Tohumları çimlendirmek istiyor ve nasıl yapılacağını bilmiyor musunuz? Yeni bir büyüme elde etmek zor bir iş değil. Deneyimli bahçıvanlar tarafından kullanılan basit, etkili ve çok fazla kaynak gerektirmeyen bir teknikten mi bahsediyorsunuz? Tohumlar, bir bardak su ve sabır, ihtiyacınız olan tek şey bu. Size her şeyi anlatıyoruz.

Bu teknolojinin nasıl çalıştığını merak mı ediyorsunuz? Ekimden önce tohumların suda bekletilmesi, meyve bahçesinde veya bahçede başarılı bir şekilde ekim yapmanızı sağlayan bir tekniktir. Kesinlikle tohum toplayıp yeni bitkiler elde edebileceksiniz. İşte çok az kişinin bildiği deneyimli bahçıvanların bu tavsiyesini uygulamanız için 5 neden!

1 – Tohumların dinlenmesini kırmak ve çimlenmeyi tetiklemek için ıslatın.

Tohumlar uykuda olmadıklarında çimlenirler. Tohumları suya batırmak, tohumların uyku halindeki aşamadan çıkmasına ve dolayısıyla daha hızlı çimlenmesine yardımcı olacaktır. Tohumların çimlenebilmesi için neme ihtiyacı vardır. Nem ihtiyaçları tohumdan tohuma değişir. Yağmur tohumların etrafında yeterli nemi sağladığında filizlenmeye başlarlar.

2 – Tohumlar neden suya batırılmalıdır? Çimlenmeyi hızlandırın

Bu, özellikle sıcak su kullanılıyorsa, toprağa ekilmeden önce çimlenmelerini hızlandırır. Çimlenme sürecinin başarılı olması için sadece neme değil aynı zamanda ısıya da ihtiyaçları vardır. Ne yap? Bunun nedeni tohumların sıcaklığı algılama yeteneğine sahip olmasıdır, bu da onların hala soğukken çimlenmesini engeller. Düşük sıcaklıklar hala hassas olan yeni sürgünlere zarar verebilir. Ancak ılık su kullanarak bitkilere çimlenmeyi hızlandıracak mükemmel ortamı sağlarsınız.

3 – Çimlenme şansını arttırır

Tüm tohumlar çimlenemez ve bazıları ıslatılmadan çimlenebilse de, ıslatma çimlenme oranlarını artırır. Bir sonuç elde etmek için bir miktar su gerekli olabilir.

4 – Çimlenme inhibitörlerini ortadan kaldırmak için tohumları ıslatın.

Tohumlar çimlenme inhibitörleriyle çevrilidir. Bu kimyasal veya doğal maddeler, özellikle meyve veya sebzelerin içinde bulunuyorsa veya depolanıyorsa, tohumların çimlenmesini önlemeye veya geciktirmeye yarar.

Bu inhibitörler rüzgar veya yağmurla doğal olarak yıkanıp gidebilir, ancak bu zaman alabilir. Tohumların suya batırılması, çimlenmeyi engelleyen tüm maddeleri ortadan kaldırır.

5 – Doğal savunmalarını kırmak için tohumları ıslatın

Ekimden önce tohumların kaba olması yaygındır. Rüzgar, yağmur ve hatta onları yutabilecek hayvanlar gibi dış etkilere maruz kalırlar. Bu nedenle birçok tohumun sert bir dış kabuğu vardır. Bu nedenle bu dış etkenlere karşı iyi bir dirence sahiptirler. O halde doğal savunmanızı ortadan kaldırıp çimlenmeyi hızlandırmak mı istiyorsunuz? Onları suya batırın.

Tohumları başarıyla ıslatmak için şu adımları izleyin:

Tohum paketini açın ve tohumları temiz, sığ bir kapta sıcak veya kaynar suya batırın. Bir ipucu: suyu kaynatmaktan kaçının. Çoğu tohum çok yüksek sıcaklıklara tolerans göstermez ve çimlenmeyi engelleyebilir. Tohumlar tamamen su ile kaplanmalıdır;

Kasenizi pencerenin yakınına yerleştirin. Bahçecilik meraklılarının bitki yetiştirmeyi öğrenmesine yardımcı olan bir web sitesi olan Epic Gardening’in kurucusu Kevin Spiritu’ya göre bunun nedeni, tohumları ıslatmanın, karşılaşabilecekleri doğal koşulları (örneğin yağmur ve güneş ışığı) taklit ederek çimlenmelerine yardımcı olmasıdır.

Tohumlarınızı 8 ila 24 saat bekletin. Islatma süresi tohumlarınıza bağlıdır. Ne yap? Çünkü büyük ve kalın kabuklularsa, ince kabuklu küçük tohumlara göre daha uzun süre suda bekletilmeleri gerekir. Ancak tohumların 24 saatten fazla suda bekletilmemesi gerekir.

Islattıktan sonra tohumları hemen nemli toprağa ekin. Tohumlar tamamen filizlenene kadar toprağı nemli tuttuğunuzdan emin olun. Sudan çıkardıktan sonra kurumaya bırakırsanız çimlenme süreci tamamlanmayabilir.

Bonus ipucu: Tohumlarınız çok sert bir kaplamayla kaplanmışsa, tohum kazıma adı verilen tekniği kullanabilirsiniz. Bu, tohumun etrafında koruyucu bir kaplama oluşturan tohum kabuğunun parçalanmasına katkıda bulunur. Bu dış kaplama, özellikle hava koşullarının çimlenme için elverişsiz olduğu durumlarda tohumların sağlam kalmasını ve uzun raf ömrüne sahip olmasını sağlar. Aceleci bahçıvanlar, tohumlarının çimlenmesini hızlandırmak için kazımayı kullanırlar. Bu işlem, tohumun suya batırılmadan önce kalın kabuğunun gevşetilmesini içerir. Bunun için zımpara kağıdı kullanabilirsiniz. Tohumlara zarar vermemek için bu sert tabakayı delerken dikkatli olun.