir: işte her bahar çiçek bahçeniz için faydalı ipuçları
Gülün bahçenin kraliçesi olduğu söylenir : kesinlikle aşkın sembolü ve aynı zamanda dünyanın en güzel ve renkli çiçeklerinden biridir. Açık alanları dekore etmek ve balkonu çiçekli bir köşeye dönüştürmek için her biri mükemmel olan pek çok çeşidi bulabilirsiniz. Gül yetiştirmek özel bir beceri gerektirmez, ancak bitkinin her zaman sağlıklı olması ve harika çiçekler vermesi için budamaya dikkat etmelisiniz . İşte nasıl ve ne zaman müdahale edeceğiniz.
Rosa, bitkinin özellikleri
Gül, Rosaceae familyasına ait bir bitkidir (sadece birçok çiçek türünü değil, kiraz , şeftali , kayısı , elma ve armut gibi meyve bitkilerini de içerir ) . Muhtemelen 60 ila 70 milyon yıl önce Küçük Asya’da ortaya çıktı ve kısa süre sonra dünyanın geri kalanına yayıldı. Ana yaşam alanı, deniz seviyesinden 1000 metre yüksekliğe kadar kendiliğinden büyüdüğü, iyi güneş ışığına maruz kalmayı ve ılıman bir iklimi tercih ettiği Akdeniz bölgesidir . Ancak, en azından bizim enlemlerimizde, kış sıcaklıklarına oldukça iyi dayanabilir.
Güllerin pek çok çeşidi vardır , bazıları gür, bazıları tırmanıcı hatta küçük ağaç şeklindedir. Çiçekleri bile hem boyut hem de şekil olarak birbirinden çok farklı olabilir. En yaygın türlerden biri ülkemizde de kendiliğinden yetişen köpek gülü iken, sarımsı gül ve gül pendulina özellikle Alplerde yaygındır. Çoğunlukla bahçede veya saksıda yetiştirilen, ortama renk katan bir süs bitkisidir . Aslında güller en güzel çiçeklerden biridir: pembeden kırmızıya, beyazdan, sarıdan, mordan ve aradaki tüm tonlardan geçen birçok renkte olabilir.
gül nasıl yetiştirilir
Gül yetiştirmek o kadar da zor değil: ekim genellikle sonbaharda yapılır , böylece bitkinin kış soğuğu gelmeden önce köklerini geliştirmek için yeterli zamanı olur. Bununla birlikte, donma riskinin en yüksek olduğu bölgelerde, ekim, sıcaklıkların kademeli olarak ısınmaya başladığı ilkbaharın ilk haftalarına kadar ertelenebilir. Bitki doğrudan güneş ışığını tercih ettiğinden, günün büyük bir bölümünde iyi güneş ışığı alan ve aynı zamanda iyi havalandırılan bir yer seçmek en iyisidir . Bazı çeşitler kısmi gölgede bile iyi büyürken, tamamen gölgeli, çok nemli veya çok kuru alanlardan kaçınılmalıdır.
Toprak söz konusu olduğunda, gülün özel bir ihtiyacı yoktur: ancak, tehlikeli durgunlukların oluşma riski olmadan nemi iyi tutabilen yumuşak ve humus açısından zengin toprakları tercih etmek daha iyidir. Bu çiçeğin ekildikten sonra sağlıklı büyümesi için bol suya ihtiyacı vardır: bu nedenle toprağın daima nemli olduğundan emin olarak dikkat edin. Bitkiyi yakma riskini almamak ve yaprakları ıslatmamak için sabahın erken saatlerinde veya gün batımından sonra sulamayı unutmayın. Ayrıca yaz sonuna doğru gülü kış istirahatine hazırlamak için sulamayı azaltmak gerekir.
Budama gülleri: faydalı tavsiyeler
Gül yetiştirmenin çok kolay olduğunu gördük, ancak hala görülmesi gereken temel bir adım var: Budama , bitkinin sağlıklı büyümesini ve bol çiçek açmasını sağlamak için çok önemli bir tekniktir. Yeni, daha genç ve daha verimli dallara yer açmak için eski dalları kesmek aynı zamanda daha uyumlu ve düzenli bir çalıya sahip olmanıza yardımcı olur. Ancak gülü budamanın en iyi olduğu dönemin yanı sıra kesimlerin nasıl yapılması gerektiğini de bilmek gerekir . En yararlı ipuçlarının hangileri olduğunu görelim.
güller ne zaman budanmalı
Budama üç mevsimde yapılabilir: kış, yaz ve sonbahar. Yaz ve sonbahar mevsimleri atlanabilirken, kış mevsimi bitkinin sağlığı için vazgeçilmez olmaya devam ediyor. Kuruyan veya kuruyan dalların tasfiyesi Ocak sonu ile Şubat başı arasında yapılmalıdır (ancak geç don riskinin en fazla olduğu yerlerde Mart ayına kadar ertelenebilir). Daha sonra çiçek açtıktan sonra, hastalıklı dalları veya parazitlerin saldırdığı dalları çıkarmak için tekrar müdahale edebilirsiniz, ancak aynı zamanda en içteki çiçeklerden hava ve ışığı alma riski taşıyan aşırı bol bir çalıyı inceltmek için tekrar müdahale edebilirsiniz .
güller nasıl budanır
Şimdi güllerin nasıl budandığını görelim. Bitkiyi dikkatli bir şekilde gözlemleyin ve kesilecek dalları seçin : kuru veya hastalıklı olanlara, aynı zamanda çok içsel olarak büyümüş ve bu nedenle güneş ışığından ve doğru hava sirkülasyonundan yararlanamayanlara da konsantre olun. İkincisi, aslında, sadece hiçbir zaman bereketli çiçekler üretmeyecek, aynı zamanda bitkinin geri kalanından önemli besinleri de çıkaracaktır. Nasıl devam edilir? Kesim sağlıklı bir tomurcuğun üzerinden yapılmalıdır . Dışa doğru giden bir tomurcuk seçmek iyidir, bu şekilde çalının daha hoş bir şekline sahip olursunuz.
Budama kesimi tomurcuğa ters yönde ve eğik olarak gitmelidir. Her dal için sadece 2 veya 3 tomurcuk bırakılmalıdır, bu şekilde oluşan dallar daha güçlü olacak ve parlak renkli güller üretebilecektir. Tırmanma güllerinde , gerçek ağaçlarda budama biraz farklıdır . Bu durumda dallar, küçük veya saksılı bitkiler için bırakılanlardan daha uzun süre kalmalıdır. Optimum çiçeklenme için 5 veya 6 tomurcuk bırakmak da mümkündür. Kesme tekniği bunun yerine aynıdır, bu nedenle taşın karşısında eğik kesim. Bu durumda bir destek kullanılması da önerilir.
Yaz veya sonbahar budaması için sadece bitkilerin kuru dallardan temizlenmesi ve solmuş güllerin ortadan kaldırılması tavsiye edilir, bu şekilde çiçeklenme süresinin uzatılması da mümkündür. Kesiğin izi büyükse macunla kapatmaya özen gösterin. Hastalıkların bitkiye bulaşmasını önlemek için makasları ve diğer kesici aletleri her budamadan önce ve sonra uygun şekilde sterilize etmeyi unutmayın. Her zaman bereketli ve çiçek açan sağlıklı güllere sahip olmak için doğru bakım şarttır.