Çiçekleri, bitkileri seviyorsanız ve güzel bir bahçeniz varsa, bu rehberde ilkbahar ve yazın en güzel ve beklenen çiçeklerinden biri olan ortancalara gideceğiz. Ortancalar oldukça kolay büyüyen çalılardır. Yaşamak için gölge veya az güneşli alanları, yani doğrudan güneş ışığı almadıkları alanları tercih eden bir bitki olduğunu bilmek önemlidir. Işık, evet, tam güneş değil çünkü yapraklarını yakacak ve çiçeklenmeyi önleyecek veya çiçekleri hızla kurutacaktır.
Ortancaların büyüdüğü ve geliştiği sıcaklık geniştir. Her durumda, onları -5ºC’nin altındaki ve 30ºC’nin üzerindeki sıcaklıklara maruz bırakmaktan kaçınmak önemlidir. Aşırı sıcaklıklar donmalarına veya yanmalarına neden olur ve sonuç olarak çiçek açmaz.
Daha önce de söylediğimiz gibi, tercihen loş ışıkta doğal ışığın tadını çıkarmaları çok önemlidir.
Ortancaları saksılara nasıl ekilir, ihtiyacınız olan şey budur
Ortancaların çalılar olduğunu unutmayın. Bu büyük bir büyüme anlamına gelir, aslında 3 metreye kadar yüksekliğe ulaşabilirler. Ortancaları dikmek için önemli bir ipucu, onları çapı en az 30 santimetre veya tipik uzun ekiciler (en az yaklaşık 60 x 25 cm) saksılara dikmektir.
Le ortensie sviluppano molte radici e richiedono molta acqua, quindi un vaso più piccolo sarà scomodo. Quando le pianti, fai un buco nel terreno molto largo, metti la pianta nel vaso e riempilo a metà con il substrato. Innaffia in modo che il terreno sia compatto, quindi riempilo con il substrato fino in cima. Annaffia di nuovo. Se con le prime irrigazioni il substrato si compatta e perde un po’ di livello, si consiglia di aggiungere un po’ più di substrato per coprire le radici ribelli che potrebbero essersi formate.
Ortancaların sulanması, nasıl doğru yapılır
Işık koşulları veya daha fazlası kadar önemli olan, ortancayı sulama ihtiyacıdır. Bu bitki çok fazla su gerektirir.
- İlkbahar ve yaz aylarında sulama pratik olarak günlük olmalıdır. Amaç, substratı nemli tutmaktır.
- Ortancanın tercih edilen suyu yağmur suyudur. Yağmur suyunun yokluğunda, damıtılmış su tavsiye edilir. Musluk suyu, özellikle en kireçli olanlar, substratta demir eksikliğine ve bunun sonucunda yaprakların sararmasına neden olabileceğinden, çok iyi değildir.
- Ortancaları sulamak için en iyi zaman sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonra geç saatlerde (veya akşam) olur. Özetle, suyun buharlaşması yeşilliklerde yanıklara neden olabileceğinden, güneş sert bir şekilde çarpmadığında.
- Zaman zaman, nem sağlamak için ortancanın yapraklarına su püskürtmek uygundur. Her durumda, güneş battığında yapılmalıdır, böylece ışınları bitkinin yapraklarını yakan bir ayna etkisi yaratmaz.
Ortancaların sarı yaprakları, belirli bir gübre kullanmak önemlidir
Ortancanın düzenli olarak sulanması gerektiğinden, bu, substrattaki besin maddelerinin seyreltilmesine neden olur, yani substrata periyodik olarak besin maddeleri eklemeliyiz. En uygun gübreler ortancalara özgü olanlardır, ancak yavaş salınımlı bir gübre de kullanabilirsiniz.Her durumda, yapraklar, özellikle yenileri sararırsa, demir eksikliğinden kaynaklanacaktır, bu nedenle hemen bir demir şelat uygulanması tavsiye edilir.
Bol çiçeklenme için ortancalar nasıl budanır
Ortancaların her yıl budanması, bitkimizin sağlıklı olması ve her yıl çiçeklenmeye devam etmesi için şarttır. Ortancaların budaması, donun bitkiye zarar vermesini önlemek için kıştan hemen sonra yapılmalıdır. Bir budamayı kesmek, bitkiye küçük bir enfekte yara gibidir ve don onlara zarar verebilir.
Budama yapmak için dal türlerini ayırt etmek esastır. Dalın türüne bağlı olarak, kesilmeleri veya kesilmemeleri gerekecek ve bir şekilde veya başka bir şekilde kesileceklerdir. Her durumda, dallar 45º’lik bir açıyla kesilmelidir. Bir yıl önce çiçekli dallar, bazı tomurcukların birkaç santimetre üstünde, üçte bir oranında kesilmelidir. Kuruyan çiçeklere gelince, tavsiyemiz onları soldu olmaz kesmektir, böylece bitki gereksiz yere güç kaybetmez.
Geçen yıl yetişen arkadaşlara dokunulmaz! Bu çok önemlidir, çünkü çiçek vermeyen genç dallar büyük olasılıkla Yeni Yılda yeni çiçeklere yol açacaktır.Bitkinin güç kaybetmemesi için 3 veya 4 yaşında olan eski dalları kesmek de uygundur. Bu nedenle bu dalların %50’sinin budamasını öneriyoruz.
Yıllık budamadan sonra, toprağı gübrelemek önemlidir, böylece büyüme dönemi tam bir besin karışımı ile başlar.