Kuru ve çürümüş bitki bulmak şüphesiz başınıza gelebilecek en kötü şeylerden biridir çünkü bu, bitkiye veda etmek zorunda kalmak anlamına gelir.

bitkiler için çözüm

Aylarca süren fedakarlıklardan  ve muhtemelen çok fazla para harcadıktan sonra bundan daha kötü bir şey olamaz. Özel bakıma ihtiyaç duyduğu için kolayca zarar gören bitkiler arasında orkide de yer alır.

Bitkinin aşırıya kaçmadan doğru şekilde  sulanmasına dikkat  edilmesine rağmen birdenbire çürük bile bulunamayan kökler rahatsız edicidir  .

Orkide bakımı nasıl yapılır?

Örneğin orkideler keyif veren güzel bitkilerdir ancak mükemmel havalandırmaya ihtiyaç duyarlar çünkü aksi takdirde boğularak ölürler. Ağaçta yetişmeleri gerekiyor,  bu yüzden onlara diğer tüm ev bitkileri gibi davranırsak  , aniden yapraklar sararır, kökler çürür ve çiçekler dökülür. Dikkatli olun çünkü bu sadece bu tür bitkilerde olmaz, hepsinde olur.

Neyse ki, kökler kısmen veya tamamen ölmüş olsa bile, bitkiyi kurtarabileceğime dair umutlu olmamızı ve düşünmemizi sağlayan olasılıklar var. Basit ve hızlı bir şekilde hayata döndürmek için özel talimatları uygulamanız yeterli.

Yapraklarına bakarak bitkinin kuru, ölü veya ölmek üzere olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Yapraklar sarıysa, fide muhtemelen çok az su almıştır veya toprak çok uzun süre ıslak kalmıştır. Suyun durgunluğu kökün çürümesine neden olur ve ardından bitki aniden ölür. Yaprakların kırışması ise yeterince su almadığı ve  dolayısıyla susuz kaldığı anlamına gelir. 

Genellikle bir bitki aşırı sulandığı için çürür, dolayısıyla çok sık sulama yapıldığından köklerin kuruması için yeterli zaman kalmaz. İkinci bir hipotez ise suyun tabakta durgun kalması,  aynı zamanda mantar enfeksiyonlarının veya diğer parazitlerin çoğalmasını kolaylaştırması olabilir  .

Neredeyse ölü olan bitki nasıl kurtarılır

Bitkiyi kurtarmak için, kökleri kaplayan tüm alt tabakayı kaldırarak onu büyütmek ve ardından çürümüş olanları çıkarıp sadece sağlıklı olanları bırakmak gerekir. Sağlıklı yapraklar  yeşil veya beyaz,  çürük veya kuru yapraklar ise kahverengi veya siyahtır.

Daha sonra kök %3 hidrojen peroksit ile sterilize edilir  , bitki kuru alt tabakayla birlikte yeni bir tencereye nakledilir ve her yaprak, nemlendirilmesi için mutfak kağıdıyla nemlendirilir. Bu yapıldıktan sonra, sulamak için en az iki veya üç gün beklemelisiniz, bu şekilde bitki, sanki yeni satın almışsınız gibi, bir kez daha neredeyse mükemmel sağlık koşullarına sahip olmalıdır.

İkinci yöntem kesinlikle etkilidir ve bir veya daha fazla hayat kurtarmaya hazırdır.

İkinci yöntem, kuru dalları kesmek, ardından tüm kuru yaprakları çıkarmak, sadece kökü dışarıda bırakmak, bir vazoya biraz kuru çimento koymaktır (tabii ki bir çorba kaşığı yeterlidir). Buna yarım litre su eklemelisiniz, sonra karışımı karıştırmalısınız, bu sudan birazını oldukça büyük bir kaba dökün ve  içine kökleri batırmanız gerekir.

Bu noktada onları 30 dakika bu şekilde bırakıyorsunuz. Daha sonra kökün bir saat kurumasına izin verilir  , bir vazoya konulur ve üzeri toprakla kaplanır. Bir hafta sonra başka bir kaba su dökülür, ardından bir aloe vera yaprağı kesilip suya konulur ve her durumda mucizevi olan aloe jelinin serbest bırakılmasına çalışılır.

Su daha sonra sanki  bir seranın içindeymiş gibi örtülü ve üstü kapalı bırakılan bitkiyi sulamak için kullanılıyor  . Maksimum 3 hafta sonra, büyük bir sürprizle bitkinin yeni yapraklar oluşturduğu ve dolayısıyla hayata geri döndüğü keşfedilir.

Bu sonuca ulaşıldığında  , suyla aşırıya kaçmadan veya gerektiğinde sulamayı unutmadan, bu hayata mümkün olan en iyi şekilde bakmanıza olanak tanıyan bazı yönergeleri izlemeniz önerilir. Her bitki diğerlerinden farklıdır, çok suya ihtiyaç duyanlar da vardır, az su ile de hayatta kalmayı başaranlar vardır. Bu nedenle eğer yeterince bilgi sahibi değilseniz, herhangi bir bitki türünü satın almadan önce uygun soruları sormanız tavsiye edilir.

ev